Νέα
  • ΓΔ: 1015.48 +1.13%
  • Τζίρος: 73,34 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Πετρέλαιο: Η Ευρώπη σπεύδει να γεμίσει τις αποθήκες με ντίζελ πριν το εμπάργκο

Τα έσοδα θα κατευθυνθούν στη χρηματοδότηση πράσινων έργων / Πηγή: AP Images

Η Ευρώπη σπεύδει να γεμίσει τις δεξαμενές της με ρωσικό ντίζελ πριν την έναρξη του εμπάργκο καθώς οι εναλλακτικές πηγές προμηθειών της παραμένουν περιορισμένες.

Το εμπάργκο της ΕΕ στα ρωσικά προϊόντα πετρελαίου θα τεθεί σε ισχύ στις 5 Φεβρουαρίου, ενώ θα έχει προηγηθεί το εμπάργκο στο ρωσικό αργό τον Δεκέμβριο.

Aύξηση εισαγωγών 126% σε σχέση με τον Οκτώβριο

Τα φορτία ρωσικού ντίζελ με προορισμό την αποθηκευτική περιοχή Αμστερνταμ - Ρότερνταμ – Αντβέρπ (AΡA) αυξήθηκαν κατά 215.000 βαρέλια την ημέρα στο διάστημα 1-12 Νοεμβρίου ή κατά 126% σε σχέση με τον Οκτώβριο, σύμφωνα με την εταιρεία ενεργειακών αναλύσεων Vortexa.

Με τις άμεσες εναλλακτικές για οικονομικές προμήθειες να είναι λίγες, το ρωσικό ντίζελ αντιστοιχούσε στο 44% των συνολικών ευρωπαϊκών εισαγωγών για πετρέλαιο κίνησης έως τώρα τον Νοέμβριο έναντι 39% τον Οκτώβριο, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv.

Αν και η εξάρτηση της Ευρώπης από τα ρωσικά καύσιμα έχει μειωθεί σε σχέση με το επίπεδο άνω του 50% που ήταν πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Ρωσία παραμένει ο μεγαλύτερος προμηθευτής της σε ντίζελ.

«Η ΕΕ θα πρέπει να εξασφαλίσει περίπου 500-600 χιλιάδες βαρέλια ντίζελ την ημέρα για να αντικαταστήσει τις ποσότητες που έπαιρνε από τη Ρωσία, με αυτές να έρχονται από τις ΗΠΑ και ανατολικά από το Σουέζ, κυρίως τη Μέση Ανατολή και την Ινδία», δήλωσε αναλυτής της FGE.

Το ντίζελ θα πουληθεί γρήγορα

To ρωσικό πετρέλαιο που κατευθύνεται στις δεξαμενές AΡA είναι πιθανόν να χρησιμοποιηθεί ή να πωληθεί γρήγορα καθώς οι τιμές στο χρηματιστήριο ενεργειακών προϊόντων του Λονδίνου ICE είναι υψηλότερες σήμερα σε σχέση με τις τιμές τους επόμενους μήνες, δήλωσε στέλεχος της ολλανδικής συμβουλευτικής εταιρείας  Insights Global.

Εν μέρει, οι εισροές σημειώνονται καθώς το ICE θα απαγορεύσει το χαμηλής περιεκτικότητας θείου ρωσικό πετρέλαιο εν όψει των κυρώσεων της ΕΕ.

Από τις 30 Νοεμβρίου, οι traders πρέπει να αποδεικνύουν στο ICE ότι δεν έχει μεταφερθεί στις δεξαμενές της περιοχής ΑΡΑ κανένα ρωσικό προϊόν που θα χρησιμοποιηθεί για παράδοση τον Ιανουάριο μέσω των προθεσμιακών συμβολαίων του ICE.

Ορισμένοι παράγοντες της αγοράς δεν αναμένουν κάποιο σημαντικό αντίκτυπο από την κίνηση του ICE, δεδομένων των χαμηλών επιπέδων αποθήκευσης στην ΑΡΑ τόσο ρωσικού όσο και μη ρωσικού πετρελαίου καθώς και των μειούμενων παραδοτέων ποσοτήτων.

Με πληροφορίες από Reuters

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ