Νέα
  • ΓΔ: 1280.11 +0.39%
  • Τζίρος: 64,49 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ερχεται διατίμηση στα καυσόξυλα - Το πλαφόν «κόφτης» και πώς θα διαμορφωθούν οι τιμές

Σε διατίμηση του κόστους των καυσόξυλων προχωρά η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να βάλει φρένο στις υπέρογκες αυξήσεις που έχουν εμφανιστεί στην αγορά, καθώς χιλιάδες καταναλωτές έχουν σπεύσει να προμηθευτούν ξύλα για τον ερχόμενο, δύσκολο χειμώνα, εκτοξεύοντας την ζήτηση και τις τιμές. 

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Η», η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης ετοιμάζεται να προχωρήσει σε ρύθμιση για την διατίμηση της λιανικής τιμής στα καυσόξυλα, με μηχανισμό που θα λαμβάνει υπόψη του την περσινή τιμή.

Πως θα λειτουργεί ο μηχανισμός της διατίμησης

Το σενάριο που βρίσκεται στο τραπέζι προβλέπει ρύθμιση η οποία δεν θα επιτρέπει να αυξάνεται η σημερινή λιανική τιμή πάνω από ένα όριο συγκριτικά με την περσινή τιμή.

Το ποσοστό - κόφτης

Ειδικότερα, ο μηχανισμός της διατίμησης αναμένεται να βασίζεται σε ένα ποσοστό το οποίο θα λειτουργεί ως «κόφτης» στις υπέρογκες αυξήσεις συγκριτικά με τις περσινές τιμές.

Το επικρατέστερο ποσοστό «κόφτης» αυτή τη στιγμή φαίνεται πως είναι το 50%, αλλά αναμένεται να κλειδώσει πιθανότατα αύριο ή τα επόμενα 24ωρα σε ειδική σύσκεψη στο ΥΠΑΝ. 

Αυτό σημαίνει πως η αύξηση φέτος στην λιανική τιμή των καυσόξυλων δεν μπορεί να είναι 51% και πάνω αυξημένη συγκριτικά με πέρσι.   

Εφόσον η διατίμηση μπει στο 50% αυτό θα μεταφραστεί στην πράξη ως εξής:

  • Έστω πως πέρυσι ο τόνος κόστιζε 100€
  • Φέτος δεν μπορεί να κοστίζει πάνω από 150€ (αύξηση έως 50%)  

Οι ίδιες πηγές λένε πως οι σχετικές ρυθμίσεις θα μπουν σύντομα σε ισχύ, ώστε να ρυθμιστεί η αγορά εν όψει του χειμώνα.           

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ