Νέα
  • ΓΔ: 1448.7 +0.06%
  • Τζίρος: 165,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο: Ο ΟΠΕΚ συντηρεί το κλίμα για διατήρηση των υψηλών τιμών

OPEC
To λογότυπο του ΟΠΕΚ έξω από τα γραφεία του στη Βιέννη

Ο ΟΠΕΚ αναθεώρησε ξανά προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου, δικαιολογώντας την απόφασή του για μείωση της παραγωγής που οδήγησε στη νέα αύξηση των τιμών του. 

Επικαλούμενος την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και τα αυστηρά μέτρα που παίρνει η Κίνα κατά του Covid, o ΟΠΕΚ χαμήλωσε τις εκτιμήσεις του για την ποσότητα του αργού που πρέπει να αντλήσει αυτό το τρίμηνο κατά 520.000 βαρέλια την ημέρα, μετά από αντίστοιχο «ψαλίδι» τον περασμένο μήνα.

Αυτό, σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση του καρτέλ των πετρελαιοπαραγωγών χωρών σημαίνει ότι η μείωση της παραγωγής του κατά 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα, η οποία συμφωνήθηκε τον περασμένο μήνα και ισχύει από την 1η Νοεμβρίου παρά τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ, θα οδηγήσει σε ισορροπία την αγορά.

«Η σημαντική αβεβαιότητα αναφορικά με την παγκόσμια οικονομία, η οποία συνοδεύεται από φόβους για μία παγκόσμια ύφεση, συμβάλλει στον κίνδυνο μείωσης της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου», αναφέρει ο ΟΠΕΚ, προσθέτοντας ότι η κινεζική πολιτική μηδενικής ανοχής στον κορονοϊό ενισχύσει την αβεβαιότητα αυτή.

Οι ΗΠΑ δεν δέχονται το επιχείρημα για εξισορρόπηση της αγοράς

Ο Αμερικανός προέδρος, Τζο Μπάιντεν, επέκρινε τη Σαουδική Αραβία και τους εταίρους της μετά την ανακοίνωση για τη μείωση της παραγωγής τον περασμένο μήνα, κατηγορώντας το Ριάντ ότι θέτει σε κίνδυνο την παγκόσμια οικονομία και διευκολύνει την εισβολή της Ρωσίας, που είναι μέλος του ΟΠΕΚ+, στην Ουκρανία, διατηρώντας τις τιμές σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Σταθερά στα 95 δολάρια η τιμή του μπρεντ

Οι ΗΠΑ, όπως και ανακυτές, δεν είχαν δεχθεί το επιχείρημα του ΟΠΕΚ ότι η κίνησή του για μείωση της παραγωγής αποσκοπούσε απλά στην εξισορρόπηση της αγοράς, θεωρώντας ότι το βασικό κίνητρο της απόφασής του ήταν να επαναφέρει την τιμή του πετρελαίου κοντά στα 100 δολάρια το βαρέλι μετά τη σημαντική αποκλιμάκωση, κάτω από τα 85 δολάρια, που είχε σημειώσει.  Πράγματι, η τιμή του μπρεντ κινείται κοντά στα 95 δολάρια το βαρέλι.

Ο ΟΠΕΚ θα παραμείνει σφιχτός στην παραγωγή του

Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν, επανέλαβε την περασμένη εβδομάδα, μιλώντας στο φόρουμ COP27 για το παγκόσμιο κλίμα στην Αίγυπτο, ότι ο ΟΠΕΚ+ θα παραμείνει «προσεκτικός» όσον αφορά την παραγωγή του.

Σύμφωνα με τον ΟΠΕΚ, για μεγάλο διάστημα της φετινής χρονιάς υπήρχε επάρκεια στην αγορά, με ένα ημερήσιο πλεόνασμα 1,1 εκατ. βαρελιών το περασμένο τρίμηνο, ενώ το μέσο πλεόνασμα για το σύνολο του 2022 θα είναι 300.000 βαρέλια την ημέρα.

Ωστόσο, το πλεόνασμα αναμένεται να εξαφανισθεί καθώς ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του θα εφαρμόζουν την απόφαση για μείωση της παραγωγής, έστω και μερικά, καθώς το βάρος υλοποίησής της θα πέσει κυρίως στη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Σύμφωνα με την έκθεση, η ζήτηση θα ανακάμψει στο πρώτο τρίμηνο λόγω του χειμώνα, οπότε θα είναι πιο έντονη η ανάγκη για πετρέλαιο του ΟΠΕΚ.

Το καρτέλ θα συνεδριάσει στις 4 Δεκεμβρίου στη Βιέννη για να εξετάσει την πολιτική παραγωγής της που θα ακολουθήσει στις αρχές του 2023.

 

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ