Νέα
  • ΓΔ: 1448.7 +0.06%
  • Τζίρος: 165,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακρίβεια: Κόβουν από παντού οι Ελληνες - «Μαχαίρι» γιατί δεν βγαίνει ο μήνας

Πηγή: Eurokinissi

Η ακρίβεια στις τιμές, η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και η ενεργειακή κρίση αποτελούν τριπλό εφιάλτη για τους Ελληνες σήμερα, σύμφωνα με πανελλήνια έρευνα της Focus Bari | YouGov, που διεξήχθη στις 19-26 Σεπτεμβρίου, ενώ εκφράζεται έντονα η ανησυχία ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί.

Οπως προκύπτει από την έρευνα, οι Ελληνες κάνουν περικοπές ακόμη και σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης, κυρίως λόγω ανεπάρκειας εισοδήματος, αλλά και λόγω ανασφάλειας ότι... τα χειρότερα έπονται.

«Υπερβολικές» αυξήσεις - «Μαχαίρι» σε ρεύμα και τρόφιμα

Η πλειοψηφία των Ελλήνων βλέπει «υπερβολικές» αυξήσεις σε ρεύμα, καύσιμα, είδη σούπερ μάρκετ, τρόφιμα και ποτά. 

Μάλιστα, λόγω της ακρίβειας, 9 στους 10 Έλληνες έχουν μειώσει την κατανάλωση σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης, αλλά και σε ένδυση/υπόδηση, διασκέδαση, ταξίδια/διακοπές, κ.ά. Ενδεικτικό στοιχείο της έρευνας είναι το θλιβερό γεγονός ότι κάποιοι αναγκάστηκαν να βάλουν όχι απλά «ψαλίδι», αλλά «μαχαίρι» ακόμη και στο ηλεκτρικό ρεύμα...

Ανεπαρκές εισόδημα

Εντυπωσιακό είναι το στοιχείο ότι σχεδόν όλοι (97%) οι Έλληνες δηλώνουν ότι έχουν κάνει τουλάχιστον μία περικοπή εξόδων από τα 18 είδη που εξετάστηκαν, κυρίως επειδή δεν επαρκεί το εισόδημά τους και δευτερευόντως για προληπτικούς λόγους.

Οι περιοχές στις οποίες φαίνεται ότι δεν επαρκεί περισσότερο το εισόδημα για τις βασικές ανάγκες είναι στην Λοιπή Ελλάδα (έναντι της Θεσσαλονίκης και της Αττικής).

Επαναπροσδιορίζουν τις ανάγκες τους

Εκτός από μειώσεις και περικοπές, οι Έλληνες καταναλωτές επαναπροσδιορίζουν τις ανάγκες τους και εστιάζονται σε ευκαιρίες, προσφορές, εναλλακτικές.

Οικονομία σε ρεύμα και καύσιμα, επανεξέταση αναγκών, αγορά των απολύτως απαραιτήτων και αναζήτηση προσφορών χαρακτηρίζουν τηζωή των Ελλήνων καταναλωτών σήμερα.

 

Τον Απρίλιο το 70% των Ελλήνων δήλωσαν ότι έχουν κάνει περικοπές ενώ σήμερα, το ποσοστό αυτό φτάνει στο 97%, δηλαδή.. όλοι!

Τον Απρίλιο, 49% έκαναν περικοπές λόγω ανεπαρκούς εισοδήματος. Σήμερα, το αντίστοιχο ποσοστό είναι 60%.

Δείτε αναλυτικά την έρευνα:

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ