Νέα
  • ΓΔ: 1400.61 -1.14%
  • Τζίρος: 122,79 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών 2024

Σούπερ μάρκετ: Πού θα βλέπουν οι καταναλωτές τις τιμές στο «ειδικό» καλάθι

Πηγή: Eurokinissi

Ενα... ειδικό καλάθι νοικοκυράς, με προϊόντα των οποίων οι τιμές θα συγκρατούνται σε όσο το δυνατόν πιο προσιτά επίπεδα θα παρουσιάσουν μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα τα σούπερ μάρκετ, μετά τη χθεσινή συμφωνία που προέκυψε από τη συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης. Το «καλάθι» θα περιλαμβάνει 50 βασικά προϊόντα και οι τιμές τους θα γνωστοποιούνται μέσα από την πλατφόρμα e-Καταναλωτής, σύμφωνα με το υπουργείο, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ της «Η»

«Ορίσαμε τις 50 κατηγορίες προϊόντων που πρέπει να περιλαμβάνει αυτό το καλάθι, π.χ. γάλα, τυρί, κρέας, απορρυπαντικά κ.ά και στη συνέχεια η κάθε αλυσίδα σούπερ μάρκετ θα μπορέσει να βάλει τα προϊόντα εκείνα που νομίζει η ίδια, στις τιμές που νομίζει, στο καλάθι των 50 προϊόντων. Θα ανεβαίνει στην πλατφόρμαe-Καταναλωτής από την κάθε αλυσίδα σούπερ μάρκετ το καλάθι της νοικοκυράς. Σε αυτό, θα δοθεί η μάχη να μην ανεβαίνουν οι τιμές ή αν αυξηθούν ξνα είναι κατ' ελάχιστον», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στην εκπομπή «Ανοιχτή επικοινωνία», στο Open TV.

Το «καλάθι» θα περιλαμβάνει 50 κωδικούς προϊόντων, branded και PL -θα αφορούν είδη από 20 βασικές προϊοντικές κατηγορίες που καταναλώνει ο μέσος καταναλωτής, π.χ. γάλα, ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι, όσπρια, απορρυπαντικά, χαρτικά κ.λπ.- με στόχο να επιτευχθεί μείωση, συγκράτηση ή, στη χειρότερη περίπτωση, μικρότερη αύξηση στις τιμές τους σε σχέση με τα επίπεδα του πληθωρισμού.

Τι προϊόντα θα επιλεχθούν

Σύμφωνα με στέλεχος κορυφαίας αλυσίδας, «θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε, για όσο μπορούμε, προκειμένου να συγκρατηθούν οι τιμές σε βασικά προϊόντα, αυτά που χρησιμοποιεί ο κόσμος στην καθημερινότητά του». Θα επιλεχθούν κατά βάση προϊόντα στα οποία ο retailer έχει μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη και καλύτερες σχέσεις με τους προμηθευτές τους.

Σε κάθε περίπτωση, η πρωτοβουλία αυτή δεν είναι δεσμευτική για τα σούπερ μάρκετ, καθώς, όπως διευκρίνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης, μετά το πέρας της σύσκεψης, «δεν πρόκειται για "πάγωμα τιμών" αλλά ούτε για "συμφωνία κυρίων" για τη συγκράτηση των τιμών. Η κάθε αλυσίδα θα κάνει τη δική της πολιτική. Δεν παραβιάζουμε το δίκαιο του ανταγωνισμού. Είναι κάτι που δεν θα κάναμε ποτέ».

Υπογράμμισε ωστόσο ότι «θέλω να ευχαριστήσω όλους τους εκπροσώπους του κλάδου για την καλή μας έως τώρα συνεργασία και κυρίως γιατί κατανοούν ότι εδώ δίνεται μια μάχη που αφορά κάθε Ελληνα και κάθε Ελληνίδα. Και είναι μια μάχη που ναι μεν προήλθε από το εξωτερικό, από τον πόλεμο και από την ενεργειακή κρίσηαλλά είναι μια μάχη που πρέπει να τη δώσουμε και να την κερδίσουμε».

Αναρτημένες σε εφαρμογή οι τιμές των 50 βασικών προϊόντων

Μέσα από ειδική εφαρμογή θα γνωστοποιούνται οι τιμές για τα πενήντα βασικά προϊόντα που θα εντοπίζουν στα σούπερ μάρκετ, με τη σχετική συμφωνία, επισήμανε και ο αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Ερωτηθείς για το αν η συμφωνία με τα σούπερ μάρκετ είναι δεσμευτική ή είναι «συμφωνία κυρίων» σημείωσε: «Δεν έχουμε σταματήσει να συζητάμε με τα σουπερ μαρκετ. Το κάναμε και κατά την περίοδο της πανδημίας. Έχουμε βάλει ένα πλαφόν στο ποσοστό κέρδους. Κάτι το οποίο το ελέγχουμε γι’ αυτό και επιβάλλουμε πρόστιμα. Δηλαδή δεν θέλουμε να υπάρξει υψηλότερο ποσοστό κέρδους από αυτό που υπήρχε την 1/1/2021, τότε που λειτουργούσε ομαλά η αγορά. Τώρα τι κάνουμε; Ερχόμαστε και ζητάμε από τα σουπερ μαρκετ να δημιουργήσουν ένα καλάθι της νοικοκυράς με 50 προϊόντα. Τα απαραίτητα προϊόντα».

Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας: «Αυτό το καλάθι θα υπάρχει αναρτημένο έτσι ώστε να μπορεί ο κάθε καταναλωτής να δει τι αγοράζει και πόσο μπορεί να το αγοράσει. Και θεωρούμε ότι τα σούπερ μάρκετ και η συμφωνία που έχουμε, πέραν της νομοθέτησης που θα κάνουμε, θα παρουσιάζουν προϊόντα τα οποία θα παλεύουν στην κυριολεξία τον πληθωρισμό».

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ