Νέα
  • ΓΔ: 903.97 -2.04%
  • Τζίρος: 84,23 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ecofin: Συμφωνία για το νέο εργαλείο ενεργειακών επενδύσεων REPowerEU

Το συμβούλιο Ecofin συμφώνησε σήμερα στη γενική προσέγγιση για την πρόταση αναφορικά με το REPowerEU, το νέο εργαλείο στήριξης ενεργειακών επενδύσεων για την απεξάρτηση της ΕΕ από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

Στόχος του νέου εργαλείου είναι η ενίσχυση της στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ μέσω της διαφοροποίησης των προμηθειών ενέργειας και της ενίσχυσης της ανεξαρτησίας και ασφάλειας των ενεργειακών προμηθειών.

H πρόταση αφορά ουσιαστικά σε ένα νέο κεφάλαιο στα εθνικά σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, το οποίο θα αφορά στο REPowerEU για τη χρηματοδότηση επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων.

Στα 20 δισ. ευρώ η χρηματοδότηση

Με το νέο εργαλείο, η Κομισιόν προτείνει να δοθούν  στις χώρες της ΕΕ συνολικά 20 δισ. ευρώ.

Το Ecofin τροποποίησε την προέλευση των πόρων καθώς και την κλείδα κατανομής τους. Προβλέπεται η εισαγωγή ενός τύπου, ο οποίος θα λαμβάνει υπόψη την πολιτική συνοχής, την εξάρτηση των χωρών – μελών από τα ορυκτά καύσιμα και την αύξηση των τιμών των επενδύσεων.

Οι χώρες θα μπορούν να υποβάλουν έως τις 31 Αυγούστου 2023 αιτήσεις για δάνεια μέσω του νέου εργαλείου.

Η δήλωση του προεδρεύοντος του Ecofin

Ο υπουργός Οικονομικών της Τσεχίας, Zbyněk Stanjura,  που προεδρεύει του Ecofin το τρέχον εξάμηνο, δήλωσε:

«Σήμερα, καταφέραμε ένα μεγάλο βήμα στην ενίσχυση της αυτονομίας της Ευρώπης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

Θέλω να ευχαριστήσω τους συναδέλφους μου που συμφώνησαν σημαντικές παραχωρήσεις για να υπάρξει η συμβιβαστική θέση του Συμβουλίου.

Δεδομένου του γεωπολιτικού πλαισίου μετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία και δεδομένων των τελευταίων επιθέσεων στις ενεργειακές υποδομές της Ευρώπης, είμαι βέβαιος ότι είναι ανάγκη να προωθήσουμε μία γρήγορη συμφωνία για την πρόταση αυτή.

Και η τσεχική προεδρία είναι απόλυτα αποφασισμένη να υλοποιήσει τη δέσμευσή μας για ριζική αναθεώρηση του ενεργειακού τομέα της ΕΕ και τον τερματισμό της εξάρτησής μας από τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων».

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ