Νέα
  • ΓΔ: 916.13 +0.08%
  • Τζίρος: 14,35 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

EBRD για Ελλάδα: Προβλέπει ανάπτυξη 5,2% φέτος και 2,2% το 2023

Πηγή: EBRD

Ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με ρυθμό 5,2% φέτος και 2,2% το 2023 προβλέπει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) σε έκθεσή της για τις προοπτικές των χωρών – μελών της.

Η EBRD αναφέρει ότι η ελληνική οικονομία συνέχισε να αναπτύσσεται ισχυρά στο πρώτο φετινό εξάμηνο, σε συνέχεια της μεγάλη ανάκαμψη το 2021 μετά την πανδημία του κορονοϊού.

Το ΑΕΠ αυξήθηκε σε ετήσια βάση κατά 8% στο πρώτο τρίμηνο φέτος και κατά 7,7% στο δεύτερο τρίμηνο.

Ισχυρές οι επιδόσεις των εξαγωγών υψηλής τεχνολογίας

Οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης εξηγούνται σε κάποιο βαθμό από τη χαμηλή βάση σύγκρισης με το πρώτο εξάμηνο του 2021, αλλά καθοδηγήθηκαν επίσης από την ισχυρή ιδιωτική κατανάλωση και την αύξηση των κρατικών δαπανών.

Οι ισχυρές επιδόσεις των εξαγωγών συνεχίστηκαν, περιλαμβανομένων των εξαγωγών υψηλής τεχνολογίας, οι οποίες ως ποσοστό στο ΑΕΠ πλησιάζουν τώρα αυτές της Γερμανίας, αναφέρει η EBRD.

O τουριστικός τομέας συμβάλει, επίσης, ξανά με πολύ σημαντικό τρόπο στη φετινή ανάπτυξη, με τη συνολική σεζόν να αναμένεται αντίστοιχη με αυτή του 2019 που κατέγραψε ρεκόρ.

Επιβράδυνση της ανάπτυξης από το β' εξάμηνο 2022

Ωστόσο, οι βραχυπρόθεσμοι δείκτες εμπιστοσύνης έχουν αρχίσει να κινούνται σε αρνητική κατεύθυνση – ο δείκτης υπεύθυνων αγορών (PMI) μειώθηκε στις 48,8 μονάδες τον Αύγουστο λόγω της εξασθένισης της ζήτησης και των χαμηλότερων παραγγελιών – καθώς οι παγκόσμιες αγορές ενέργειας είναι αντιμέτωπες με αυξημένη αβεβαιότητα και αναταραχή και η Ευρωζώνη διατρέχει τον  κίνδυνο ύφεσης.

«Καθώς η επιβράδυνση της ανάπτυξης στο τελευταίο διάστημα του έτους φαίνεται αναπόφευκτη, η αύξηση του ΑΕΠ προβλέπεται να φθάσει το 5,2% στο σύνολο του 2022 και το 2,2% το 2023, με την ανάπτυξη να συνεχίζεται, εν μέρει λόγω της υλοποίησης των προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται με επιχορηγήσεις και δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ», καταλήγει η έκθεση της EBRD στις προβλέψεις για την Ελλάδα.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ