Νέα

Επίδομα θέρμανσης: Oλο το χρονοδιάγραμμα - Ποσά έως 1.600 ευρώ σε τρεις δόσεις

euros
Πηγή: Pexels

Αντίστροφα κυλάει ο χρόνος για την χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης σε 1,3 εκατομμύρια νοικοκυριά, καθώς τις επόμενες ημέρες το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει στην έκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης που θα περιγράφει αναλυτικά τη διαδικασία καθώς και τους όρους χορήγησης του επιδόματος.

Πρώτη πληρωμή έως 10 Δεκεμβρίου

Ο σχεδιασμός των αρμοδίων του οικονομικού επιτελείου προβλέπει ότι 150 εκατομμύρια από τα 300 εκατομμύρια ευρώ που θα διατεθούν συνολικά για το φετινό επίδομα θέρμανσης θα πιστωθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων έως τα τέλη Δεκεμβρίου.

Η πρώτη πληρωμή αναμένεται να πραγματοποιηθεί έως τις 10 Δεκεμβρίου στα νοικοκυριά που έλαβαν πέρυσι το επίδομα, ενώ θα ακολουθήσουν άλλες τρεις πληρωμές.

Δεκέμβριος, Φεβρουάριος και Απρίλιος είναι οι μήνες κατά τη διάρκεια των οποίων θα πιστωθούν στους δικαιούχους τα ποσά του επιδόματος, το οποίο θα ξεκινάει από 100 ευρώ και θα φτάνει ακόμα και τα 1.600 ευρώ για όσους δικαιούνται διπλό επίδομα.

Οι κρίσιμες ημερομηνίες

Οι σημαντικές ημερομηνίες για όσους δικαιούνται το επίδομα θέρμανσης είναι οι ακόλουθες:

  • Μέσα στον Νοέμβριο θα ανοίξει η πλατφόρμα myΘέρμανση της ΑΑΔΕ για την υποβολή των αιτήσεων από τους δικαιούχους. Από την υπηρεσία myΘέρμανση μπορούν να επιλέξουν αν θα υποβάλουν εκδήλωση ενδιαφέροντος στο Μητρώο Δικαιούχων του Επιδόματος Θέρμανσης, ή αν θα δηλώσουν τα χιλιοστά των δαπανών θέρμανσης ανάμεσα στους ενοίκους μιας πολυκατοικίας. Για τα λοιπά καύσιμα (φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα, βιομάζα-πέλετ, μπλε κηροζίνη ), εκτός του πετρελαίου θέρμανσης, μπορούν να υποβάλουν στοιχεία των παραστατικών αγοράς.
  • Η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων θα λήξει στις 15 Δεκεμβρίου.
  • Η καταβολή του επιδόματος θα πραγματοποιηθεί σε τρεις δόσεις:

- Έως 30 Δεκεμβρίου 2022 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και τις 15 Δεκεμβρίου 2022.

- Έως 28 Φεβρουαρίου 2023 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Ιανουαρίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Φεβρουαρίου 2023.

- Έως 28 Απριλίου 2023 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Μαρτίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 14η Απριλίου 2023.  

Παλαιοί και νέοι δικαιούχοι

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, οι παλαιοί δικαιούχο του επιδόματος θέρμανσης, ήτοι εκείνοι που έλαβαν και πέρυσι επίδομα θέρμανσης, θα λάβουν ως προκαταβολή το ποσό που εισέπραξαν πέρυσι έως τις 10 Δεκεμβρίου 2022, εφόσον έως τις 30 Νοεμβρίου 2022 υποβάλουν αίτηση και έχουν προμηθευτεί πετρέλαιο θέρμανσης.

Η διαφορά που προκύπτει μεταξύ του περσινού επιδόματος σε σχέση με το φετινό επίδομα το οποίο είναι αυξημένο θα συμψηφιστεί στη δεύτερη φάση των πληρωμών.

Οι νέοι δικαιούχοι, όσοι δηλαδή θα υποβάλουν για πρώτη φορά αίτηση, θα λάβουν το επίδομα έως το τέλος Δεκεμβρίου.

 Υπολογισμός επιδόματος

  • Το επίδομα για κάθε δικαιούχο θα υπολογίζεται με πολλαπλασιασμό του βασικού ποσού των 350 ευρώ με τον συντελεστή επιδότησης, 0,12 έως 1,62 που έχει καθοριστεί για τον οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία του.
  • Το ποσό που θα προκύπτει από τον παραπάνω πολλαπλασιασμό θα προσαυξάνεται κατά 20% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ