Νέα
  • ΓΔ: 1033.44 +0.36%
  • Τζίρος: 102,37 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Eurostat: Στο 10,6% αυξήθηκε o πληθωρισμός στην Ευρωζώνη - Στο 9,5% μειώθηκε στην Ελλάδα

Το κτίριο τηε Κομισιόν στις Βρυξέλλες / Πηγή: AP
Το κτίριο της Κομισιόν στις Βρυξέλλες / Πηγή: AP

Στο 10,6% αυξήθηκε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Οκτώβριο από 9,9% τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, αντί του 10,7% που ήταν η πρώτη εκτίμησή της.

Στην Ελλάδα, ο πληθωρισμός μειώθηκε στο 9,5% από 12,1% τον Σεπτέμβριο, με βάση τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή της Eurostat, έναντι 9,8% στην αρχική εκτίμηση. Η υψηλότερη βάση σύγκρισης με το περασμένο έτος και η μείωση των τιμών ρεύματος και φυσικού αερίου σε σχέση με τον Σεπτέμβριο συνέβαλαν στην εξέλιξη αυτή. Mε βάση τον εθνικό δείκτη τιμών καταναλωτή της ΕΛΣΤΑΤ, ο πληθωρισμός μειώθηκε στο 9,1% από 12%.

Οι χώρες με τον χαμηλότερο και τον υψηλότερο πληθωρισμό

Τον χαμηλότερο πληθωρισμό στην ΕΕ είχαν η Γαλλία (7,1%), η Ισπανία (7,3%) και η Μάλτα (7,4%). Τα υψηλότερα επίπεδα καταγράφηκαν στην Εσθονία (22,5%), τη Λιθουανία (22,1%) και την Ουγγαρία (21,9%).

Τη μεγαλύτερη συμβολή στον ετήσιο πληθωρισμό στην Ευρωζώνη είχαν η ενέργεια (4,44 ποσοστιαίες μονάδες), τα τρόφιμα, αλκοόλ και καπνός (2,74 π.μ.), οι υπηρεσίες (1,82 π.μ.) και τα μη ενεργειακά βιομηχανικά προϊόντα (1,62 π.μ.).

Eurostat, πληθωρισμός
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ