Νέα
  • ΓΔ: 903.97 -2.04%
  • Τζίρος: 84,23 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

EE: Δεν βγήκε λευκός καπνός για το πλαφόν στο φυσικό αέριο

Πηγή: Twitter @EU2022_CZ

Μετά την πολιτική συμφωνία για το πρώτο πακέτο μέτρων αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης, οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ στράφηκαν στη συζήτηση για τους τρόπους μείωσης των τιμών του φυσικού αερίου, με την επιβολή γενικού πλαφόν να αποτελεί ξανά πεδίο διαφωνιών.  

Η συμφωνία για την ανάκτηση κερδών από τις ενεργειακές εταιρείες και την υποχρεωτική μείωση της κατανάλωσης ρεύματος στις ώρες αιχμής κατά 5% αναμένεται να εγκριθεί την επόμενη εβδομάδα και να ισχύσει σύντομα. 

Οι χώρες θα έχουν ευελιξία όσον αφορά την ανάκτηση κερδών και όπως διευκρινίστηκε θα μπορούν να θέτουν το πλαφόν στη χονδρική τιμή του ρεύματος υψηλότερα ή χαμηλότερα από τα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα. 

Το πλαφόν και ο νέος δείκτης τιμών τα βασικά θέματα συζήτησης

Στη συνέντευξη Τύπου, που έδωσαν ο υπουργός Ενέργειας της Τσεχίας, που έχει την προεδρία της ΕΕ, Γιόζεφ Σικέλα και η Επίτροπος Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον, τονίσθηκε ότι τα βασικά θέματα που τέθηκαν στη σημερινή συνεδρίαση ήταν η μείωση των τιμών του φυσικού αερίου και η καθιέρωση ενός νέου δείκτη αναφοράς καθώς ο TTF δεν αντανακλά τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά, δεδομένου ότι δεν λαμβάνει υπόψη τις προμήθειες LNG που έχουν αυξηθεί εντυπωσιακά. 

Σίμσον: Υπάρχουν προϋποθέσεις για την επιβολή του πλαφόν

Η Επίτροπος είπε ότι η πρόταση που έχει γίνει από 15 χώρες - μέλη της ΕΕ για την επιβολή γενικού πλαφόν στις τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου είναι δικαιολογημένη, αλλά πρόσθεσε ότι θα πρέπει να ικανοποιούνται αρκετές προϋποθέσεις πριν εφαρμοστεί, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες ότι η Κομισιόν παραμένει επιφυλακτική σχετικά με το μέτρο αυτό.

Πρόσθεσε, πάντως, ότι μπορεί να τεθεί πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ρεύματος.

Η Κομισιόν επιμένει ότι ένα γενικό πλαφόν στις τιμές χονδρικής πρέπει να συνοδεύεται από μεγαλύτερες μειώσεις της κατανάλωσης, κάτι στο οποίο δεν συμφωνούν όλες οι χώρες. Η συζήτηση για το θέμα θα συνεχισθεί αλλά δεν είναι σαφές αν θα είναι δυνατή μία συμφωνία για το επίμαχο αυτό θέμα. 

H Σίμσον είπε επίσης ότι η Κομισιόν διαπραγματεύεται χαμηλότερες τιμές προμήθειας αερίου με άλλες χώρες που εφοδιάζουν την Ευρώπη. 

Όπως είπε, θα ζητήσει να γίνει stress test στις ευρωπαϊκές ενεργειακές υποδομές μετά από τις διαρροές αερίου από τους αγωγούς Nord Stream. 

Σικέλα: Η δουλειά πρέπει να συνεχισθεί

Ο Σικέλα είπε ότι «η δουλειά πρέπει να συνεχισθεί» και ότι δεν πρέπει να διαψευσθούν οι υψηλές προσδοκίες των πολιτών, ενώ τόνισε ότι είναι έτοιμος να συγκαλέσει όσα έκτακτα συμβούλια χρειασθούν για να βρεθούν λύσεις ώστε να μειωθούν οι τιμές του φυσικού αερίου. 

 

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ