Νέα
  • ΓΔ: 1041.51 +0.82%
  • Τζίρος: 118,32 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ομοβροντία αυξήσεων επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες ελέω πληθωρισμού

Μία σειρά κεντρικών τραπεζών σε όλο τον κόσμο αύξησαν ξανά τα επιτόκια σήμερα, ακολουθώντας τη χθεσινή κίνηση της Fed στην παγκόσμια μάχη κατά του πληθωρισμού και προκαλώντας σοκ στις χρηματοπιστωτικές αγορές και την οικονομία.

Η Ιαπωνία δεν αύξησε σήμερα τα επιτόκια, αλλά τιμωρήθηκε γι’ αυτό από τους traders που ώθησαν την ισοτιμία του γεν σε χαμηλό επίπεδο - ρεκόρ έναντι του δολαρίου. Το αποτέλεσμα ήταν να υπάρξει η πρώτη από το 1998 παρέμβαση της Τράπεζας της Ιαπωνίας στην αγορά συναλλάγματος για τη στήριξη του γεν.

Η Τουρκία πήγε κόντρα στη γενική τάση, μειώνοντας το επιτόκιό της στο 12% από 13%, με τον πληθωρισμό να τρέχει πάνω από 80%, με αποτέλεσμα η τουρκική λίρα να υποχωρήσει σε νέο ιστορικά χαμηλό επίπεδο. 

Η Fed έδωσε τον ρυθμό

Η Fed έδωσε χθες βράδυ τον ρυθμό,  με μία αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης, την τρίτη κατά σειρά. Την ακολούθησαν μέσα σε λίγες ώρες έξι κεντρικές τράπεζες - από την Ινδονησία έως τη Νορβηγία, την Ελβετία και τη Βρετανία - με αυξήσεις παρόμοιου μεγέθους, προαναγγέλλοντας οδηγίες για περισσότερες αυξήσεις στο μέλλον.

Πρώτη προτεραιότητα η μείωση του πληθωρισμού

Οι παραπάνω κεντρικές τράπεζες θέλουν να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό, ο οποίος κυμαίνεται από 3,5% στην Ελβετία έως σχεδόν 10% στη Βρετανία. Δεν αφήνουν κανένα περιθώριο παρερμηνείας της πρόθεσής τους, τονίζοντας ότι το βασικό έργο τους είναι να μειώσουν τον πληθωρισμό, γνωρίζοντας ότι η αύξηση του κόστους δανεισμού μειώνει τις επενδύσεις και την κατανάλωση.

«Πρέπει να αφήσουμε πίσω μας τον πληθωρισμό», δήλωσε ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, μετά την αύξηση του βασικού επιτοκίου της κατά 75 μονάδες βάσης στο 3%-3,25%. «Μακάρι να υπήρχε ένας ανώδυνος τρόπος για να γίνει αυτό. Δεν υπάρχει», πρόσθεσε.

Η Fed προβλέπει ότι η αμερικανική οικονομία θα σέρνεται και η ανεργία θα αυξηθεί σε ένα βαθμό που ιστορικά συνδέεται με υφέσεις, μια προοπτική που φαίνεται ακόμη μεγαλύτερη για την Ευρωζώνη, ενώ θεωρείται πολύ πιθανή και για τη Βρετανία.

Αύξηση των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας

Η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε τα επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα και δήλωσε ότι θα συνεχίσει να «αντιδρά δυναμικά, όπως είναι απαραίτητο» στον πληθωρισμό, παρά το γεγονός ότι η οικονομία εισέρχεται σε ύφεση.

«Για τους δανειολήπτες, αυτό θα σημαίνει σημαντικά υψηλότερο κόστος δανεισμού ξανά, χωρίς όμως να υπάρχει πραγματικός έλεγχος στο αυξανόμενο κόστος διαβίωσης», δήλωσε η αναπληρώτρια διευθύντρια της Fidelity International.

Κοντά στα χαμηλά διετίας τα χρηματιστήρια

Οι μετοχές υποχώρησαν παγκοσμίως κοντά σε χαμηλό επίπεδο δύο ετών και τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών κατρακύλησαν καθώς οι επενδυτές προετοιμάζονταν για έναν κόσμο όπου η ανάπτυξη θα είναι σπάνια και οι χορηγήσεις δανείων δυσκολότερες.

Οι παράγοντες της αγοράς έχουν αναθεωρήσει προς τα πάνω και τις εκτιμήσεις τους για το ύψος που θα φθάσει τελικά το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων  της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Προβλέπουν ότι θα φθάσει σχεδόν στο 3% το 2023 από 0,75% σήμερα.

Με πληροφορίες από Reuters

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ