Νέα
 • ΓΔ: 1448.7 +0.06%
 • Τζίρος: 165,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

E-send: Αντιμέτωπες με λουκέτα και πρόστιμα οι επιχειρήσεις από 31/10 - Ζητούν αναβολή

Ταμειακή μηχανή / Πηγή: Intime
Ταμειακή μηχανή / Πηγή: Intime

Αναστολή στην προθεσμία έναρξης επιβολής προστίμων στις επιχειρήσεις που δεν αποστέλλουν στην ΑΑΔΕ στοιχεία λιανικών πωλήσεων ζητά η αγορά, καθώς δεν έχουν επιλυθεί μία σειρά από προβλήματα, με τον κίνδυνο να επιβληθούν άδικες ποινές εις βάρος των επαγγελματιών. Πολύ περισσότερο, μάλιστα, αφού με τη συνδρομή της εφαρμογής Αppodixi εύκολα διαπιστώνεται πλέον η μη διαβίβαση στοιχείων.

Η ΑΑΔΕ έχει δώσει προθεσμία έως τις 31 Οκτωβρίου 2022 στις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες ώστε να τηρήσουν υποχρεωτικά τους νέους κανόνες που ισχύουν για τη διαβίβαση στην ειδική εφαρμογή e-send. Σε διαφορετική περίπτωση, επιχειρήσεις και επαγγελματίες θα βρεθούν αντιμέτωποι με τσουχτερά πρόστιμα από 250 έως και 1.000 ευρώ, ή ακόμα και με λουκέτο.

Επιστολή στον διοικητή της ΑΑΔΕ

Η ΓΣΕΒΕΕ με επιστολή της προς τον διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή ζητά την αναστολή της έναρξης ισχύος των πρόστιμων e-send καθώς, όπως αναφέρει, δεν έχουν επιλυθεί ψηφιακά και τεχνικά προβλήματα τα οποία εγκυμονούν τον κίνδυνο άδικων προστίμων για τις επιχειρήσεις.

Υπογραμμίζει προβλήματα που έχουν ανακύψει κατά τη λειτουργία του e-send, όπως:

 • σοβαρές δυσλειτουργίες κατά την υποδοχή των δεδομένων των Φ.Η.Μ.,
 • δεν διαλειτουργεί πλήρως με το myData, ιδιαίτερα ως προς το σκέλος της ενημέρωσης των επιχειρήσεων,
 • δεν έχουν καθοριστεί καθόλου εναλλακτικές διαδικασίες συμμόρφωσης των επιχειρήσεων για περιπτώσεις όπως η απώλεια σύνδεσης στο διαδίκτυο ή ενδεχόμενης βλάβης ή δυσλειτουργίας των Φ.Η.Μ.

Περίπου το 70% των επιχειρήσεων υποχρεούται να αποστέλλει τα δεδομένα των λιανικών πωλήσεων το αργότερο εντός 24 ωρών στην ψηφιακή πλατφόρμα myData. Οι επιχειρήσεις εστίασης, οι οποίες διαθέτουν 110.000 ταμειακές, στέλνουν στοιχεία αποδείξεων κάθε τρεις ώρες, ενώ τα πρατήρια υγρών καυσίμων που διαθέτουν 13.500 ταμειακές κάθε μία ώρα.

Το νέο καθεστώς

Σύμφωνα με το νέο καθεστώς, από τις 31 Οκτωβρίου 2022 οι επιχειρήσεις που δεν διαβιβάζουν τα στοιχεία λιανικών πωλήσεων μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών εντός των προβλεπόμενων χρονικών περιθωρίων απειλούνται με:

 • Σε περίπτωση πράξεων που επιβαρύνονται με Φ.Π.Α., πρόστιμο ύψους ίσου με το 50% επί του Φ.Π.Α. που αναγράφεται επί του κάθε μη διαβιβασθέντος στοιχείου. Το πρόστιμο αυτό δεν μπορεί να είναι κατώτερο, αθροιστικά ανά φορολογικό έλεγχο,  από 250 ευρώ, αν η οντότητα είναι υπόχρεη τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος και των 500  ευρώ, αν η οντότητα είναι υπόχρεη τήρησης διπλογραφικού λογιστικού συστήματος.
 • Σε περίπτωση πράξεων που δεν επιβαρύνονται με Φ.Π.Α., πρόστιμο 500  ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο, εφόσον ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος και 1.000 ευρώ, ανά φορολογικό έλεγχο, αν ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης διπλογραφικού λογιστικού συστήματος.
 • Σε περίπτωση κάθε επόμενης ίδιας παράβασης που διαπιστώνεται, στο πλαίσιο μεταγενέστερου ελέγχου εντός πενταετίας από την έκδοση της αρχικής πράξης, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο του ύψους του αρχικού προστίμου.

Εφόσον από τον μερικό επιτόπιο φορολογικό έλεγχο διαπιστώνεται: 

 • είτε μη έκδοση / ανακριβής έκδοση πλέον των δέκα παραστατικών πώλησης ή ανεξαρτήτως του πλήθους αυτών η αξία των αγαθών ή των υπηρεσιών για τα οποία δεν εκδόθηκε παραστατικό πώλησης ή αυτό εκδόθηκε ανακριβώς υπερβαίνει τα πεντακόσια 500 ευρώ, 
 • είτε μη διαβίβαση στο Πληροφοριακό Σύστημα Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών (ΦΗΜ) της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), πλέον των 10 στοιχείων λιανικής πώλησης που έχουν εκδοθεί μέσω Φορολογικού Ηλεκτρονικού Μηχανισμού ΦΗΜ, ή, ανεξαρτήτως του πλήθους αυτών, ότι η μη διαβιβασθείσα αξία των αγαθών ή των υπηρεσιών υπερβαίνει τα 500 ευρώ,

αναστέλλεται άμεσα για 48 ώρες η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης στην οποία διενεργήθηκε ο έλεγχος.

Εάν εντός του ίδιου ή του επόμενου φορολογικού έτους από τη διαπίστωση των ως άνω παραβάσεων, διαπιστωθεί εκ νέου, από τον ίδιο μερικό επιτόπιο έλεγχο, η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση τουλάχιστον τριών παραστατικών πώλησης ή η μη διαβίβαση στο Πληροφοριακό Σύστημα (ΦΗΜ) της ΑΑΔΕ τουλάχιστον τριών στοιχείων λιανικής πώλησης που έχουν εκδοθεί μέσω ΦΗΜ, ανεξαρτήτως αξίας αυτών, στην ίδια ή σε άλλη επαγγελματική εγκατάσταση του υπόχρεου, η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης στην οποία διενεργήθηκε ο έλεγχος αναστέλλεται αμελλητί για 96 ώρες.

Σε κάθε επόμενη διαπίστωση από τον ίδιο μερικό επιτόπιο έλεγχο των παραπάνω παραβάσεων εντός δύο φορολογικών ετών από τη διαπίστωσή τους σε οποιαδήποτε επαγγελματική εγκατάσταση του υπόχρεου, η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης στην οποία διενεργήθηκε ο έλεγχος αναστέλλεται αμελλητί για 10 ημέρες.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ