Νέα
  • ΓΔ: 1413.26 -0.42%
  • Τζίρος: 104,62 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Πληθωρισμός: Γιατί είναι κρίσιμος ο Νοέμβριος - Πόσο «βαραίνει» το καλάθι του νοικοκυριού

Πηγή: Eurokinissi

Κρίσιμος αναμένεται να είναι ο Νοέμβριος για την πορεία του πληθωρισμού στην Ελλάδα. Στο υπουργείο Ανάπτυξης εκτιμούν ότι μέσα σε όλους τους άλλους εξωγενείς κυρίως παράγοντες, θα πρέπει θα συνυπολογιστεί και η επίπτωση που θα υπάρξει από το καλάθι του νοικοκυριού, που έχει ξεκινήσει η υλοποίησή του από τις 2 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις που υπάρχουν στο υπουργείο Ανάπτυξης οι τιμές, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, έχουν συγκρατηθεί σε σημαντικό βαθμό και αυτό θα φανεί με την ανακοίνωση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, που θα γίνει από την ΕΛΣΤΑΤ, αλλά και την Eurostat στο τέλος του μήνα.

Αυτή την στιγμή δεν υπάρχει η διαμόρφωση μίας συγκριμένης τάσης, ωστόσο, όλα συγκλίνουν στην άποψη ότι στην περίπτωση που δεν υπάρξουν σημαντικές διαφοροποιήσεις στις τιμές των καυσίμων, αλλά και του φυσικού αερίου, τότε είναι πολύ πιθανό να έχουμε να νέα επιβράδυνση του πληθωρισμού.

Να υπενθυμίσουμε ότι τον Οκτώβριο ο πληθωρισμός παρουσίασε εντυπωσιακή αποκλιμάκωση από το 12% στο 9,1%.

Υψηλότερη η βάση υπολογισμού 

Μία βασική ακόμη παράμετρος που ενισχύει την εκτίμηση ότι είναι εφικτό ο πληθωρισμός να παρουσιάσει νέα, έστω και μικρή πτώση, είναι ότι η βάση υπολογισμού είναι αρκετά υψηλότερη από τους αντίστοιχους προηγούμενους μήνες του 2021.

Πιο συγκεκριμένα πέρυσι τον Νοέμβριο ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή ήταν στο 4,8%, ενώ για να γίνει αντιληπτό πόσο μεγάλη διαφορά υπάρχει στην βάση υπολογισμού, τον Ιούλιο του 2021 ο πληθωρισμός ήταν στο 1,4%.

Μένει να δούμε πώς θα εξελιχθούν οι τιμές σε μία σειρά από αγαθά, όπως τα ενεργειακά, αλλά βέβαια και αυτά των τροφίμων που αποτελούν και τον σκληρό πυρήνα του πληθωρισμού.

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης, ρίχνει όλο το βάρος της πολιτικής του, στο να πετύχει το «στοίχημα» με το καλάθι. Μεθαύριο αλλάζουν εκ νέου οι λίστες και υπάρχουν προσδοκίες, ότι αφενός θα έχουμε και νέες μειώσεις τιμών στα ράφια των σούπερ μάρκετ και αφετέρου να προστεθούν περισσότερα επώνυμα προϊόντα στις σχετικές λίστες.

Και η Wolt Market στο καλάθι

Στο μεταξύ από μεθαύριο Τετάρτη προστίθεται στο «Καλάθι του Νοικοκυριού» και η Wolt Market.

Αυτό γνωστοποίησε με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης, ενώ επισυνάπτει και τη σχετική επιστολή της εταιρείας με την οποία γνωστοποιείται ότι το καλάθι θα αριθμεί 57 προιόντα στην πλειονότητα τους επώνυμα.

Στην επιστολή σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ότι η εταιρεία από την 1η Οκτωβρίου έχει προχωρήσει σε μειώσεις τιμών σε βασικά καταναλωτικά αγαθά και συγκεκριμένα αναφέρει ότι η ενέργεια αυτή αφορά σε: «1.500 κωδικούς προϊόντων όπως γαλακτοκομικά, ζυμαρικά, φρούτα, λαχανικά, απορρυπαντικά καθώς και άλλες κατηγορίες προϊόντων σε όλα τα καταστήματα Wolt Market σε Αθήνα Θεσσαλονίκη και Πάτρα». 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ