Νέα
  • ΓΔ: 1392.62 +0.83%
  • Τζίρος: 120,44 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κομισιόν για ελληνικό χρέος: Η πανδημία αύξησε τους κινδύνους

Ευρώ / Πηγή: Pixabay
Ευρώ / Πηγή: Pixabay

H πανδημία του κορονοϊού έχει αυξήσει τους μεσοπρόθεσμους κινδύνους για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με την ανάλυση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε σχέση με αυτή που είχε κάνει το 2019, δηλαδή πριν την πανδημία.  

Όπως αναφέρει η Κομισιόν στην έκθεσή της Debt Sustainability Monitor, η αύξηση των κινδύνων για το ελληνικό χρέος οφείλονται τόσο σε αλλαγές στη μεθοδολογία που ακολούθησε όσο και στη μεγάλη αναθεώρηση των βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μακροοικονομικών προβλέψεων λόγω του αντίκτυπου από την κρίση της COVID-19.

Ωστόσο, στο βασικό σενάριο της ανάλυσης της Κομισιόν (DSA) προβλέπει ότι, μετά τη μεγάλη αύξησή του το 2020, το δημόσιο χρέος της Ελλάδας ως ποσοστό του ΑΕΠ θα επανέλθει σε πτωτική πορεία από φέτος. Η πρόβλεψη αυτή βασίζεται αφενός στην εκτίμηση ότι η ελληνική οικονομία θα επανέλθει από φέτος σε ανάπτυξη και αφετέρου στο ότι το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους θα είναι σημαντικά μικρότερο από ότι είχε εκτιμηθεί.

Ειδικότερα, η έκθεση σημειώνει τα εξής: «Παρά την επιδείνωση των βραχυπρόθεσμων προοπτικών, το βασικό σενάριο δείχνει μία επάνοδο σε καθοδική πορεία του λόγου χρέους - ΑΕΠ. Η πανδημία αναμένεται να έχει μεγάλο αντίκτυπο στο δημόσιο χρέος της Ελλάδας, το οποίο προβλέπεται να αυξηθεί από το 180,5% του ΑΕΠ το 2019 σε πάνω από το 207% το 2020. Ωστόσο, καθώς τα έκτακτα δημοσιονομικά μέτρα σχετικά με την πανδημία αναμένεται να είναι προσωρινά και η οικονομία προβλέπεται να αρχίσει να ανακάμπτει το 2021, ο λόγος χρέους – ΑΕΠ αναμένεται να ακολουθήσει πτωτική τάση από το 2021. Ωστόσο, θα παρέμενε σε υψηλά επίπεδα, πάνω από το 120% του ΑΕΠ έως το 2040, αντανακλώντας τις επιδεινωμένες βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες προοπτικές σε σύγκριση με την ανάλυση DSA για το 2019, όταν το ποσοστό του χρέους αναμενόταν να κινείται μόνο πάνω από το 100% σε αυτό το χρονικό σημείο. Το 2060, ο λόγος του χρέους αναμένεται να κινείται στα ίδια περίπου επίπεδα με αυτά της DSA του 2019, στηριζόμενος από τις αναμενόμενες ευνοϊκές χρηματοδοτικές συνθήκες μεσοπρόθεσμα και υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης μακροπρόθεσμα σε σχέση με τη DSA του 2019, όπως δείχνει το γράφημα (graph 1)».  

Οι χρηματοδοτικές ανάγκες του ελληνικού δημοσίου(Government gross financing needs,GFNs) αναμένεται ότι θα κινούνται πάνω από το 15% του ΑΕΠ για τα επόμενα 20 χρόνια, για να υποχωρήσουν στη συνέχεια στο 13% το 2060, αντανακλώντας τις πολύ υψηλότερες χρηματοδοτικές ανάγκες  σε σχέση με τη DSA του 2019 βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα, όταν αναμενόταν να διατηρηθούν κάτω από το 10% του ΑΕΠ έως τις αρχές της δεκαετίας του 2030. Μακροπρόθεσμα, οι προβλέψεις για τις χρηματοδοτικές ανάγκες είναι αντίστοιχες με αυτές που προβλέπονται στη DSA του 2019, όπως δείχνει το γράφημα 1.

Οσον αφορά τις βασικές μακροοικονομικές παραδοχές (πίνακας 1), η Κομισιόν θεωρεί ότι η ανάπτυξη στη δεκαετία 2020-29 θα είναι χαμηλότερη σε σχέση με την πρόβλεψη του 2019 και το πρωτογενές έλλειμμα υψηλότερο, αλλά από την άλλη πλευρά προβλέπει πολύ μικρότερο κόστος χρηματοδότησης. Συγκεκριμένα, ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ προβλέπεται στο 0,6% από 1,4% και το μέσο πρωτογενές πλεόνασμα ως ποσοστό του ΑΕΠ μόνο 0,7% αντί του 2,6% που αναμενόταν το 2019. Από την άλλη πλευρά, το μέσο ετήσιο επιτόκιο εξυπηρέτησης του χρέους τη δεκαετία 2020-2029 εκτιμάται στο 1,8% από 3,9%.

Η Επιτροπή σημειώνει ότι οι υποθέσεις της για το βασικό σενάριο υπόκεινται σε αβεβαιότητα, οι οποίες αυξάνονται όσο μεγαλώνει η χρονική απόσταση από σήμερα. Στους παράγοντες που αμβλύνουν τους κινδύνους για το ελληνικό χρέος, η Κομισιόν σημειώνει την ευνοϊκή διάρθρωσή του όσον αφορά το προφίλ ωρίμανσής του καθώς και το γεγονός ότι οτ μεγαλύτερο μέρος διακρατείται από δημόσιους πιστωτές. Σημειώνει, επίσης, ότι το Ταμείο Ανάκαμψης αναμένεται να αποτελέσει παράγοντα που θα περιορίσει τους κινδύνους, όπως και το υψηλό «μαξιλάρι» διαθεσίμων της κυβέρνησης που ανερχόταν στα 19,6 δις. ευρώ στα τέλη Σεπτεμβρίου 2020.

Από την άλλη πλευρά, παράγοντες που ενισχύουν τους κινδύνους είναι το υψηλό ποσοστό «κόκκινων» δανείων των ελληνικών τραπεζών, η ενδεχόμενη κατάπτωση εγγυήσεων που έδωσε το ελληνικό κράτος σε εταιρείες και αυτοαπασχολούμενους κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η αρνητική διεθνής επενδυτική θέση της χώρας και μία απότομη αναστροφή του περιβάλλοντος χαμηλών επιτοκίων.

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ