Νέα
  • ΓΔ: 1481.65 +0.11%
  • Τζίρος: 89,84 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ερχονται ραβασάκια «φωτιά» από τον ΕΦΚΑ για τα μπλοκάκια του 2021 - Σε δόσεις τα νέα χρέη

Mε καθυστέρηση ενός έτους ξεκίνησε από τον ΕΦΚΑ η σταδιακή εκκαθάριση εισφορών 2021 για περίπου 250.000 μισθωτούς, οι οποίοι παράλληλα απασχολούνται και ως ελεύθεροι επαγγελματίες (με μπλοκάκι). 

Η διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί τέλος Νοεμβρίου αφορά την εκκαθάριση ασφαλιστικών εισφορών 2021 Μη Μισθωτών ασφαλισμένων με παράλληλη μισθωτή απασχόληση ή υπαγωγή στις διατάξεις της παρ. 9 του αρθ. 39 του ν.4387/16 (οιονεί μισθωτοί).

Το αποτέλεσμα που θα προκύψει από την εκκαθάριση μπορεί να είναι μηδενικό, πιστωτικό η χρεωστικό.

► Διαβάστε επίσης: Μισθοί στον Τουρισμό: Προς συμφωνία για αυξήσεις πάνω από 10% - Τι ισχύει σήμερα

Σύμφωνα με το νέο νομικό καθεστώς όσοι μισθωτοί παράλληλα απασχολούμενοι με μπλοκάκι εισπράττουν μισθό πάνω από 930 ευρώ και καλύπτουν έτσι το ελάχιστο πλαφόν ασφαλιστικών εισφορών από τη μισθωτή τους απασχόληση, δεν οφείλουν εισφορές για το μπλοκάκι και γι αυτούς αυτομάτως αναστέλλεται η έκδοση ειδοποιητηρίου ασφαλιστικών εισφορών.

Σε περίπτωση, ωστόσο, χρεωστικού υπολοίπου, θα αναρτηθούν τα ειδοποιητήρια τα οποία θα αναφέρουν το οφειλόμενο ποσό, τον αριθμό των δόσεων και τις ημερομηνίες λήξης της προθεσμίας καταβολής.

► Διαβάστε επίσης: Μίνι ασφαλιστικό: Οι 19 συν μία παρεμβάσεις για μισθωτούς, συνταξιούχους και οφειλέτες

Χρεωστικά ραβασάκια σε 50.000

Σύμφωνα με πληροφορίες από τον συνολικό αριθμό των παράλληλα απασχολούμενων ένας στους πέντε, περίπου 50.000, θα πρέπει να πληρώσουν επιπλέον εισφορές κατά μέσο όρο 600-700 ευρώ  για το 2021.

Η αποπληρωμή θα γίνει σε πολλές δόσεις, ίσως πάνω από 8 για να διευκολυνθούν οι οφειλέτες οι οποίοι πρέπει να πληρώνουν και τις τρέχουσες εισφορές.

Εάν το αποτέλεσμα της εκκαθαριστικής διαδικασίας είναι πιστωτικό ο παράλληλα ασφαλισμένος θα ενημερωθεί για την διαδικασία επιστροφής των πιστωτικών υπολοίπων μετά από συμψηφισμό τους με τυχόν υπάρχουσες οφειλές και πίστωση του ποσού προς επιστροφή στο δηλωθέντα τραπεζικό λογαριασμό.

► Διαβάστε επίσης: Επιταγή ακρίβειας: Ποιοι θα πάρουν τα 250 ευρώ – Δικαιούχοι, όροι και προϋποθέσεις

Ο ΕΦΚΑ υπενθυμίζει στους ασφαλισμένους να δηλώσουν εγκαίρως τραπεζικό λογαριασμό (ΙΒΑΝ) σε περίπτωση που δεν το έχουν κάνει.

Πάντως οι περισσότεροι παράλληλα ασφαλισμένοι  δε θα χρειαστεί να πληρώσουν επιπλέον εισφορές καθώς έχουν καλύψει το πλαφόν των εισφορών από τη μισθωτή τους απασχόληση (αντιστοιχεί σε μισθό 930 ευρώ), βάσει των ασφαλιστέων τους αποδοχών. Για την εν λόγω κατηγορία αυτομάτως αναστέλλεται η έκδοση ειδοποιητηρίου ασφαλιστικών εισφορών.

Οι παράλληλα ασφαλισμένοι καλούνται πλέον να πληρώσουν και για τις μη μισθωτές υπηρεσίες, μόνο στην περίπτωση που οι καταβληθείσες εισφορές είναι χαμηλότερες των 262 ευρώ (2η ασφαλιστική κατηγορία συν 10 ευρώ για ανεργία).

Εκτός εάν ο ασφαλισμένος έχει επιλέξει μεγαλύτερη ασφαλιστική κατηγορία, οπότε πρέπει να καταβάλει υψηλότερες εισφορές.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ