Νέα

Ομόλογα: Επανήλθαν οι πιέσεις μετά τη χθεσινή αποκλιμάκωση

Πηγή: Pixabay
Πηγή: Pixabay

H καλύτερη εικόνα που έδειξαν οι αγορές χθες μετά τις αγορές ομολόγων από την Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) διήρκεσε μόνο για λίγες ώρες καθώς στην Ευρώπη άρχισαν σήμερα ξανά οι πιέσεις στις μετοχές και τα ομόλογα.

Η παρέμβαση της BoE δεν αντιμετωπίζει το βασικό πρόβλημα των αγορών σήμερα που δεν είναι άλλο από τον υψηλό πληθωρισμό και τις μεγάλες αυξήσεις  επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες για να τον τιθασεύσουν.

Πάνω από το 4,9% η απόδοση των ελληνικών 10ετών

Οι αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης κινούνται ανοδικά από την αρχή της συνεδρίασης, με αυτή των ελληνικών 10ετών να ξεπερνά ξανά το 4,9% με άνοδο 8 μονάδων βάσης.

Ακόμη μεγαλύτερη ήταν η άνοδος για τις αποδόσεις των ιταλικών 10ετών, οι οποίες σκαρφάλωσαν 19 μ.β. στο 4,7%, ενώ και για τα γερμανικά ομόλογα οι αποδόσεις αυξήθηκαν 12 μ.β. στο 2,23%.

Πτωτικά κινούνται και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον δείκτη Stoxx 600 να καταγράφει απώλειες 1,3%.

Δεν έχει κορυφωθεί ο πληθωρισμός

«Ο πληθωρισμός παραμένει ο βασικός μοχλός για την κατεύθυνση της αγοράς ομολόγων. Η μεταβλητότητα πιθανότατα θα συνεχιστεί έως ότου υπάρξει μεγαλύτερη βεβαιότητα ότι ο πληθωρισμός έχει κορυφωθεί», δήλωσε ο επικεφαλής αναλυτής για τα ομόλογα της Bank of Singapore.

Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι ο πληθωρισμός δεν έχει φθάσει ακόμη στο peak του, κάτι που δίνει επιχειρήματα για περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων.

Στο γερμανικό κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν ότι ο πληθωρισμός αυξήθηκε τον Σεπτέμβριο σε ετήσια βάση στο 10,1% από 8,1% τον Αύγουστο.

Αργότερα σήμερα θα ανακοινωθούν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στο σύνολο της Γερμανίας, ενώ αύριο η Eurostat θα ανακοινώσει τις πρώτες εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη.

Οι έκτακτες αγορές ομολόγων που ανακοίνωσε η ΒοΕ  ενίσχυσαν πάντως το κλίμα στις ασιατικές αγορές, με τους περισσότερους δείκτες μετοχών και τις αγορές ομολόγων να καταγράφουν κέρδη.

Υπό πίεση οι βρετανικές αγορές

Οι αναλυτές περιμένουν ότι οι βρετανικές αγορές θα παραμείνουν υπό πίεση στο άμεσο μέλλον. Η Goldman Sachs συνέστησε στους επενδυτές να πουλήσουν τα βρετανικά ομόλογα «καθώς η αδυναμία θα διαρκέσει αν δεν υπάρξουν αλλαγές με διάρκεια στη νομισματική ή δημοσιονομική πολιτική για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στο μείγμα της βρετανικής πολιτικής», σημείωσαν αναλυτές της τράπεζας.  

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ