Νέα
  • ΓΔ: 1425.07 +0.52%
  • Τζίρος: 25,24 εκ €
Δείκτες / Μετοχές
Οικονομικό Φόρουμ Δελφών 2024

Οικονομία: Ξεθωριάζει το αφήγημα ότι υπάρχουν απεριόριστα χρήματα

Χρήστος Σταϊκούρας
Πηγή: Intimenews

Το τελευταίο διάστημα οι οικονομικοί υπουργοί έχουν μεταβάλει το ύφος των δηλώσεών τους αναφορικά με το πόσο αντέχει δημοσιονομικά η ελληνική οικονομία τη συνέχιση της πανδημίας.

Ενώ πριν από μερικές εβδομάδες τόσο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Θοδωρής Σκυλακάκης διαβεβαίωναν σε όλους τους τόνους και κατηγορηματικά ότι ναι μεν αποτελεί πλήγμα για την πραγματική οικονομία και μάλιστα σοβαρό, ωστόσο δημοσιονομικά η χώρα έχει τη δυνατότητα να στηρίξει επιχειρήσεις και εργαζόμενους για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί.

Τα λεφτά δεν είναι ανεξάντλητα

Πλέον, αυτή η διαβεβαίωση δεν έχει μεν αλλάξει, αλλά σίγουρα έχει ξεθωριάσει. Δηλώσεις του τύπου «τα χρήματα δεν είναι ανεξάντλητα» αρχίζουν και γίνονται όλο και πιο συχνές.

Στο υπουργείο Οικονομικών φοβούνται ότι εάν το lockdown συνεχιστεί επί μακρό χρονικό διάστημα και η επιστροφή στην κανονικότητα αργήσει, θα υπάρξει πρόβλημα, δεδομένου ότι θα διαταραχθεί η ισορροπία που με τόσο κόπο έχει διατηρηθεί από το υπουργείο Οικονομικών.

Όταν ξέσπασε η κρίση, ήταν επιλογή της κυβέρνησης από τη μια να διατηρήσει σχεδόν ανέπαφο το «μαξιλάρι ρευστότητας» και να χρηματοδοτήσει το πακέτο στήριξης της οικονομίας, από εξόδους στις αγορές και παράλληλα κάνοντας μερική χρήση, όταν αυτό χρειαστεί, από το ταμείο του κράτους.

Το 2020 το συνολικό πακέτο άγγιξε περίπου τα 24 δισ., αλλά εξ αυτών το απευθείας χρηματικό ποσό που δόθηκε ήταν περί τα 10 δισ. ευρώ. Τα υπόλοιπα αφορούσαν διευκολύνσεις, δηλαδή «πάγωμα» πληρωμής φόρων και εγγυήσεις για παροχή ρευστότητας.

Το ποσό αυτό καλύφθηκε από δανεισμό και το «μαξιλάρι ρευστότητας» παρέμεινε σχεδόν αναλλοίωτο. Όμως αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί στο διηνεκές -και αυτό το ξέρουν καλά στο υπουργείο Οικονομικών.

Ήδη το μαξιλάρι από την περιοχή των 37 δισ. έχει υποχωρήσει κοντά στα 31 δισ. ευρώ. Αν μάλιστα υπολογίσει κανείς ότι η πορεία των εσόδων δεν είναι καλή -τον Ιανουάριο δεν καλύφθηκε καν ο στόχος-, γίνεται κατανοητό ότι δημιουργείται ένα επιπλέον κενό, δημοσιονομικό, που θα πρέπει να καλυφθεί με κάποιο τρόπο.

Μεγαλώνει το έλλειμμα 

Η πρόβλεψη για το έλλειμμα του 2021 είναι της τάξεως του 3,9% του ΑΕΠ, ή περίπου 6,7 δισ. ευρώ. Ήδη αυτή η πρόβλεψη έχει αναθεωρηθεί επί τα χείρω, με το πακέτο των 7,5 δισ. που είχε υπολογιστεί για τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων να μην επαρκεί και να συμπληρώνεται με άλλα περίπου 3,5 δισ. ευρώ. Ως εκ τούτου, το έλλειμμα αυτομάτως ανεβαίνει σε πάνω από 10 δισ. ευρώ.

Αν συνυπολογίσει κανείς ότι το ποσοστό της ανάπτυξης δεν θα είναι, όπως όλα δείχνουν, στα επίπεδα που έχει εκτιμηθεί, 4,8%, τότε αντιλαμβάνεται ότι ο λογαριασμός αρχίζει να ξεφεύγει και να υπερβαίνει το ποσό που μπορεί να αντληθεί από τις αγορές και που είναι κοντά στα 11-12 δισ.

Αν λοιπόν η κατάσταση δεν επιβαρυνθεί περισσότερο, τότε θα χρησιμοποιηθεί ένα μικρό μέρος από το «μαξιλάρι» και το σύνολό του στο τέλος του έτους θα πέσει οριακά κάτω από τα 30 δισ. ευρώ.

Αν όμως η κατάσταση επιβαρυνθεί περισσότερο, τότε θα υπάρξει θέμα και θα αρχίσει να μεταβάλλεται η δημοσιονομική ισορροπία. Δεν το έχουν κρύψει στο υπουργείο Οικονομικών ότι το «μαξιλάρι» θα αποτελέσει το διαβατήριο για την επενδυτική αξιολόγηση της χώρας, την επόμενη ημέρα στη μετά Covid εποχή.  

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ