Νέα
  • ΓΔ: 1464.39 +0.45%
  • Τζίρος: 74,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο: Η ΕΕ χαλαρώνει τις κυρώσεις για το πλαφόν στο ρωσικό αργό

Η Ευρωπαϊκή Ενωση χαλαρώνει το πλαφόν στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου, επιτρέποντας μία μεταβατική περίοδο 45 ημερών για την εφαρμογή του και απαλύνοντας τις κυρώσεις για τις ναυτιλιακές εταιρείες που θα το παραβιάζουν.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το οποίο επικαλείται σχετικό έγγραφο, η περίοδος χάριτος θα ισχύει για το πετρέλαιο που έχει φορτωθεί πριν από τις 5 Δεκεμβρίου – οπότε θα αρχίσει η ισχύς του εμπάργκο της ΕΕ στις εισαγωγές ρωσικού αργού – και θα έχει ξεφορτωθεί έως τις 19 Ιανουαρίου.

Με την πρόβλεψη αυτή, η ΕΕ ευθυγραμμίζεται με σχετικές ανακοινώσεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας.

Σήμερα [ιθανόν οι ανακοινώσεις για το πλαφόν

Οι εκπρόσωποι των χωρών της ΕΕ θα συναντηθούν σήμερα για να εγκρίνουν τον πλαφόν και αναμένεται να συζητήσουν για το επίπεδο στο οποίο θα καθοριστεί αυτό. Αν εγκρίνουν την πρόταση της Κομισιόν, η ΕΕ και η G7 μπορεί να ανακοινώσουν το πλαφόν ακόμη και σήμερα το απόγευμα.

Στις ναυτιλιακές εταιρείες θα απαγορεύεται να μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο σε οποιοδήποτε μέρος στον κόσμο, αν η τιμή του είναι χαμηλότερη από το πλαφόν, ενώ θα απαγορεύεται και η παροχή υπηρεσιών ασφάλισης, μεσιτείας και χρηματοδότησης.

Οι στόχοι του πλαφόν

Στόχοι του πλαφόν, το οποίο προώθησαν οι ΗΠΑ, είναι να διατηρηθεί η ροή του ρωσικού πετρελαίου στην αγορά για να αποφευχθούν αυξήσεις των τιμών του και ταυτόχρονα να περιορισθούν τα έσοδα της Ρωσίας.

Το πλαφόν θα καθοριστεί με βάση τα ιστορικά στοιχεία τιμών του ρωσικού πετρελαίου και τη σημερινή κατάσταση της αγοράς, σύμφωνα με αξιωματούχου του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ. Η τιμή που θα καθοριστεί θα μπορεί να αναθεωρείται κάθε λίγους μήνες αλλά σε κάθε περίπτωση θα είναι υψηλότερη από το κόστος παραγωγής.

Η αγορά πετρελαίου παρακολουθεί στενά τον πιθανό αντίκτυπο από τις κυρώσεις στις ρωσικές εξαγωγές και το βαθμό στον οποίο αυτές μπορεί να τις περιορίσουν.

Το ύψος του πλαφόν

Προηγούμενες συζητήσεις είχαν εστιάσει στην επιβολή του πλαφόν σε μία τιμή μεταξύ 40 και 60 δολαρίων το βαρέλι, αλλά πηγές με γνώση των τελευταίων συζητήσεων ανέφεραν ότι η τιμή θα είναι πιθανόν ελαφρά υψηλότερη.

Η νομοθετική διάταξη της Κομισιόν χαλάρωσε τις κυρώσεις για τα πλοία που θα μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο με τιμή υψηλότερη του πλαφόν. Αντί για την επ’ αόριστο απαγόρευση της πρόσβασής τους σε υπηρεσίες που έχουν σχέση με τη μεταφορά πετρελαίου, ανεξάρτητα της προέλευσής του, να υπάρχει μία απαγόρευση για 90 ημέρες μετά την ημερομηνία που ξεφορτώθηκε ρωσικό αργό με τιμή υψηλότερη από το πλαφόν.

Η ΕΕ προτείνει επίσης να υπάρχει μία μεταβατική περίοδο 90 ημερών σε περίπτωση μελλοντικών αλλαγών στο ύψος του πλαφόν.

Οι περισσότερες χώρες της G7 και της ΕΕ σχεδιάζουν να σταματήσουν τις εισαγωγές ρωσικού αργού φέτος, ενώ το εμπάργκο για τα προϊόντα πετρελαίου, μαζί με ένα πλαφόν στις τιμές τους, θα ισχύσει από τον Φεβρουάριο.  

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ