Νέα
  • ΓΔ: 929.64 +1.75%
  • Τζίρος: 31,17 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ντράγκι: Ο σούπερ Μάριο, ισχυρός σύμμαχος της Ελλάδος στη διαχείριση του χρέους

Μάριο Ντράγκι / Πηγή: AP Newsroom
Μάριο Ντράγκι / Πηγή: AP Newsroom

Ο Μάριο Ντράγκι την περίοδο των μνημονίων, αποτέλεσε για πολλούς στην Ελλάδα το «κόκκινο πανί», αφού τον θεώρησαν ότι ήταν ιδιαίτερα σκληρός προκειμένου να εφαρμοστούν τα συμφωνηθέντα μέχρι κεραίας.

Ήταν όμως ο ίδιος άνθρωπος που πήγε κόντρα στους Γερμανούς και έκοψε χρήμα, στηρίζοντας την πραγματική οικονομία στην Ευρωζώνη, όταν αυτή παρουσίασε αρρυθμίες. Δεν είναι άγνωστες οι φράσεις στο πρόσφατο παρελθόν «ο σούπερ Μάριο πήρε το μπαζούκας».

Σήμερα ο πάλαι ποτέ ισχυρός άνδρας της ΕΚΤ, καλείται να επαναφέρει την ομαλότητα στο «μαύρο πρόβατο» του Νότου, την Ιταλία. Το αν θα το καταφέρει ή όχι θα το δείξει ο καιρός. Το μόνο σίγουρο ότι οι αγορές του έδωσαν, με το άκουσμα της είδησης ότι σχηματίζει κυβέρνηση, ψήφο εμπιστοσύνης, εκτιμώντας ότι μπορεί με το κύρος του να τα καταφέρει εκεί που οι προκάτοχοί του απέτυχαν.

Η εξέλιξη αυτή όμως δεν ευνοεί μόνο την Ιταλία, αλλά και τις άλλες χώρες του Νότου και βέβαια και την Ελλάδα. Και αυτό φάνηκε από την πορεία της απόδοσης στο 10ετές ομόλογο που προσεγγίζει ξανά την περιοχή του 0,60%, επιστρέφοντας από το 0,70% που είχε εκτιναχθεί όταν ξέσπασε η πολιτική κρίση στην Ιταλία.

Κομβικό το 2021 για το χρέος

Στην ελληνική κυβέρνηση είδαν την κίνηση με τον Μ. Ντράγκι στην γείτονα, ως μία ιδιαίτερα θετική εξέλιξη και αυτό διότι το 2021, είναι μία χρονιά κομβική για την πορεία του χρέους, σε όλα τα επίπεδα.

Ας δούμε τα οφέλη που μπορεί εν δυνάμει να έχει η Ελλάδα, από τις εξελίξεις στην Ιταλία και γενικά στον Νότο.

  1. Η Ελλάδα για το 2021 σκοπεύει να αντλήσει από τις αγορές το ποσό των 12 δισ. ευρώ, περίπου, χωρίς να αποκλείεται το ποσό αυτό να αυξηθεί, όχι υπέρμετρα βέβαια, στην περίπτωση που το lockdown παραταθεί και οι ανάγκες για στήριξη της πραγματικής οικονομίας, αυξηθούν. Αναμφίβολα ένα χαμηλό επιτόκιο θα είναι αν μη τι άλλο ευπρόσδεκτο.
  2. Η συνέχιση στην αποκλιμάκωση των αποδόσεων και των spreads θα βοηθήσουν τράπεζες και επιχειρήσεις προκειμένου να βγουν και στις αγορές και να αντλήσουν φθηνή ρευστότητα.
  3. Στόχος της χώρας είναι η επενδυτική βαθμολογία και η πορεία αυτή θα είναι δύσκολη, αλλά και χρονοβόρα. Αλλά αν δεν υπάρξουν πισωγυρίσματα τότε αυτό μπορεί να επιτευχθεί το 2022, γεγονός που θα αλλάξει το αξιόχρεο της χώρας επίπεδο.

Πάντως οι διεθνείς οίκοι δεν δείχνουν να ανησυχούν για την πορεία του δημοσίου χρέους, παρά το γεγονός ότι αυξάνεται και μάλιστα σημαντικά και ήδη έχει υπερβεί το 200%, θεωρούν πως είναι βιώσιμο.

Χαρακτηριστικό είναι ότι σε έκθεσή της η Fitch σημειώνει ότι παρότι το δημόσιο χρέος ως προς το ΑΕΠ αυξάνεται, υπάρχουν ελαφρυντικοί παράγοντες που βοηθούν στη βιωσιμότητά του. Προκειμένου να στηρίξει την εκτίμησή της αυτή η Fitch αναφέρει ότι κύριο χαρακτηριστικό του υψηλού δημόσιου χρέους είναι η εξυπηρέτησή του, που ως ποσοστό των δημόσιων εσόδων, είναι πολύ χαμηλότερο από τις χώρες που έχουν την ίδια βαθμολογία με την Ελλάδα.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ