Νέα
  • ΓΔ: 1477.69 -0.27%
  • Τζίρος: 84,08 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ηλεκτρονικό σαφάρι ξεκινά η ΑΑΔΕ τον Νοέμβριο κατά της φοροδιαφυγής

Την τεχνολογία επιστρατεύει στο  κυνήγι της φοροδιαφυγής  η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων,ενεργοποιώντας δύο νέες εφαρμογές.

Mέσα στον Νοέμβριο  θέτει σε λειτουργία το νέο ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου και διαχείρισης των οφειλών πολιτών προς την εφορία «Eispraxis», με στόχο να εντοπίσει αυτούς που έχουν την οικονομική δυνατότητα, αλλά δεν εκπληρώνουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις

Παράλληλα, θα ενεργοποιηθεί πιλοτικά η εφαρμογή ElenxisLive, μέσω της οποίας οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ θα μπορούν σε πραγματικό χρόνο να διαπιστώνουν και να πιστοποιούν παραβάσεις, οι οποίες θα κυμαίνονται από έλεγχο ανασφάλιστων οχημάτων με σκανάρισμα της πινακίδας έως online έλεγχο των αποδείξεων λιανικής.

Το σύστημα θα έχει πλήρη πρόσβαση στα στοιχεία των φορολογούμενων και θα επιτρέπει την επίδοση σημειώματος διαπίστωσης ελέγχου σε πραγματικό χρόνο στον ελεγχόμενο.

Στόχος των κινήσεων αυτών, είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής, μέσα από αποτελεσματικότερους φορολογικούς ελέγχους, πολλαπλές διασταυρώσεις στοιχείων και δεδομένων των φορολογουμένων, αλλά και ο εκσυγχρονισμός της διαδικασίας είσπραξης των ληξιπρόθεσμων χρεών.   

Διαβάστε και: ΑΑΔΕ: Σαφάρι φορο-ελέγχων το 2023 - Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο - Η μέθοδος της ΥΕΔΔΕ

Εispraxis

Στο ηλεκτρονικό φακέλωμα περίπου 4,7 εκατομμυρίων φορολογουμένων που έχουν οφειλές στην εφορία προχωράει η ΑΑΔΕ με την ενεργοποίηση του συστήματος Eispraxis

Το νέο ηλεκτρονικό σύστημα ξεκίνησε ήδη να αντλεί πληροφορίες για τα εισοδήματα και τα περιουσιακά τους στοιχεία, μετά από σχετική απόφαση  του υπουργού Επικρατείας Κυριάκου Πιερρακάκη, από το σύστημα «Εργάνη», το ΓΕΜΗ και το Μητρώο των Πολιτών.

Το Εispraxis θα έχει τη δυνατότητα να διασταυρώνει τις οφειλές και τα στοιχεία των φορολογούμενων από όλα τα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ, το Taxis, το Taxisnet, το Icisnet, το Elenxis, καθώς και από τρίτους όπως το κτηματολόγιο,τα πιστωτικά ιδρύματα, οι συμβολαιογράφοι, Χρηματιστήριο, «Εργάνη», ΓΕΜΗ.

Με τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο να αγγίζουν τα 112,6 δισ. ευρώ και τους φορολογούμενους που έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με την εφορία να ξεπερνούν τα 4,2 εκατ., το Eipsraxis για να κυνηγήσει όσους έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με το Δημόσιο.

Όπως έχει σχεδιαστεί, για κάθε οφειλή θα δημιουργείται ηλεκτρονικός φάκελος με άμεση άντληση στοιχείων και μάλιστα σε πραγματικό χρόνο. Έτσι, το σύστημα θα είναι σε θέση να παίρνει πληροφόρηση για την πορεία αποπληρωμής, την τήρηση ή μη των ρυθμίσεων καθώς και τις ενέργειες και τα μέτρα που έχουν ληφθεί από τις εισπρακτικές αρχές.

Ταυτόχρονα, θα παρακολουθούνται πέραν του οφειλέτη και οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι με την οφειλή (συνυπόχρεοι, εγγυητές, νόμιμοι εκπρόσωποι, συσχετιζόμενες επιχειρήσεις, διασυνδεδεμένοι όμιλοι, όπως και οι απορροφήσεις-συγχωνεύσεις).Ταυτοχρονα,όταν το νέο σύστημα τεθεί σε εφαρμογή, θα προχωρά άμεσα η αποστολή των σχετικών ειδοποιητηρίων για την επιβολή κατασχέσεων σε καταθέσεις, εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία φορολογουμένων που δεν πληρώνουν εμπρόθεσμα τις οφειλές τους προς το Δημόσιο.

Διαβάστε και: ΑΑΔΕ: Παράταση για τη διαβίβαση δεδομένων στο myDATA σε περίπτωση αποκλίσεων

Οι αποστολές θα γίνονται μαζικά και αυτοματοποιημένα κάθε φορά που λήγει κάποια προθεσμία πληρωμής φόρου. Εάν δεν υπάρξει κάποια κίνηση από τον υπόχρεο μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, τότε το σύστημα θα ενεργοποιεί τη διαδικασία ηλεκτρονικής αποστολής κατασχετηρίου σε όλες τις τράπεζες για τη δέσμευση και την κατάσχεση του ποσού της οφειλής από τα υπόλοιπα των τραπεζικών λογαριασμών του οφειλέτη, ώστε το Δημόσιο να μη χάνει καθόλου χρόνο στη διεκδίκηση των οφειλών.

Τι θα κάνει το ElenxisLive

Μέσω της πλατφόρμας ElenxisLive, οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ θα μπορούν σε πραγματικό χρόνο να διαπιστώνουν και να πιστοποιούν παραβάσεις. Οι εφοριακοί την ώρα που θα διενεργούν το φορολογικό έλεγχο θα έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν το οικονομικό προφίλ και το «φορολογικό παρελθόν» του επαγγελματία ή της επιχείρησης,  να προχωρούν επί τόπου και με ταχείς διαδικασίες σε διασταυρώσεις στοιχείων, να ελέγχουν τη γνησιότητα ή μη των αποδείξεων από τις ταμειακές μηχανές, να εκδίδουν φύλλα και αναφορές για τα αποτελέσματα του ελέγχου.

Επί της ουσίας, μέσω του νέου Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Φορολογίας, θα υποστηρίζονται πλήρως η διαχείριση των υποθέσεων ελέγχου, η άμεση πρόσβαση για λόγους ελέγχου σε όλα τα διαθέσιμα δεδομένα των φορολογούμενων, η αυτοματοποίηση των διασταυρώσεων, η αυτοματοποίηση της σύνταξης των φύλλων και των αναφορών ελέγχου, καθώς και η υποστήριξη των ηλεκτρονικών κοινοποιήσεων. 

Με το νέο σύστημα οι ελεγκτές μέσω του tablet όπου θα είναι καταγεγραμμένα όλα τα δεδομένα για το οικονομικό προφίλ και το φορολογικό παρελθόν του επαγγελματία η της επιχείρησης θα μπορούν να επιβάλλουν αμεσα κυρώσεις και πρόστιμα σε περίπτωση που εντοπίζουν απόκρυψη εισοδήματος και μη απόδοση του ΦΠΑ.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ