Νέα
  • ΓΔ: 910.18 -0.82%
  • Τζίρος: 24,00 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Fitch: Αφησε αμετάβλητο το ελληνικό αξιόχρεο στη βαθμίδα «ΒΒ»

Fitch Ratings
Fitch Ratings / Πηγή: Associated Press

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch άφησε αμετάβλητο το αξιόχρεο της Ελλάδας στη βαθμίδα «ΒΒ», δύο σκαλοπάτια κάτω από την επενδυτική, με θετικές προοπτικές, επιβεβαιώνοντας την αξιολόγηση που έκανε στις 8 Ιουλίου.

Είναι η τρίτη αξιολόγηση που κάνει φέτος για την Ελλάδα ο Fitch, ο οποίος αναθεώρησε στις 14 Ιανουαρίου τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας σε θετικές από σταθερές.

Μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Fitch δεν έχει προχωρήσει σε άλλη αναβάθμιση, ενώ και πριν από δύο εβδομάδες ο Moody’s και ο DBRS άφησαν επίσης αμετάβλητο το ελληνικό αξιόχρεο.

Το αξιόχρεο των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου είναι μόλις μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική  με βάση την αξιολόγηση του S&P και του DBRS, ενώ η αξιολόγηση του Moody’s είναι τρεις βαθμίδες κάτω από την επενδυτική.

Η ενεργειακή κρίση που οξύνθηκε λόγω του πολέμου και έχει οδηγήσει σε αύξηση του πληθωρισμού, σε συνδυασμό με την πιθανή διολίσθηση της Ευρωζώνης σε ύφεση έχουν κάνει επιφυλακτικούς τους οίκους αξιολόγησης.

Η αιτιολόγηση της αξιολόγησης

Ο Fitch αναφέρει ότι το κατά κεφαλήν εισόδημα της Ελλάδας είναι πολύ υψηλότερο από το διάμεσο εισόδημα των χωρών σε βαθμίδα αξιολόγησης 'BB' και 'BBB' και ότι οι επιδόσεις στη διακυβέρνηση και οι δείκτες ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού είναι από τις υψηλότερες των χωρών που δεν έχουν επενδυτική βαθμίδα.

Τα ισχυρά αυτά στοιχεία σταθμίζονται με τα κατάλοιπα της κρίσης κρατικού χρέους της Ελλάδας, όπως τον μεγάλο όγκο του δημόσιου και εξωτερικού χρέους και το ακόμη υψηλό, αν και γρήγορα μειούμενο, επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs).

Χαμηλό το μέσο κόστος δανεισμού

Οι θετικές προοπτικές της αξιολόγησης αντανακλούν την αναμενόμενη μείωση του χρέους του δημόσιου τομέα, εν μέσω ενός χαμηλού ακόμη μέσου κόστους δανεισμού, καθώς και της αναμενόμενης σε κάποιο βαθμό ανθεκτικότητας της ελληνικής οικονομίας παρά την επιδείνωση των οικονομικών προοπτικών της Ευρωζώνης τους τελευταίους μήνες.

Ανάπτυξη 5,5% φέτος και -0,2% το 2023

Ο Fitch τονίζει τη μεγάλη επιδείνωση των μακροοικονομικών προοπτικών τους τελευταίους μήνες, με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία να επιταχύνει την αύξηση των ενεργειακών τιμών και να επηρεάζει την εμπιστοσύνη και τον υψηλό πληθωρισμό να πλήττει τα πραγματικά εισοδήματα και την κατανάλωση. 

Για φέτος προβλέπει ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με ρυθμό 5,5% παρά την επιβράδυνση στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. Για το πρώτο εξάμηνο του 2023 προβλέπει στασιμότητα και συνολικά για το έτος αρνητική ανάπτυξη (-0,2%) λόγω του αδύναμου carry over, ενώ το 2024 αναμένει να ενισχυθεί η ανάκαμψη που θα αρχίσει στο δεύτερο εξάμηνο του 2023 και η ανάπτυξη να φθάσει το 1,8% για το σύνολο του έτους. 

Στο 9,8% ο μέσος πληθωρισμός φέτος και στο 4,5% το 2023

Για τον πληθωρισμό (εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή) εκτιμά ότι θα διαμορφωθεί φέτος στο 9,8% σε μέσα επίπεδα για να υποχωρήσει στο 4,5% το 2023 και ακόμη περισσότερο το 2024. 

Πρωτογενές έλλειμμα το 2023 και πλεόνασμα το 2024

Ο Fitch εκτιμά ότι η Ελλάδα δεν θα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό το 2023, όπως προβλέπει η κυβέρνηση, λόγω της εξασθένισης της οικονομικής δραστηριότητας και των μέτρων στήριξης για την ενεργειακή κρίση καθώς μάλιστα η χώρα θα οδεύει σε εκλογές.

Ειδικότερα, προβλέπει πρωτογενές έλλειμμα 2,2% φέτος και 0,9% το επόμενο έτος και συνολικό έλλειμμα 3,5% και 2,4%, αντίστοιχα. 

Σταθερή μείωση του χρέους

Για το δημόσιο χρέος σημειώνει ότι θα υποχωρήσει στο 175,4% του ΑΕΠ στο τέλος του 2022 από 193,3% στο τέλος του 2021, σε επίπεδο χαμηλότερο σε σχέση με πριν την πανδημία. Η πτωτική τάση θα συνεχισθεί με οριακό ρυθμό το 2023, με το χρέος να προβλέπεται να υποχωρεί στο 174,4% και να μειώνεται στο 170,4% το 2024, όταν εκτιμά ότι η Ελλάδα θα επανέλθει σε πρωτογενή πλεονάσματα. 

 

 

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ