Νέα
  • ΓΔ: 903.53 +0.03%
  • Τζίρος: 40,00 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Φυσικό αέριο: Νέα μείωση των τιμών στα χαμηλότερα επίπεδα διμήνου λόγω ήπιου καιρού

Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη συνέχισαν και σήμερα να μειώνονται καθώς ο ήπιος καιρός και τα υψηλά αποθέματα μείωσαν τις ανησυχίες για ενδεχόμενες ελλείψεις.

Η τιμή για τα συμβόλαια παράδοσης αερίου τον Νοέμβριο υποχώρησε έως και 6,4% στα 159 ευρώ η μεγαβατώρα, το χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη Ιουλίου. Η χαμηλότερη τιμή σημειώθηκε με το άνοιγμα της αγοράς, ενώ στη συνέχεια ανέκαμψε κάπως και στις 11.35 διαμορφωνόταν στα 164 ευρώ με πτώση 3,5% σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο.

Νέα άνοδος για τις τιμές του πετρελαίου

Αντίθετα, οι τιμές του πετρελαίου αυξάνονται και σήμερα, μετά τη χθεσινή άνοδο κατά 4%, καθώς αύριο συνεδριάζει ο ΟΠΕΚ στη Βιέννη και θα εξετάσει μία μεγάλη μείωση της παραγωγής, πάνω από 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Η τιμή του μπρεντ διαμορφωνόταν στα 89,31 δολάρια το βαρέλι με κέρδη 0,5% σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο.

Για τις επόμενες δύο εβδομάδες προβλέπονται υψηλότερες από τις κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες στην ηπειρωτική Ευρώπη και τη Βρετανία, κάτι που πιθανότατα θα καθυστερήσει τη χρήση των αποθεμάτων αερίου για θέρμανση. Είναι μία ακόμη ένδειξη ότι η Ευρώπη μπορεί να βγάλει τον χειμώνα ακόμη και σε περίπτωση μείωσης των ρωσικών ροών αερίου.

Στο 88% η πληρότητα των αποθηκών στην ΕΕ

Οι δεξαμενές αποθήκευσης αερίου στην ΕΕ γέμιζαν με σταθερό ρυθμό καθώς αυξήθηκαν οι εισαγωγές LNG και οι ροές από τη Νορβηγία μέσω αγωγών για να αντισταθμιστεί η μείωση των ρωσικών ροών.

Το ποσοστό πληρότητας των αποθηκών είχε φθάσει το 88% το Σάββατο, λίγο υψηλότερα από το μέσο ποσοστό της τελευταίας πενταετίας για αυτή την εποχή. Το γεγονός αυτό συνέβαλε στη μείωση των τιμών του αερίου κατά περίπου 50% από τα υψηλά επίπεδα στα τέλη Αυγούστου.

Παραμένει, ωστόσο, το ερώτημα σχετικά με την ικανότητα των ευρωπαϊκών χωρών να αναπληρώσουν τα αποθέματα μετά το τέλος του χειμώνα. Η Ευρώπη εξαρτάτο από το ρωσικό αέριο για να γεμίζει τις αποθήκες για το επόμενο έτος και οι όποιες διαταραχές των εισαγωγών από άλλες πηγές μπορεί να δυσκολέψουν την αναπλήρωση των αποθεμάτων.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ