Νέα
  • ΓΔ: 1422.32 +1.28%
  • Τζίρος: 103,05 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενέργεια: Συγκρατημένη αισιοδοξία στην Ευρώπη εν όψει του χειμώνα - Ακριβό το τίμημα για την Ρωσία

Πηγή: AP Photo

Μπορεί οι προβλέψεις να είναι ιδιαίτερα δυσοίωνες για τον φετινό χειμώνα σε ότι αφορά την εξέλιξη των τιμών στο φυσικό αέριο, ωστόσο σύμφωνα με την Goldman Sachs τα πράγματα μπορεί να μην είναι και τόσο ζοφερά.

Από την άλλη πλευρά η Ρωσία αρχίζει να νιώθει την πίεση σε οικονομικά επίπεδα, αφού παρά την τεράστια άνοδο των τιμών στο φυσικό αέριο, τα έσοδα δείχνουν να μειώνονται. Δεδομένου μάλιστα ότι παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις Ρώσων αξιωματούχων, δεν υπάρχουν τόσες αγορές ώστε να καλύψουν το όποιο κενό δημιουργείται από την μείωση της κατανάλωσης στον δυτικό κόσμο.

Η πορεία των τιμών πάντως δεν μας αφήνουν να πλήξουμε, αφού κινούνται μία στο κρύο και μία στην ζέστη. Σήμερα ως απόρροια των μέτρων που προτίθεται να λάβει η Κομισιόν, η τιμή στο φυσικό αέριο εκτοξεύθηκε και έφτασε μέχρι και τα 228 ευρώ η μεγαβατώρα, για να κλείσει ελαφρά χαμηλότερα στα 222 ευρώ με άνοδο 11,8%.

Σημαντική άνοδος 2,5% και για το Brent πάνω από τα 95 δολάρια το βαρέλι, ενώ για μία ακόμη ημέρα η χονδρική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος παραμένει πάνω από τα 400 ευρώ η μεγαβατώρα.

Μία αισιόδοξη νότα από την Goldman Sachs

Όπως αναφέρει Goldman Sachs, η Ευρώπη έχει λύσει την κρίση του φυσικού αερίου για φέτος τον χειμώνα και οι τιμές θα υποχωρήσουν σημαντικά το προσεχές διάστημα. Η εκτίμηση αυτή έρχεται σε μία περίοδο που οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν το ακριβώς αντίθετο.

Σύμφωνα με τα όσα έγραψαν οι αναλυτές του αμερικανικού επενδυτικού οίκου σε έκθεσή τους, οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου θα μπορούσαν να πέσουν στο μισό τους επόμενους έξι μήνες, καθώς οι καταναλωτές θα μειώσουν τη χρήση και οι χώρες θα αξιοποιήσουν τις μεγάλες προμήθειες που έχουν συγκεντρώσει στις αποθήκες. Πάντως, η Goldman Sachs προβλέπει ότι οι τιμές του φυσικού αερίου θα ανακάμψουν έως το επόμενο καλοκαίρι, για να επιστρέψουν και πάλι κοντά στα τρέχοντα επίπεδα, όταν οι ευρωπαϊκές χώρες θα προσπαθούν να ξαναγεμίσουν τις αποθήκες τους για την επόμενη χειμερινή περίοδο.

Ο οίκος θεωρεί ότι οι προσπάθειες της Ευρώπης να αποτρέψει τις σοβαρές ελλείψεις φυσικού αερίου φέτος τον χειμώνα στέφονται από επιτυχία. Στο πλαίσιο αυτό, προβλέπει ότι η χονδρική τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα πέσει από τα περίπου 215 ευρώ ανά μεγαβατώρα, κάτω από τα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα έως το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2023, εφόσον οι θερμοκρασίες του χειμώνα δεν ξεφύγουν από τα συνηθισμένα για την εποχή επίπεδα.

Προηγουμένως, οι προβλέψεις της Goldman Sachs τοποθετούσαν τις τιμές του φυσικού αερίου στο διάστημα αυτό στα 213 ευρώ ανά MWh.

Οι αναλυτές της Goldman Sachs περιμένουν ότι οι ευρωπαϊκές αποθήκες φυσικού αερίου θα έχουν γεμίσει στο 90%, κατά μέσο όρο, έως τα τέλη του Οκτωβρίου, ξεπερνώντας τον επίσημο στόχο της Ε.Ε. να τις έχει γεμίσει στο 80% έως την 1η Νοεμβρίου. Οι κυβερνήσεις προσπαθούν να χτίσουν ένα «μαξιλάρι» φυσικού αερίου για την περίπτωση που η Ρωσία κλείσει εντελώς τη στρόφιγγα, ενώ την ίδια ώρα, επιχειρήσεις και νοικοκυριά καλούνται να περιορίσουν την κατανάλωση ενέργειάς τους.

Πτώση στα ενεργειακά έσοδα της Ρωσίας

Την ίδια ώρα τα ενεργειακά έσοδα της Ρωσίας συρρικνώθηκαν τον Αύγουστο στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και πάνω από έναν χρόνο, καθώς οι δυτικές κυρώσεις έχουν αναγκάσει το Κρεμλίνο να πουλάει πετρέλαιο σε μειωμένες τιμές και να περιορίσει τις ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Η άρνηση ορισμένων παραδοσιακών πελατών στην Ευρώπη να αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο, γράφει το Bloomberg, έστρεψε τη Μόσχα σε πωλήσεις με μεγάλη έκπτωση στις ασιατικές αγορές, στερώντας της το όφελος των υψηλότερων τιμών. Κι ενώ τον Αύγουστο οι τιμές spot του φυσικού αερίου χτύπησαν ρεκόρ στην Ευρώπη, το μερίδιό του, που είναι μικρότερο στον ρωσικό προϋπολογισμό, δεν στάθηκε ικανό να αντισταθμίσει πλήρως τα χαμηλότερα έσοδα από το πετρέλαιο.

Η κρατική Gazprom έχει μειώσει σημαντικά τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη αυτό το καλοκαίρι, επικαλούμενη λειτουργικά προβλήματα που προκαλούν οι κυρώσεις.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ