Νέα
  • ΓΔ: 1035.72 +1.41%
  • Τζίρος: 46,74 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καμπανάκι ΙΕΑ: Η μείωση παραγωγής πετρελαίου από τον ΟΠΕΚ+ οδηγεί σε παγκόσμια ύφεση

H απόφαση του ΟΠΕΚ+ να μειώσει την παραγωγή του κατά 2 εκατ. βαρέλια προκάλεσε αύξηση των τιμών και μπορεί να ωθήσει την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση, προειδοποίησε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ).

«Η συνεχής επιδείνωση της οικονομίας και οι υψηλότερες τιμές που προκάλεσε το σχέδιο του ΟΠΕΚ+ για μείωση της προσφοράς επιβραδύνουν την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου», ανέφερε ο ΙΕΑ στο μηνιαίο δελτίο του.

«Με τις πληθωριστικές πιέσεις και τις αυξήσεις των επιτοκίων να επιβαρύνουν την κατάσταση, οι υψηλότερες  τιμές του πετρελαίου μπορεί να αποδειχθούν το σημείο καμπής για την παγκόσμια οικονομία που βρίσκεται ήδη στο χείλος της ύφεσης», πρόσθεσε.

Στα 92,5 δολάρια η τιμή του μπρεντ

Η τιμή του πετρελαίου μπρεντ διαμορφωνόταν σήμερα στα 92,5 δολάρια το βαρέλι, χαμηλότερα από τα επίπεδα προ λίγων ημερών, όταν είχε πλησιάσει τα 100 δολάρια, αλλά υψηλότερα από τα επίπεδα κάτω των 85 δολαρίων που κινείτο πριν την απόφαση του ΟΠΕΚ+.  

Η προειδοποίηση του ΙΕΑ φέρνει τονίζει το ρήγμα με τη Σαουδική Αραβία, η οποία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγές πετρελαίου στον κόσμο και ο ντε φάκτο ηγέτης του ΟΠΕΚ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, δεσμεύθηκε ότι θα υπάρξουν «συνέπειες», χωρίς να τις εξειδικεύσει,  αναφορικά με τις σχέσεις των ΗΠΑ με τη Σαουδική Αραβία μετά την κίνηση του ΟΠΕΚ+, αλλά το Ριάντ απέρριψε την κριτική και δήλωσε ότι η κίνησή του δεν ήταν πολιτική αλλά είχε στόχο την ισορροπία της αγοράς και τον περιορισμό της μεταβλητότητας.

Κίνδυνος και από τις κυρώσεις της Δύσης

Η πραγματική μείωση της παραγωγής από τις χώρες του ΟΠΕΚ+ αναμένεται ότι θα είναι περίπου 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα, σύμφωνα με τον ΙΕΑ.

Οι περιορισμοί στην παραγωγική δυναμικότητα, που κρατούν χαμηλά την παραγωγή άλλων χωρών του ΟΠΕΚ, ανέφερε ο ΙΕΑ, σημαίνουν ότι η μείωση της παραγωγής θα προέλθει κυρίως από τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ οι νέες κυρώσεις της G7 και της ΕΕ κατά της Ρωσίας μπορεί να περιορίσουν και άλλο την παγκόσμια παραγωγή.

Η ΕΕ ενέκρινε το σχέδιο της G7 για την επιβολή πλαφόν στις τιμές του εξαγόμενου ρωσικού πετρελαίου με στόχο τη μείωση των εσόδων της Μόσχας , αν και το μέτρο αυτό θεωρείται ακόμη πιο αμφίβολης αποτελεσματικότητας μετά την τελευταία απόφαση του ΟΠΕΚ+.

Η οποιαδήποτε μεγάλη διαταραχή στις ροές του ρωσικού πετρελαίου, πάντως, θα μπορούσε να αυξήσει περαιτέρω τις τιμές και να πλήξει τους πολίτες των χωρών που επιβάλλουν τις κυρώσεις, την ώρα που αντιμετωπίζουν ήδη υψηλό πληθωρισμό και κόστος διαβίωσης.

Με πληροφορίες από Reuters

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ