Νέα
  • ΓΔ: 903.97 -2.04%
  • Τζίρος: 84,23 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ελβετικό φράγκο: Νέο πλήγμα για τους δανειολήπτες από την αύξηση του επιτοκίου κατά 75 μ.β.

ελβετικό φράγκο
Πηγή: Pixabay

Στη μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων της εδώ και δύο δεκαετίες προχώρησε η ελβετική κεντρική τράπεζα.

Η SNB αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά 75 μονάδες βάσης στο 0,5%, επαναφέροντάς το σε θετικό έδαφος μετά από οχτώ χρόνια. Είχε προηγηθεί τον Ιούλιο η αύξηση του επιτοκίου κατά 50 μ.β.   

Η κίνηση αυτή αποτελεί μεγάλο πλήγμα για τους δεκάδες χιλιάδες Ελληνες με δάνεια στο ελβετικό νόμισμα, οι οποίοι έχουν δει τους τελευταίους μήνες τις δόσεις που πληρώνουν να αυξάνονται λόγω της υποτίμησης του ευρώ έναντι του φράγκου και της αύξησης των επιτοκίων.

Αν και η αύξηση του επιτοκίου ήταν σύμφωνη με τις προβλέψεις των περισσότερων οικονομολόγων, εξέπληξε ορισμένους στην αγορά που περίμεναν ακόμη μεγαλύτερη άνοδό του κατά 100 μ.β., με αποτέλεσμα η ισοτιμία του ευρώ να ενισχυθεί στα 0,9679 φράγκα.

Πιθανόν να υπάρξουν και άλλες αυξήσεις

«Δεν μπορεί να αποκλεισθεί ότι θα χρειασθούν και άλλες αυξήσεις του βασικού επιτοκίου της SNB για να διασφαλισθεί η σταθερότητα των τιμών μεσοπρόθεσμα», δήλωσε ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας, Τόμας Τζόρνταν, στη Ζυρίχη, προσθέτοντας ότι ο ίδιος και οι συνάδελφοί του στην κεντρική τράπεζας είναι υπέρ παρεμβάσεων στην αγορά συναλλάγματος, αν αυτό είναι απαραίτητο.

Με την απόφαση αυτή τερματίζεται η δεκαετής περίοδος αρνητικών επιτοκίων στην Ευρώπη. Η μόνη κεντρική τράπεζα στον κόσμο που διατηρεί το επιτόκιο αρνητικό είναι η Τράπεζα της Ιαπωνίας, στο επίπεδο του -0,1%.

Η SNB θέλει να περιορίσει τον πληθωρισμό που κινείται πάνω από το 3%, αλλά είναι πολύ χαμηλότερος σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Οικονομολόγοι που ρωτήθηκαν από το Bloomberg προβλέπουν ότι η ελβετική οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται έως το τέλος του επόμενου έτους.

Η SNB προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2% για φέτος και μέσο πληθωρισμό 3%, ο οποίος θα μειωθεί στο 2,4% το 2023 και στο 1,7% το 2024.

 

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ