Νέα
  • ΓΔ: 1217.75 +1.45%
  • Τζίρος: 79,25 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Φυσικό αέριο: Την επιβολή πλαφόν στις τιμές TTF προτείνει η Κομισιόν - Πότε θα ενεργοποιείται

Το κτίριο τηε Κομισιόν στις Βρυξέλλες / Πηγή: AP
Το κτίριο της Κομισιόν στις Βρυξέλλες / Πηγή: AP

Την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου που διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο του Αμστερνταμ (TTF), ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, για διάστημα ενός έτους προβλέπει πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που κοινοποιήθηκε χθες στις χώρες – μέλη.

Οι ακριβείς παράμετροι για την ενεργοποίηση του λεγόμενου μηχανισμού διόρθωσης της αγοράς θα είναι καθορισμένες εκ των προτέρων για να αποφευχθούν χρονοβόρες διαδικασίες λήψης αποφάσεων, σύμφωνα με το έγγραφο της Κομισιόν που επικαλείται το Bloomberg.

Θα υπάρχουν επίσης διασφαλίσεις ότι το πλαφόν θα μπορεί να ανασταλεί ανά πάσα στιγμή, εάν τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλεια του εφοδιασμού της ΕΕ.

Δύο μοχλοί ενεργοποίησης

Το πλαφόν θα ενεργοποιηθεί «εάν η βάση των τιμών του TTF φτάσει σε ένα προκαθορισμένο επίπεδο και εάν η αύξηση των τιμών δεν αντιστοιχεί στις αυξήσεις που σημειώνονται σε παγκόσμιο επίπεδο (σύγκριση με τις τιμές LNG)», αναφέρει η πρόταση της Κομισιόν.

Οταν ενεργοποιηθεί το πλαφόν, δεν θα επιτρέπονται συναλλαγές για παράδοση αερίου τον επόμενο μήνα σε υψηλότερες τιμές.

Σήμερα η συζήτηση της πρότασης στις Βρυξέλλες

Η πρόταση πρόκειται να συζητηθεί από εκπροσώπους των χωρών στις Βρυξέλλες την Τετάρτη. Η πλειοψηφία των κρατών μελών - με επικεφαλής την Ιταλία, την Πολωνία, την Ελλάδα και το Βέλγιο - ζητούν ανώτατο όριο τιμών για να περιορίσουν το κόστος, αλλά χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία είναι επιφυλακτικές.

Τι προβλέπει ο μηχανισμός:

  • Μία καθορισμένη ανώτατη τιμή που θα αναθεωρείται κάθε μήνα και θα απενεργοποιείται εάν δεν ισχύουν πλέον οι λόγοι που οδήγησαν στο πλαφόν.
  • Δύο μοχλούς ενεργοποίησης:  Πρώτον, αν η τιμή του TTF για παραδόσεις τον επόμενο μήνα υπερβούν ένα ορισμένο επίπεδο για έναν αριθμό εβδομάδων που δεν έχει ακόμη καθοριστεί. Δεύτερον, αν η διαφορά μεταξύ της τρέχουσας (spot) τιμής TTF και ενός καλαθιού  spot τιμών LNG υπερβαίνει ένα προκαθορισμένο επίπεδο για έναν αριθμό ημερών που δεν έχει ακόμη αποφασιστεί.
  • Το πλαφόν δεν θα αφορά τις συναλλαγές εκτός του χρηματιστηρίου, καθώς αυτές δεν μπορούν να ελεγχθούν αποτελεσματικά.
  • Καμία καθυστέρηση μεταξύ της αύξησης της τιμής πάνω από το προκαθορισμένο επίπεδο και της ενεργοποίησης του πλαφόν για να υπάρχει άμεσο αποτέλεσμα
  • Εφαρμογή του μηχανισμού για περιορισμένο χρονικό διάστημα ενός έτους

Τα πλεονεκτήματα και οι κίνδυνοι

Στα πλεονεκτήματα του πλαφόν  περιλαμβάνεται ο περιορισμός της πιθανής κερδοσκοπίας και διαστημάτων υπερβολικής αύξησης των τιμών, καθώς και η μείωση της βεβαιότητας της αγοράς, σύμφωνα με το έγγραφο.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχει ο κίνδυνος οι συναλλαγές να γίνονται εκτός του χρηματιστηρίου, οι δυνατότητες αντιστάθμισης θα μπορούσαν να είναι περιορισμένες και η λειτουργία της αγοράς παραγώγων θα μπορούσε να επηρεαστεί. Οι προμήθειες στην περιοχή θα μπορούσαν επίσης να επηρεαστούν, σύμφωνα με το έγγραφο.

«Εάν δεν τηρηθεί ο όρος ότι το πλαφόν θα πρέπει να είναι υψηλότερο από τις παγκόσμιες τιμές για το LNG, αυτό θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στην προσέλκυση προμηθειών στην ΕΕ», αναφέρει η Κομισιόν.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ