Νέα
  • ΓΔ: 1017.7 -0.24%
  • Τζίρος: 68,64 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Φυσικό αέριο: Πτωτικά κινούνται οι τιμές καθώς μειώνεται η κατανάλωση

Πτωτικά κινούνται οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, εν μέσω ενδείξεων ότι θα μπορέσει να αντέξει τον χειμώνα χάρη στα υψηλά αποθέματα, τις εισαγωγές LNG και τα μέτρα της ΕΕ.

Η τιμή (TTF) για τα συμβόλαια παράδοσης τον Νοέμβριο μειώθηκε έως και 7% στα 175 ευρώ η μεγαβατώρα, ενώ στις 12.000 διαμορφωνόταν στα 178 ευρώ με πτώση 5,7% σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής.

ΙΕΑ: Μείωση της ζήτησης κατά 10%

Η ζήτηση φυσικού αερίου από την Ευρώπη αναμένεται να μειωθεί με ένα ποσοστό ρεκόρ 10% φέτος και κατά επιπλέον 4% το επόμενο έτος το επόμενο έτος, λόγω των υψηλών τιμών, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΙΕΑ).

Τα μέτρα για τη μείωση της κατανάλωσης αερίου θα έχουν κρίσιμη σημασία για να αντέξουν τα αποθέματα έως το τέλος του χειμώνα ακόμη και με μείωση των προμηθειών από τη Ρωσία, πρόσθεσε ο ΙΕΑ.

Επανέρχεται στο τραπέζι το πλαφόν στις χονδρικές τιμές αερίου

Η μείωση της κατανάλωσης θα δώσει κάποιες ανάσες στην ΕΕ καθώς προωθεί μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης. Οι υπουργοί Ενέργειας ενέκριναν την περασμένη εβδομάδα τη μείωση της κατανάλωσης ρεύματος και την ανάκτηση κερδών από τις ενεργειακές εταιρείες, ενώ περαιτέρω μέτρα είναι πιθανά αυτή την εβδομάδα, με την επιβολή πλαφόν στις χονδρικές τιμές του αερίου να αναμένεται να τεθεί ξανά στο τραπέζι.

Η Gazprom διέκοψε το Σαββατοκύριακο τη ροή αερίου στην Ιταλία λόγω διαμάχης σχετικά με το ρυθμιστικό πλαίσιο της Αυστρίας, μέσω της οποίας διέρχεται ο αγωγός. Η ιταλική Eni ανακοίνωσε ότι θα αξιολογήσει τα μέτρα για την επανάληψη των προμηθειών.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ