Νέα
  • ΓΔ: 1436.26 +1.10%
  • Τζίρος: 60,65 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σύνοδος ΥΠΕΝ: Χωρίς συμφωνία για πλαφόν στο αέριο - Προς μέτρα για ρευστότητα και υπερκέρδη

Χωρίς συμφωνία για πλαφόν στο φυσικό αέριο και πολύ περισσότερο στο ρωσικό, ολοκληρώθηκε η έκτακτη Σύνοδος υπουργών Ενέργειας της ΕΕ σε μια δύσκολη στιγμή για την Ευρώπη, που απειλείται με έναν από τους δυσκολότερους χειμώνες της σύγχρονης ιστορίας της. 

Η πρόταση για επιβολή πλαφόν μόνο στο εισαγόμενο ρωσικό αέριο απορρίφθηκε, καθώς ένα μπλοκ χωρών - μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα - αντιτάχθηκαν στην επιβολή πλαφόν μόνο στο ρωσικό αέριο με ορατό τον κίνδυνο των αντιποίνων από την Μόσχα (πολύ περισσότερο καθώς η Ελλάδα λαμβάνει μέχρι σήμερα κανονικά αέριο από τη Ρωσία μέσω του Turkstream). 

Αντίθετα, όπως σημειώνει και το Bloomberg, οι υπουργοί συζήτησαν την πρόταση που στήριξε και η Ελλάδα, να οριστεί ένα γενικό πλαφόν στις τιμές του εισαγόμενου φυσικού αερίου από κάθε πηγή, με σκοπό να περιοριστούν οι τιμές όλων των εισαγωγών -- όχι μόνο αυτών από τη Ρωσία.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Η», η πρόταση αυτή - της επιβολής ενός γενικού πλαφόν στις εισαγωγές φυσικού αερίου - συγκέντρωσε 15 «ΝΑΙ» από τα 27 κράτη μέλη με την Γερμανία ως 16η να συμφωνεί αλλά με προϋποθέσεις. 

Μετά από αυτή την διελκυστίνδα, οι υπουργοί συμφώνησαν ότι χρειάζεται περισσότερη δουλειά και συζήτηση, «needed more work» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το Bloomberg. 

Σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο, μετά τις αντιδράσεις ορισμένων χωρών στην επιβολή πλαφόν μόνο στο ρωσικό αέριο, σε κάποιο βαθμό λόγω του φόβου για αντίποινα της Μόσχας – υπήρξε κάποια συζήτηση για μία προσπάθεια να υπάρξει όριο στις τιμές όλων των εισαγωγών αερίου, σύμφωνα με διπλωμάτες.

Τελικά, οι υπουργοί είπαν ότι «χρειάζεται επιπλέον δουλειά» για την ενδεχόμενη θέσπιση αυτού του μέτρου.

Αναφορικά, με τα μέτρα που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση για τη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας, κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας ανέφερε, μεταξύ άλλων ότι «η Ελλάδα έχει προετοιμάσει το ενεργειακό της σύστημα για πιθανές διακοπές στον εφοδιασμό και η Κυβέρνηση συνεχίζει να παρακολουθεί διαρκώς την κατάσταση».

Oι υπουργοί συζήτησαν την πρόταση να οριστεί ένα γενικό πλαφόν στις τιμές του εισαγόμενου φυσικού αερίου από κάθε πηγή. H πρόταση αυτή συγκέντρωσε 15 «ΝΑΙ» από τα 27 κράτη μέλη με την Γερμανία ως 16η να συμφωνεί αλλά με προϋποθέσεις 

Ο γρίφος του LNG

Η Επίτροπος Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον είπε πως η Κομισιόν θέλει πλαφόν στο ρωσικό αέριο, αλλά παραδέχτηκε ότι κάποιοι υπουργοί ζήτησαν να εξεταστεί το πλαφόν συνολικά στην αγορά.

Η ίδια υποστήριξε πως αυτή τη στιγμή, τίποτα δεν είναι εκτός συζήτησης. Ωστόσο, αν επιβληθεί πλαφόν στο LNG - όπως παρατήρησε - μπορεί να υπάρξει πρόβλημα, καθώς η συγκεκριμένη αγορά είναι παγκόσμια και σήμερα είναι κρίσιμο η Ευρώπη να μπορεί να προμηθευτεί ενέργεια από εναλλακτικές πηγές εκτός Ρωσίας.

Η ίδια σημείωσε ότι θα υπάρξουν τεχνικές συζητήσεις με τις χώρες που είναι ιδιαίτερα εξαρτημένες από το ρωσικό φυσικό αέριο. Θύμισε δε ότι δεν υπάρχει εγγύηση ότι η Μόσχα δεν θα σταματήσει συνολικά της ροές ανεξάρτητα από το τι θα κάνει ή δεν θα κάνει η Ευρώπη.

«Ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε τις συζητήσεις μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Βιομηχανίας της Τσεχίας Γιόζεφ Σικέλα.

Ρευστότητα και υπερκέρδη

Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρουσιάσει επειγόντως έκτακτα μέτρα για να ενισχυθεί η ρευστότητα των εταιρειών ενέργειας που δοκιμάζονται από την κρίση, με στόχο να αποφευχθούν και χρεοκοπίες, ενώ ζήτησε και έκτακτα μέτρα για να αποκόψει τη σχέση μεταξύ των ακριβών τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας. 

Οι υπουργοί ζήτησαν επίσης μέτρα για την άντληση των υπερκερδών  των ενεργειακών εταιρειών, με στόχο οι πόροι αυτοί να ανακατευθυνθούν για την στήριξη των ευάλωτων καταναλωτών.  

Δεν υπήρξαν αποφάσεις για συγκεκριμένα μέτρα υποχρεωτικής μείωσης της ζήτησης ηλεκτρικού ρεύματος. 

Οι υπουργοί κάλεσαν την Επιτροπή να θεσπίσει μέτρα ώστε οι παραγωγοί ενέργειας που δεν χρησιμοποιούν φυσικό αέριο -- την πιο ακριβή πηγή -- να υπόκεινται σε ανώτατο όριο στα έσοδά τους. Οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων θα πρέπει επίσης να υπόκεινται σε «εισφορά αλληλεγγύης».

Η Επιτροπή θα πρέπει να λάβει τα μέτρα αυτά έως τα μέσα Σεπτεμβρίου. Ζήτησαν επίσης μια «έκτακτη και προσωρινή παρέμβαση», συμπεριλαμβανομένου ανώτατου ορίου της τιμής του φυσικού αερίου. Το πώς ακριβώς θα λειτουργούσε αυτό δεν είναι σαφές.

Κατά του πλαφόν στο ρωσικό αέριο η Γερμανία

Κατά της επιβολής πλαφόν ειδικά στο ρωσικό αέριο τάχθηκε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, καθώς όπως είπε ορισμένες χώρες εξακολουθούν να είναι εξαρτημένες από τις ροές του.

«Οι χώρες αυτές εξακολουθούν να έχουν εξαρτήσεις που τους αναγκάζουν να χρησιμοποιούν αυτό το αέριο. Επομένως, δεν θα ήταν σωστό να λέμε ότι η Γερμανία κάθε φορά ζητά κατανόηση, αλλά οι άλλες χώρες δεν την έχουν», δήλωσε ο Χάμπεκ προσερχόμενος στο Συμβούλιο.

Η Αυστρία, η οποία συνεχίζει να εξαρτάται από το ρωσικό αέριο, παρά τη μείωση της εξάρτησής της, τάχθηκε επίσης κατά της επιβολής πλαφόν με δήλωση της υπουργού Ενέργειας της χώρας, Λεονόρε Γκεβέσλερ.

Κατά του πλαφόν στο ρωσικό αέριο τάχθηκαν και η Τσεχία, που έχει την προεδρία της ΕΕ αυτό το εξάμηνο, και η Ουγγαρία.

Η Kerstin Andreae, η επικεφαλής του μεγαλύτερου ομίλου ενεργειακών λόμπι της Γερμανίας BDEW, αντιτάχθηκε στα πλαφόν, καθώς θα «προκαλούσαν μόνο περαιτέρω αβεβαιότητα» σχετικά με τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. «Οι παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας είναι εξαιρετικά επικίνδυνες και θα πρέπει να γίνονται μόνο μετά από προσεκτική εξέταση των εν μέρει σοβαρών παρενεργειών ή μακροπρόθεσμων επιπτώσεων», είπε.

Για την υποστήριξη των ευάλωτων καταναλωτών, η ομάδα λόμπι συνιστά άμεση κρατική υποστήριξη. Προειδοποίησε επίσης ότι «η οξεία παρέμβαση στην αγορά στην τρέχουσα κατάσταση θα ήταν αντιπαραγωγική και θα παρεμπόδιζε την επιστροφή των επιχειρήσεων ηλεκτρισμού». Αντίθετα, ζήτησε περισσότερη παραγωγική ικανότητα και λιγότερη χρήση ορυκτών καυσίμων.

Η Νορβηγία καλεί την ΕΕ να σκεφθεί τις συνέπειες του πλαφόν

Η Νορβηγία ζήτησε από την ΕΕ να λάβει υπόψη τις ευρύτερες συνέπειες από την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. «Κατανοούμε πλήρως ότι η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη απαιτεί πολιτική δράση, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο», δήλωσε ο υπουργός της χώρας, προσθέτοντας:

«Αναφορικά με τις συγκεκριμένες προτάσεις της Επιτροπής, είναι σημαντικό να αξιολογήσουμε τον αντίκτυπο ενός πλαφόν στη μελλοντική προσφορά ενέργειας.

Είναι εξ ίσου σημαντικό να αξιολογηθεί πώς η πρόταση επηρεάζει την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα», είπε.  

Γιατί δεν βγήκε λευκός καπνός 

Ο Ιταλός υπουργός Οικολογικής Μετάβασης Ρομπέρτο ​​Τσινγκολάνι εξήγησε γιατί είναι τόσο δύσκολο να βρεθεί συναίνεση, παρά το γεγονός ότι ολόκληρη η περιοχή έχει πληγεί από την ενεργειακή κρίση.

«Υπάρχουν 27 κράτη με εντελώς διαφορετικά ενεργειακά μείγματα, με εντελώς διαφορετικές γεωγραφικές θέσεις, δηλαδή βαρύτερα ή λιγότερο βαριά καλοκαίρια και χειμώνες, με εντελώς διαφορετικές διασυνδέσεις», είπε στις Βρυξέλλες.

«Πρέπει να αποδεχτείτε ότι με έναν τόσο ετερογενή συνδυασμό καταστάσεων, δυστυχώς είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί η... ασημένια σφαίρα, η λύση που ευχαριστεί τους πάντες, γρήγορα».

Η Ουκρανία συμφώνησε να πουλήσει στην Πολωνία ηλεκτρική ενέργεια από τον πυρηνικό σταθμό Khmelnitskiy «σύντομα», δήλωσε ο πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο Κίεβο με τον Ουκρανό πρόεδρο Volodymyr Zelenskiy.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ