Νέα
  • ΓΔ: 1015.48 +1.13%
  • Τζίρος: 73,34 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Στερλίνα: Ενισχύεται μετά την παραίτηση Τρας - Μειώθηκαν τα κέρδη των βρετανικών ομολόγων

Η ισοτιμία της στερλίνας σημείωνε άνοδο 0,5% και διαμορφωνόταν στα 1,1278 δολάρια, μετά την παραίτηση της Βρετανίδας πρωθυπουργού, Λιζ Τρας. 

Η Τρας παραιτήθηκε λόγω του προγράμματος μαζικών φοροαπαλλαγών που είχε ανακοινώσει λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων της πριν από 45 ημέρες, το οποίο προκάλεσε αναταραχή στις αγορές και δίχασε το συντηρητικό κόμμα, με αποτέλεσμα να αναγκασθεί να το αποσύρει.

Οι τιμές των βρετανικών ομολόγων αυξάνονταν πριν την παραίτηση της Τρας, αλλά τα κέρδη μειώθηκαν μετά από αυτή. Η μείωση των αποδόσεων των 20ετών και 30ετών βρετανικών ομολόγων, η οποία είχε  φθάσει προηγουμένως έως και 13 μονάδες βάσης, περιορίσθηκε στη συνέχεια στις 3-5 μ.β. καθώς η παραίτηση οδηγεί σε μία εβδομάδα αβεβαιότητας έως την εκλογή του διαδόχου της Τρας.

Ρεκόρ 11ετίας για την απόδοση των γερμανικών 10ετών 

Στην αγορά της Ευρωζώνης, οι αποδόσεις των γερμανικών κρατικών ομολόγων έφθασαν σε νέα υψηλά επίπεδα μετά το sell -off των αμερικανικών ομολόγων, με τους επενδυτές να αξιολογούν τον αντίκτυπο που θα έχουν τα νέα μέτρα σύσφιξης που θα ανακοινώσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την επόμενη Πέμπτη.

Η απόδοση των 10ετών γερμανικών αυξανόταν το απόγευμα 5,5 μ.β. στο 2,42%, ενώ προηγουμένως είχε σκαρφαλώσει στο 2,458%, το υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2011.

Στο 5,01% η απόδοση των ελληνικών 10ετών

Η απόδοση των ελληνικών 10ετών τίτλων υποχωρούσε το απόγευμα  3 μ.β. στο 5,01% και των ιταλικών 10ετών υποχωρούσε επίσης κατά 3 μ.β. στο 4,73%.

Σύμφωνα με έρευνα του Reuters, η ΕΚΤ θα αυξήσει τα βασικά επιτόκιά της κατά 75 μονάδες βάσης, αλλά οι αναλυτές εστιάζουν κυρίως στις δηλώσεις που θα γίνουν για την ποσοτική σύσφιξη (μείωση του ισολογισμού της κεντρικής τράπεζας) και τις πιθανές αλλαγές στους κανόνες για τα μακροπρόθεσμα δάνεια που χορηγεί η ΕΚΤ στις τράπεζες.

Η απόδοση των αμερικανικών 10ετών treasuries εκτινάχθηκε στο 4,14%, το υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα του 2008.

Με πληροφορίες από Reuters

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ