Νέα
  • ΓΔ: 1477.69 -0.27%
  • Τζίρος: 84,08 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εφορία: Ποιοι φόροι πρέπει να καταβληθούν σήμερα

Πάνω από 85 δισεκατομμύρια ευρώ χρωστάνε στην εφορία 8.300 ΑΦΜ
Πηγή: Pixabay

Δύο είναι οι σημαντικές φορολογικές υποχρεώσεις, που αφορούν την πλειοψηφία των πολιτών και πρέπει να καταβληθούν σήμερα, για την αποφυγή τόκων υπερημερίας: πρόκειται για το φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ.

Σήμερα λήγει η προθερσμία για την καταβολή της 4ης δόσης του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων που έλαβαν φέτος χρεωστικό εκκαθαριστικό. Η 5η δόση πληρώνεται έως και την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022, η 6η έως και την Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2022, η 7η έως και την Τρίτη 31 Ιανουαρίου και η 8η και τελευταία δόση έως και την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2023.

Επίσης, σήμερα καταβάλλεται και η 6η δόση (από τις συνολικά 10) του ΕΝΦΙΑ, για όσους δεν έχουν πληρώσει ήδη εφάπαξ το φόρο. Το συνολικό ποσό του συγκεκριμένου φόρου ακινήτων που βεβαιώθηκε φέτος, ανέρχεται σε 2,25 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 800 εκατ. ευρώ πληρώθηκαν με την πρώτη δόση.

Οι φορολογούμενοι που αδυνατούν να πληρώσουν τις οφειλές των εκκαθαριστικών τους, έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε 9 έως και 24 δόσεις– στο πλαίσιο της «πάγιας ρύθμισης» οφειλών προς το Δημόσιο- υπό την προϋπόθεση ότι το ποσό της οφειλής είναι μεγαλύτερο των 240 ευρώ, καθώς η κάθε δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 30 ευρώ.

Για την ένταξη στην «πάγια ρύθμιση» δεν χρειάζεται να έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη καμία δόση της συνολικής οφειλής του εκκαθαριστικού.

Όσοι φορολογούμενοι έχουν κάνει ρύθμιση των οφειλών τους, δεν πρέπει να ξεχάσουν τη δόση Οκτωβρίου, ενώ όσοι επαγγελματίες και επιχειρήσεις έλαβαν Επιστρεπτέα Προκαταβολή -και αποπληρώνουν την οφειλή τους σε έως και 96 δόσεις- καλούνται να πληρώσουν μια ακόμα δόση.

Όσον αφορά στο ΦΠΑ, σήμερα εκπνέει η προθεσμία απόδοσης της πρώτης δόσης του φόρου τρίτου τριμήνου 2022 για τις επιχειρήσεις με απλογραφικά βιβλία και για τον φόρο του Σεπτεμβρίου τρέχοντος έτους για τις επιχειρήσεις με διπλογραφικά βιβλία.

►Διαβάστε επίσης:

E-send: Ραβασάκια από ΑΑΔΕ σε πάνω από 170.000 επιχειρήσεις - Προθεσμία για πρόστιμα

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα αρχίζουν τα πρόστιμα και τα λουκέτα για τις επιχειρήσεις που δεν διαβίβασαν τα στοιχεία των λιανικών τους πωλήσεων, στην ηλεκτρονική εφαρμογή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων esend, όπως υποχρεούνται.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ