Νέα
  • ΓΔ: 1217.75 +1.45%
  • Τζίρος: 79,25 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ακρίβεια: Διπλό στοίχημα με το «καλάθι του νοικοκυριού» και νέα επιδότηση στο πετρέλαιο κίνησης

Πιθανότητα την άλλη Τετάρτη θα κάνει πρεμιέρα το καλάθι του νοικοκυριού με την κυβέρνηση να ευελπιστεί ότι το μέτρο θα αποδώσει και θα ανακόψει, στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό βέβαια, την ακρίβεια που καλπάζει.

Στην «μάχη» που θα δοθεί το τελευταίο 2μηνο από το κυβερνητικό επιτελείο για να πάμε στις γιορτές με την ακρίβεια σε ύφεση και όχι σε έξαρση, υπάρχει η ελπίδα πως θα είναι σύμμαχος και το φυσικό αέριο, η τιμή του οποίου βρέθηκε σήμερα στα χαμηλά 5μηνου, κλείνοντας κάτω από τα 100 ευρώ η MWh.

Από την άλλη πλευρά αν και δεν έχουν ληφθεί ακόμη αποφάσεις, εντούτοις εκτιμάται ότι από την επόμενη εβδομάδα θα επιστρέψει η επιδότηση στο πετρέλαιο κίνησης, παρά τις ενστάσεις που υπάρχουν από το οικονομικό επιτελείο, όχι τόσο για δημοσιονομικούς λόγους, όσο για λόγους συνέπειας της κυβερνητικής πολιτικής.

Σε ότι αφορά στο καλάθι, οι σχετικές διαδικασίες βρίσκονται στην τελική τους ευθεία και η νομοθετική παρέμβαση θα υπάρξει εντός της εβδομάδας, με την μορφή τροπολογίας, σε κάποιο από τα νομοσχέδια που θα βρίσκονται στην Ολομέλεια και με στόχο να τεθεί σε εφαρμογή στις 2 Νοεμβρίου, χωρίς να αποκλείεται ολιγοήμερη παράταση.

Ενας τουλάχιστον κωδικός ανά κατηγορία 

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες που διαρρέουν από το υπουργείο Ανάπτυξης, θα υπάρχει ένας τουλάχιστον κωδικός σε κάθε μία από τις 50 κατηγορίες προϊόντων του «καλαθιού», ο οποίος θα διατίθεται σε προσιτή τιμή συγκριτικά με τους υπόλοιπους κωδικούς της ίδιας κατηγορίας.

Δηλαδή με λίγα λόγια θα είναι το προϊόν που θα έχει την χαμηλότερη τιμή στην κατηγορία του με βάση την τιμολόγηση που κάνει κάθε αλυσίδα σούπερ μάρκετ και αυτό θα μπει στο «καλάθι».

Να σημειωθεί ότι η δημιουργία του «καλαθιού» θα είναι υποχρεωτική για όλες τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ που κατά την προηγούμενη οικονομική χρήση είχαν τζίρο πάνω από 90 εκατ. ευρώ και προαιρετική για όλες τις υπόλοιπες επιχειρήσεις του κλάδου.

Για τη μη υποβολή του καταλόγου με τα προϊόντα ή για ελλιπή υποβολή από τις υπόχρεες επιχειρήσεις, θα επιβάλλεται πρόστιμο, το ύψος του οποίου θα καθορισθεί με σχετική υπουργική απόφαση.

Με την ίδια υπουργική απόφαση προβλέπεται να καθορισθεί και η συχνότητα ανανέωσης του «καλαθιού». Υπενθυμίζεται ότι αν και αρχικά είχε αποφασισθεί να παραμένει σταθερή η σύνθεσή του, τελικά θα ανανεώνεται κάθε 7 ημέρες, από Τετάρτη σε Τετάρτη

Πάντως στην νομοθετική παρέμβαση, δεν αναμένεται ότι θα υπάρχει ειδική σήμανση στα ράφια για τα προϊόντα που θα βρίσκονται εντός του καλαθιού του καλαθιού. Πάντως αυτά θα είναι αναρτημένα σε ξεχωριστή ενότητα στην πλατφόρμα e-Καταναλωτής.

Θέμα ωρών οι αποφάσεις για το diesel 

Από την άλλη πλευρά για το τι θα συμβεί με το diesel κίνησης δεν υπάρχουν ακόμη οριστικές αποφάσεις, αλλά όπως διαβεβαιώνουν από το οικονομικό επιτελείο, αυτές θα ληφθούν άμεσα.

Με δεδομένο μάλιστα ότι η τιμή για το diesel κίνησης δεν δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης, παραμένει η ισχυρή η πιθανότητα να επανέλθει η επιδότηση με τα 15 ή 25 λεπτά το λίτρο.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ