Νέα
  • ΓΔ: 1021.16 -3.06%
  • Τζίρος: 89,42 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καλάθι νοικοκυριού: Μειώσεις τιμών - Ενδιαφέρον από μικρές αλυσίδες και πλατφόρμες

Καλύτερα του αναμενομένου δείχνει να εξελίσσεται η επιχείρηση «καλάθι του νοικοκυριού» και αυτό διότι οι αλυσίδες, με την έναρξη της παρέμβασης έχουν μπει σε έναν άτυπο μειοδοτικό διαγωνισμό, θέλοντας να κερδίσουν την μάχη των εντυπώσεων και βέβαια περισσότερους πελάτες.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μία περίοδο κατά την οποία οι όγκοι των πωλήσεων εμφανίζονται μειωμένοι, ενώ η αξία αυτών είναι μεν αυξημένη ωστόσο αυτή είναι σημαντικά χαμηλότερη σε σχέση με τον πληθωρισμό, κάτι που σημαίνει ότι πιέζεται η κερδοφορία, ενώ μειώνεται και η δραστηριότητα.

Το καλάθι, αυτό που κάνει σε γενικές γραμμές εκτός του ότι δίνεται στους καταναλωτές μία διέξοδος σε σχετικά προσιτά, από πλευράς τιμών, προϊόντα, προκαλεί την ένταση του ανταγωνισμού, τόσο σε αυτά που περιλαμβάνονται στο καλάθι, όσο και στα υπόλοιπα – που είναι και τα περισσότερα – που είναι εκτός καλαθιού.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι σε λίγες ώρες που λειτουργεί το μέτρο και αλυσίδες σούπερ μάρκετ έχουν προχωρήσει σε αναθεώρηση, προς τα κάτω των τιμών.

Διαβάστε και: Καλάθι νοικοκυριού: Τι άλλαξε στις λίστες των σούπερ μάρκετ - Οι νέες τιμές

Νέες μειώσεις από δύο αλυσίδες 

Ήδη ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης ονομάτισε δύο από αυτές τις αλυσίδες, κατά την επίσκεψή του σε αυτές, που μείωσαν ακόμη περισσότερο τιμές.

Χαρακτηριστικά ο υπουργός τόνισε ότι «επέλεξα να επισκεφθώ σήμερα αυτές τις δύο αλυσίδες σουπερμάρκετ «Σκλαβενίτης» και «Α-Β Βασιλόπουλος» γιατί αυτές οι δύο παρουσίασαν στο e – Καταναλωτής μια σειρά επιπλέον προϊόντων και με χαμηλότερες τιμές. Άρα λοιπόν, στη μεγάλη κουβέντα εάν ο ανταγωνισμός λειτουργεί και αν το καλάθι λειτουργεί, η ίδια η πραγματικότητα και η αγορά δείχνει το δρόμο μέσα σε μόλις 48 ώρες.

Βασική επιδίωξη του υπουργείου είναι να κρατήσει ψηλά στην δημοσιότητα το όλο θέμα, διότι φαίνεται πως αυτό φέρνει καλύτερα αποτελέσματα για τους καταναλωτές.

Ας δούμε μερικές μειώσεις τιμών που έχουν γίνει τα τελευταία δύο 24ωρα:

  • Ρύζι ιδιωτικής ετικέτας του ενός κιλού, πωλούνταν 1,50 ευρώ, ενώ την Τετάρτη η τιμή του ήταν στο 1,85 ευρώ.
  • Ολόκληρο κοτόπουλο (συσκευασμένο) έπεσε στα 2,99 ευρώ από 3,98 ευρώ την Τετάρτη.
  • Στα 5,44 ευρώ πωλείται πλέον ελαιόλαδο ιδιωτικής ετικέτας έναντι 5,59 ευρώ προχθές.
  • Μειωμένη στα 3,15 ευρώ, από 3,25 ευρώ την Τετάρτη, εμφανίζεται η τιμή στο ηλιέλαιο (συσκευασία 1 λίτρου).
  • Η λευκή ζάχαρη (1 κιλό) πωλείται στα 1,28 ευρώ από 1,15 ευρώ προχθές, ενώ στα 0,84 ευρώ από 0,89 ευρώ μειώθηκε η τιμή για κακάο ιδιωτικής ετικέτας (συσκευασία 125 γρ).
  • Μειώσεις τιμών εντοπίζονται και στα απορρυπαντικά για σφουγγάρισμα (χλωρίνες), στα 0,95 ευρώ, από 0,99 ευρώ προχθές, αλλά και στις οδοντόκρεμες.

Στο μεταξύ το υπουργείο έχει ζητήσει από τα σούπερ μάρκετ να προχωρήσουν σε αλλαγές τεχνικής φύσεως, που ωστόσο να βοηθήσουν για την εύρυθμη λειτουργία του μέτρου. Έχει ζητηθεί από τις αλυσίδες να μεγαλώσουν, αλλά και να αυξήσουν τα σήματα και τις αφίσες που ενημερώνουν για το «καλάθι» του νοικοκυριού, ώστε να γίνονται πιο εύκολα ορατά στους καταναλωτές, έτσι ώστε να μην ψάχνουν για ώρα να βρουν τα εν λόγω προϊόντα.

Διαβάστε και: Δημοσκόπηση MRB για OPEN: Aπογοήτευση για το καλάθι του νοικοκυριού - Μεγάλη η ζημιά από τον Πάτση

Πληροφορίες αναφέρουν πως με εγκύκλιο το υπουργείο Ανάπτυξης ζητά ταμπελάκια με συγκεκριμένες διαστάσεις από τα σούπερ μάρκετ και αυτά θα πρέπει να μπουν στα ράφια από την ερχόμενη Τετάρτη με την πρώτη αλλαγή του καλάθιού. 

Ισχυρό ενδιαφέρον και από άλλες επιχειρήσεις 

Η ένταση του ανταγωνισμού αναγκάζει και τις μικρότερες αλυσίδες, που δεν έχουν την υποχρέωση να μπουν στο μέτρο, να εξετάζουν σοβαρά την ένταξή τους σε αυτό.

Πληροφορίες αναφέρουν πως εξετάζεται το ενδεχόμενο να ενταχθούν την ερχόμενη εβδομάδα στο "καλάθι" και πλατφόρμες όπως η e-food και η wolt που έχουν παρουσία και στο retail.

Να σημειωθεί ότι στο μέτρο είναι υποχρεωμένες να συμμετέχουν όλες οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ με συνολικό ετήσιο τζίρο άνω των 90 εκατ. ευρώ, ενώ για τις υπόλοιπες αλυσίδες – ήτοι εκείνων που εμφανίζουν τζίρους κάτω των 90 εκατ. ευρώ – το μέτρο είναι προαιρετικό.

Στην πλατφόρμα e-katanalotis βρίσκονται αυτή τη στιγμή αναρτημένα τα «καλάθια» που δημιούργησαν 12 μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ - Σκλαβενίτης, ΑΒ Βασιλόπουλος, Bazaar, Γαλαξίας, Κρητικός, Μασούτης, My Market, Market in, ΣΥΝΚΑ, Χαλκιαδάκης, Lidl, Discount Markt - καθώς και το αποκλειστικά ηλεκτρονικό κατάστημα e-fresh.gr.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ