Νέα
  • ΓΔ: 903.97 -2.04%
  • Τζίρος: 84,23 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΟΣΑ: Αύξηση κατώτατων μισθών και συλλογικές διαπραγματεύσεις ως ανάχωμα στον πληθωρισμό

Η αύξηση των κατώτατων μισθών και η ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων θα μπορούσαν να συμβάλουν στον περιορισμό της διάβρωσης των αμοιβών από το πληθωριστικό σπιράλ, τόνισε ο ΟΟΣΑ την Παρασκευή.

Από τις πληθωριστικές κρίσεις της δεκαετίας του 1970, οι περισσότερες χώρες έχουν σταματήσει σε μεγάλο βαθμό να αναπροσαρμόζουν τους μισθούς με τον πληθωρισμό και οι συλλογικές διαπραγματεύσεις είναι λιγότερο διαδεδομένες σε ορισμένες χώρες, δίνοντας στους εργοδότες μεγαλύτερη εξουσία να ορίζουν μονομερώς τους μισθούς και τις συνθήκες εργασίας.

Εν τω μεταξύ, καθώς οι επιχειρήσεις έχουν συγχωνευθεί σε ολοένα και μεγαλύτερες εταιρείες, οι αγορές εργασίας έχουν γίνει πιο συγκεντρωμένες, περιορίζοντας τις ευκαιρίες των εργαζομένων να αναζητήσουν υψηλότερους μισθούς αλλού.

«Η προστασία του βιοτικού επιπέδου απαιτεί εξισορρόπηση της διαπραγματευτικής δύναμης μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων, έτσι ώστε οι εργαζόμενοι να μπορούν να διαπραγματεύονται αποτελεσματικά για τον μισθό τους σε ίσους όρους ανταγωνισμού» ανέφερε ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης στην ετήσια έκθεσή του Employment Outlook.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η έκθεση τονίζει ότι αυτό σήμαινε να δοθεί «μια νέα ώθηση» στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και να ενθαρρυνθούν τα συνδικάτα και οι εργοδοτικές οργανώσεις να ενισχύσουν τα μέλη ώστε περισσότεροι εργαζόμενοι να καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις.

Σημειώνει ότι οι πρόσφατες συλλογικές συμβάσεις για εργαζόμενους σε εταιρείες που βασίζονται σε διαδικτυακές πλατφόρμες στη Δανία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία και τη Σουηδία είναι «ενδιαφέρουσες» και θα μπορούσαν να αναπαραχθούν αλλού.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ