Νέα
  • ΓΔ: 1015.48 +1.13%
  • Τζίρος: 73,34 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ευρωζώνη: Επιβράδυνση της ανάπτυξης στο 2,1% το γ' τρίμηνο - Στοιχεία Eurostat

Το κτίριο τηε Κομισιόν στις Βρυξέλλες / Πηγή: AP
Το κτίριο της Κομισιόν στις Βρυξέλλες / Πηγή: AP

Θετικός  ήταν ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας της Ευρωζώνης και στο γ΄ τρίμηνο, αν και σημαντικά χαμηλότερος, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, τα οποία δεν είναι πλήρη και είναι πιθανό να αναθεωρηθούν.

Συγκεκριμένα, το ΑΕΠ τόσο της Ευρωζώνης όσο και της ΕΕ αυξήθηκε 0,2% σε τριμηνιαία βάση έναντι αυξήσεων 0,8% και 0,7%, αντίστοιχα στο β’ τρίμηνο.

Σε ετήσια βάση (σύγκριση με το γ’ τρίμηνο του 2021), το ΑΕΠ αυξήθηκε 2,1% στην Ευρωζώνη και 2,4% στην ΕΕ έναντι αύξηση 4,3% και στις δύο ζώνες στο β’ τρίμηνο.

Πορτογαλία και Ισπανία τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης

Από τις 11 χώρες της ΕΕ που ανακοίνωσαν προκαταρκτικά στοιχεία, τη μεγαλύτερη αύξηση του ΑΕΠ σε τριμηνιαία βάση κατέγραψαν η Σουηδία (0,7%), ακολουθούμενη από την Ιταλία (0,5%), την Πορτογαλία και τη Λιθουανία (0,4% και οι δύο), ενώ μείωση σημείωσαν η Λετονία (1,7%) καθώς και η Αυστρία και το Βέλγιο (-0,1% και οι δύο). Η Γερμανία έκανε την έκπληξη, καθώς το ΑΕΠ της αυξήθηκε 0,2% παρά κάποιες εκτιμήσεις αναλυτών ότι μπορεί να εισερχόταν σε ύφεση.

Ολες οι χώρες, με εξαίρεση τη Λετονία (-0,4%) σημείωσαν ανάπτυξη σε ετήσια βάση. Τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης κατέγραψαν η Πορτογαλία (4,9%) και η Ισπανία (3,8%), ενώ η ανάπτυξη στη Γερμανία ήταν 1,1%.

Η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσει τα στοιχεία για το ελληνικό ΑΕΠ στο γ' τρίμηνο στις 7 Δεκεμβρίου.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ