Νέα
  • ΓΔ: 1041.51 +0.82%
  • Τζίρος: 118,32 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Λογαριασμοί ρεύματος: Πώς θα υπολογίζεται το μπόνους εξοικονόμησης

Φουσκωμένη επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος και μετά τις 500 κιλοβατώρες θα εξασφαλίζουν όσα νοικοκυριά καταφέρνουν να μειώσουν την κατανάλωση κατά 15% τον Οκτώβριο σε σχέση με την κατανάλωση του ίδιου μήνα το 2021, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Bonus εξοικονόμησης

Συγκεκριμένα, η επιδότηση για τον επόμενο μήνα θα είναι κλιμακωτή και θα διαμορφώνεται σε 0,436 €/KWH για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 KWH. Για τις επόμενες δύο κλίμακες (501-1000kWh και πάνω από 1000 KWH) η επιδότηση θα είναι 0,386 €/KWH και 0,336 €/KWH αντίστοιχα.

Σε αυτές τις δύο κλίμακες όμως, αν ένα νοικοκυριό μειώσει κατά 15% την μέση ημερήσια κατανάλωσή του σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή όπως δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας, τότε η επιδότηση αυξάνεται κατά 0,50 €/KWH και θα «προβιβάζεται με το μπόνους στην αμέσως προηγούμενη κλίμακα εκπτώσεων.

Υπολογισμός με βάση την μέση ημερήσια κατανάλωση

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Η» ο υπολογισμός για την κατανάλωση του 2021 θα γίνεται με βάση τους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς που θα εμπεριέχουν και την κατανάλωση του Οκτωβρίου της περσινής χρονιάς.

Για παράδειγμα τιμολόγια για κατανάλωση από τον Ιούλιο έως και τον Οκτώβριο του 2021 ή από τον Οκτώβριο έως τον Ιανουάριο του 2022.

Το υπουργείο θα μετράει τη συνολική κατανάλωση και των 4 μηνών διαιρώντας την με το 120 ή το 123, που είναι οι ημέρες του συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος και θα καταλήγει στην μέση ημερήσια κατανάλωση.

Αντιστοίχως θα κάνει την ίδια πράξη και για τον εφετινό Οκτώβριο με τους εκκαθαριστικούς που θα περιλαμβάνουν και την κατανάλωση Οκτωβρίου και έτσι θα γίνεται - σε μηνιαία όμως βάση - η σύγκριση.  

Ποιοι θα δουν πρώτοι το bonus

Οι πρώτοι καταναλωτές που θα δουν αν βρίσκονται εντός μπόνους θα είναι αυτοί που θα λάβουν εκκαθαριστικό αρχές Νοεμβρίου. Οι υπόλοιποι, μέχρι να γίνει η σύγκριση, θα πληρώνουν τα ποσά που προκύπτουν μετά την αφαίρεση της επιδότησης ανά κλιμάκιο και θα παίρνουν αναδρομικά το μπόνους εφόσον επιτυγχάνουν το στόχο εξοικονόμησης. 

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, το συγκεκριμένο σύστημα θα ισχύσει σε πρώτη φάση για τον Οκτώβρη. 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ