Νέα
  • ΓΔ: 1280.11 +0.39%
  • Τζίρος: 64,49 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Κομισιόν: Ελέγχει αν το γερμανικό πακέτο στήριξης είναι συμβατό με τον ανταγωνισμό

Το κτίριο τηε Κομισιόν στις Βρυξέλλες / Πηγή: AP
Το κτίριο της Κομισιόν στις Βρυξέλλες / Πηγή: AP

Στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μπαίνει το γιγαντιαίο πρόγραμμα στήριξης της Γερμανίας για την προστασία νοικοκυριών και επιχειρήσεων από την αύξηση του ενεργειακού κόστους, προκειμένου να διαπιστωθεί αν παραβιάζει τους κανόνες της ΕΕ για την κρατική βοήθεια.

«Η Γερμανία ανακοίνωσε ένα απόλυτα γιγαντιαίο σχέδιο 200 δισ. ευρώ. Πρέπει να επιβεβαιώσουμε ότι είναι συμβατό με τους κανόνες κρατικής βοήθειας», δήλωσε ο Επίτροπος της ΕΕ για την εσωτερική αγορά, Τιερί Μπρετόν, σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό.

Ο Γερμανός καγκελάριος, Ολαφ Σολτς, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η κυβέρνησή του θα ανοίξει μία «μεγάλη προστατευτική ομπρέλα» στην οικονομία, προκαλώντας ανησυχίες ότι αυτό θα έθετε σε μειονεκτική θέση τις άλλες χώρες που δεν έχουν τις ίδιες οικονομικές δυνατότητες, βοηθώντας αθέμιτα τη γερμανική βιομηχανία και δημιουργώντας μεγαλύτερα οικονομικά ρήγματα.

Οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να προσέχουν να μη στρεβλώνουν την κοινή αγορά με δισεκατομμύρια κρατικής στήριξης και πρέπει να τηρούν ίσους όρους ανταγωνισμού, είπε ο Επίτροπος.

Ολες οι χώρες πρέπει να έχουν πρόσβαση σε δανεισμό

Ενώ όλες οι χώρες θα χρειασθεί να δανειστούν για να βοηθήσουν τη βιομηχανία – τους ενεργοβόρους κλάδους της, όπως του χάλυβα, των χημικών, του ψευδάργυρου, των χαρτικών και των γυαλιών – το σύστημα πρέπει να λειτουργεί με τους ίδιους κανόνες παντού, πρόσθεσε. «Ολοι πρέπει να δανειστούν… Είναι πολύ σημαντικό όλα τα κράτη να έχουν την ίδια πρόσβαση σε δανεισμό», σημείωσε.

Ρήγμα στις σχέσεις Γαλλίας και Γερμανίας

Ένα ρήγμα αναδύεται στις σχέσεις Παρισιού και Βερολίνου σχετικά με τους τρόπους προστασίας των οικονομιών τους και οι Γάλλοι εκνευρίστηκαν καθώς δεν είχαν ειδοποιηθεί για την ανακοίνωση του γερμανικού σχεδίου, αναφέρει το Bloomberg, επικαλούμενο πηγές.

Ο Μπρετόν είπε ότι η Γερμανία είχε όντως ειδοποιήσει την Κομισιόν για το σχέδιο που ετοίμαζε πριν αυτό ανακοινωθεί, χωρίς όμως να αναφέρει το ύψος τους.

Ερωτηθείς, αν εξεπλάγη, απάντησε ότι «το ποσό είναι πολύ σημαντικό», προσθέτοντας ότι θα συνεργαστεί με την Επίτροπο για τον ανταγωνισμό, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, για να αποφανθεί αν μπορεί να δοθεί πράσινο φως στο γερμανικό σχέδιο.

Σε ανακοίνωσή της, η Βεστάγκερ ανέφερε ότι η Κομισιόν συζητά με χώρες – μέλη για τη χρονική επέκταση και προσαρμογή των προσωρινών κανόνων για την κρατική βοήθεια για να βοηθηθούν οι χώρες και η βιομηχανία να ανταπεξέλθουν στην ενεργειακή κρίση, μεταξύ άλλων με αυξημένα όρια στήριξης και τη δυνατότητα πρόσβασης σε ρευστότητα των ενεργειακών εταιρειών.

 

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ