Νέα
  • ΓΔ: 1458.52 +0.43%
  • Τζίρος: 98,77 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο: Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο η τιμή του μπρεντ

H τιμή του πετρελαίου μπρεντ μειώθηκε περαιτέρω σήμερα κάτω από τα 85 δολάρια το βαρέλι, στο χαμηλότερο επίπεδο από φέτος τον Ιανουάριο.

Οι τιμές υποχωρούν λόγω των φόβων για μείωση της ζήτησης καυσίμων από την ύφεση που αναμένεται να προκαλέσουν οι αυξήσεις των επιτοκίων σε παγκόσμιο επίπεδο και της ανόδου της ισοτιμίας του δολαρίου σε νέο ιστορικά υψηλό επίπεδο, η οποία δυσκολεύει την αγορά αργού από καταναλωτές που χρησιμοποιούν άλλα νομίσματα.

Η τιμή του μπρεντ διαμορφωνόταν στα 84,81 δολάρια το βαρέλι στις 10 το πρωί, σημειώνοντας πτώση 1,6% σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής. Ωστόσο, η πτώση αυτή δεν αντανακλάται σε αντίστοιχη μείωση της τιμής του μπρεντ σε ευρώ καθώς το ευρώ υποτιμάται και σήμερα με την ισοτιμία του να υποχωρεί στα 0,9681 δολάρια.

Πτώση και για τις τιμές του φυσικού αερίου

Η τιμή του αμερικανικού αργού (WTI) υποχωρούσε 1,5% στα 77,53 δολάρια. Και οι δύο δείκτες αναφοράς καταγράφουν απώλειες στο τρίτο τρίμηνο.

Πτωτικά κινούνται και οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Τα συμβόλαια για παράδοση τον Οκτώβριο (TTF) υποχωρούσαν 4,6% στα 177 ευρώ η μεγαβατώρα.

Οι αυξήσεις των επιτοκίων

Οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο αυξάνουν τα επιτόκια για να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό, ενώ η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τα lockdown στην Κίνα έχουν επίσης μεταβάλει τις προοπτικές αναφορικά με τη σχέση προσφοράς και ζήτησης του πετρελαίου.

Η μεγάλη αύξηση των επιτοκίων της Fed έχει συμβάλει στην εκτίναξη του δολαρίου, καθιστώντας ακριβότερες τις τιμές των εμπορευμάτων που έχουν νόμισμα αναφοράς το δολάρια για τους ξένους αγοραστές.

Πιθανή αντίδραση του ΟΠΕΚ

Η κατρακύλα των τιμών του αργού πιθανότατα θα οδηγήσει τον ΟΠΕΚ και τους συμμάχους του (ΟΠΕΚ+) να εξετάσουν παρεμβάσεις για την ανακοπή της τάσης αυτής, είτε λεκτικά είτε με τη μείωση της παραγωγής. Στις αρχές Σεπτεμβρίου, ο ΟΠΕΚ ανακοίνωσε μία μικρή μείωση της προσφοράς.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ