Νέα
 • ΓΔ: 1458.52 +0.43%
 • Τζίρος: 98,77 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίδομα θέρμανσης: Οι εκτιμήσεις για την τιμή εκκίνησης του πετρελαίου την Παρασκευή

Πηγή: Eurokinissi

Με την τιμή του πετρελαίου να ξεπερνά σήμερα τα 98 δολάρια/βαρέλι τα βλέμματα των καταναλωτών στρέφονται στην Παρασκεύη, οπότε και ξεκινάει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, ενώ έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για της αιτήσεις στο myΘέρμανση.

Αν η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης ξεκινούσε με τα σημερινά δεδομένα, η τιμή εκκίνησης θα ήταν πάνω από 1,52 ευρώ - 1,55 ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της κρατικής επιδότησης των 25 λεπτών, εκτιμά ο αντιπρόεδρος συνδέσμου πρατηριούχων εμπόρων καυσίμων Αττικής Γιώργος Ασμάτογλου, μιλώντας στην εκπομπή «Ανοιχτή επικοινωνία» στο Open TV.

«Δεν είναι ανάλογο το διυλισμένο προϊόν με το αργό γιατί βλέπουμε διαφορετικές αυξήσεις. Ενώ μπορεί να βλέπουμε μια μικρή αύξηση στην τιμή της βενζίνης της τάξεως των 10 ευρώ ανά χίλια λίτρα, η αύξηση στο πετρέλαιο κίνησης - που παρασύρει και το πετρέλαιο θέρμανσης -  είναι 62 ευρώ ανά 1.000 λίτρα», σχολίασε ο κ. Ασμάτογλου.

Ο ίδιος εξέφρασε την ανησυχία του «μήπως αυτή την εβδομάδα έχουμε κι άλλες αυξητικές τάσεις» και η τιμή εκκίνησης στο πετρέλαιο θέρμανσης βρεθεί ακόμη πιο υψηλά.

Εσπασε το φράγμα των 2 ευρώ το πετρέλαιο κίνησης

Αναφερόμενος στο πετρέλαιο κίνησης, εστίασε στο αυξανόμενο κόστος των υπηρεσιών μεταφοράς. «Πλήττονται, γιατί πρώτον, το πετρέλαιο από 1η Οκτωβρίου μέχρι σήμερα ανέβηκε 20 λεπτά, συν τα 15 λεπτά που είχε δώσει η κυβέρνησης στα Fuel pass 1 και 2. Εχει ξεπεράσει την εμόλυβδη βενζίνη το πετρέλαιο κίνησης».

Στις 30 Σεπτεμβρίου η τιμή στο πετρέλαιο κίνησης ήταν στα 1,828 ευρώ/λίτρο, ενώ η τιμή σκαρφάλωσε στα 1,961 ευρώ/λίτρο στις 6 Οκτωβρίου.

 Σήμερα το πετρέλαιο κίνησης είναι πάνω από τα 2 ευρώ, ξεπερνώντας την τιμή της αμόλυβδης.

Μεγαλύτερος ο αριθμός των δικαιούχων και το ύψος του επιδόματος

Φέτος διευρύνεται ο αριθμός των δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης, λόγω αύξησης των εισοδηματικών ορίων, ενώ αυξημένο θα είναι και το ύψος του επιδόματος καθώς η βάση υπολογισμού είναι  τα 350 ευρώ από 300 ευρώ που ήταν πέρυσι.  

Το άνοιγμα της πλατφόρμας για το πετρέλαιο θέρμανσης  αναμένεται προς το τέλος του χρόνου.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι

Εν αναμονή της έκδοσης  της υπουργικής  απόφασης που θα προσδιορίζει το ύψος του επιδόματος, τις ακριβείς προϋποθέσεις, αλλά και τη διαδικασία χορήγησης οι δικαιούχοι πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

 • Η επιδότηση αφορά το πετρέλαιο θέρμανσης, το φυσικό αέριο, το υγραέριο, τα καυσόξυλα, το πέλετ και την θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης. Σημειώνεται, ωστόσο ότι κάθε δικαιούχος δικαιούται επιδότησης ενός μόνο είδους καυσίμου θέρμανσης.
 • Φέτος τα ετήσια εισοδηματικά κριτήρια τα οποία προέρχονται από οποιαδήποτε πηγή, πραγματικά ή τεκμαρτά, έχουν αυξηθεί και για τον άγαμο φθάνουν τα 16.000 ευρώ, από 14.000 ευρώ πέρυσι, οι έγγαμοι χωρίς παιδιά τα 24.000 ευρώ από 20.000 ευρώ, με 1 παιδί 27.000 ευρώ από 23.000 ευρώ, με 2 παιδιά 30.000 από 26.000 ευρώ και ούτω καθ’ εξής. Για τις μονογονεϊκές οικογένειες το ετήσιο εισόδημα δεν πρέπει να ξεπερνά τα 27.000 προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.
 • Διπλάσια επιδότηση θα λάβουν όσοι χρησιμοποιήσουν για πρώτη φορά πετρέλαιο θέρμανσης αντί φυσικού αερίου και όλοι οι νέοι δικαιούχοι που προκύπτουν από την αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων. Οι συγκεκριμένοι δικαιούχοι θα έχουν ως τιμή βάσης τα 700 ευρώ, έναντι 350 ευρώ που θα έχουν όλοι οι υπόλοιποι.
 • Επιδότηση για ξύλα μπορούν να λάβουν μόνο όσοι διαμένουν σε περιοχές με λιγότερους από 3.500 κατοίκους και ο αντίστοιχος συντελεστής επιδότησης (βαθμοημέρες) να είναι ίσος ή μεγαλύτερος του 0,8.
 • Οι δικαιούχοι πρέπει να επιλέξουν τα εξής:

 *Αν διαμένουν σε μονοκατοικία ή πολυκατοικία. Επιλέγουν αν είναι ιδιοκτήτες ή ένοικοι οπότε συμπληρώνουν τον ΑΦΜ του ιδιοκτήτη

*Επιλέγουν το είδος καυσίμου, συμπληρώνουν τον αριθμό παροχής ρεύματος, επιλέγουν τον οικισμό, συμπληρώνουν τα τ.μ. της κατοικία και τον IBAN στο myAADE.

 • Στην πλατφόρμα θα πρέπει  να καταχωρηθούν παραστατικά αγορών για όλα τα είδη καυσίμων θέρμανσης, εκτός του πετρελαίου θέρμανσης. Για το πετρέλαιο θέρμανσης, υποχρέωση καταχώρισης των παραστατικών έχει ο διακινητής πετρελαίου θέρμανσης, στο πληροφοριακό σύστημα ΗΦΑΙΣΤΟΣ.
 • Το ποσό  που θα λάβει ένας δικαιούχος διαφοροποιείται ανάλογα με τον οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία, γιατί μετράνε οι βαθμοημέρες. Εάν κάποιος μένει στην Αθήνα θα λάβει κατά μέσο όρο φέτος επίδομα πετρελαίου θέρμανσης 150,5 ευρώ (350 ευρώ x 0,43), ποσό το οποίο θα είναι προσαυξημένο κατά 20% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο ενώ κάποιος που μένει στην Θεσσαλονίκη φέτος θα λάβει 248,5 ευρώ από 213 πέρυσι.
 • H επιδότηση στην αντλία,  όπου το  πετρέλαιο θέρμανσης θα πωλείται φθηνότερα κατά 25 λεπτά (20 λεπτά + ΦΠΑ) θα διαρκέσει έως το τέλος του  έτους. Οπως έχει δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας,στο τέλος Δεκεμβρίου και ανάλογα με τις τιμές του πετρελαίου που θα επικρατούν στην αγορά θα αποφασιστεί η παράταση του μέτρου το 2023.
Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ