Νέα
  • ΓΔ: 1424.04 +0.16%
  • Τζίρος: 184,77 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακρίβεια: Τα τρόφιμα κρίνουν το στοίχημα - Θετικά μηνύματα από πετρέλαιο, αέριο και ρεύμα

Πηγή Eurokinisi

Το στοίχημα του πληθωρισμού επιχειρεί να κερδίσει για το Νοέμβριο η κυβέρνηση, ευελπιστώντας ότι μπορεί να υποχωρήσει ακόμη χαμηλότερα σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Εκεί που εκτιμάται ότι θα κριθεί η μάχη του πληθωρισμού είναι στα σούπερ μάρκετ. Οι τιμές εκεί καλπάζουν και μένει να διαπιστωθεί πόση επίδραση στον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή είχε το «καλάθι του νοικοκυριού».

Από το υπουργείο Ανάπτυξης εκτιμάται ότι μέχρι στιγμής η παρέμβαση έχει φέρει θετικά αποτελέσματα και αυτό θα φανεί τόσο στο τέλος του μήνα, που θα υπάρξουν οι ανακοινώσεις από την Eurostat, όσο και από τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή που θα ανακοινώσει η ΕΛΣΤΑΤ στις 9 Δεκεμβρίου.

Οι πρώτες δειγματοληψίες δείχνουν μικρή συγκράτηση των τιμών, ενώ και ο υπουργός Ανάπτυξης δείχνει ευχαριστημένος από την μέχρι σήμερα πορεία του νέου μέτρου.

Σύμφωνα με την πρωινή ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης, από το σύνολο 816 προϊόντων στο «καλάθι του νοικοκυριού» που είναι απολύτως συγκρίσιμα:

  • στα 167, ποσοστό 20,5%, η τιμή μειώθηκε,
  • στα 589, ποσοστό 72,1% η τιμή παρέμεινε σταθερή, και
  • μόλις σε 60, ποσοστό 7,3%, η τιμή αυξήθηκε ελαφρά στις περισσότερες περιπτώσεις.

Ως εκ τούτου, σύμφωνα πάντα με την ίδια ανακοίνωση, το συνολικό κόστος του «καλαθιού του νοικοκυριού» είναι αισθητά μειωμένο στη συντριπτική πλειονότητα των σούπερ μάρκετ με τη μεγαλύτερη μείωση 18,1% στην αλυσίδα My Μarket.

Νέα βουτιά για τις τιμές του πετρελαίου 

Την ίδια στιγμή, ανάσα στην αγορά φαίνεται να δίνεται και από το πετρέλαιο, όπου οι τιμές υποχωρούν και βρίσκονται στα χαμηλά 10 μηνών, ενώ και η πορεία του ευρώ ενισχύει την πτωτική πορεία των τιμών στην αντλία. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ειδικά στις τιμές των καυσίμων αναμένεται να υπάρχει θετική επίδραση στις τιμές.

Σήμερα οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές σημείωσαν σημαντική πτώση, πάνω από 4%, και αυτό εξαιτίας πληροφοριών που είδαν το φως της δημοσιότητας από την Politico, σύμφωνα με τις οποίες η G7 ετοιμάζεται να ανακοινώσει ανώτατο όριο τιμής για το ρωσικό πετρέλαιο και αυτό προσδιορίζεται στα επίπεδα των 65-70 δολαρίων ανά βαρέλι.

Μετά το δημοσίευμα, η τιμή του αργού πετρελαίου και του Brent γύρισαν έντονα πτωτικά, με τις απώλειες να ξεπερνούν έως τώρα το 4%. Ειδικότερα, το Brent υποχωρεί 4,12% στα 84,78 δολάρια και το WTI 4,35% στα 77,43 δολάρια.

Οι πρεσβευτές των 27 χωρών της ΕΕ συζητούν τη συγκεκριμένη πρόταση με στόχο να καταλήξουν σε κοινή θέση μέχρι το τέλος της ημέρας. Το εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο ξεκινά στις 5 Δεκεμβρίου.

Το επίπεδο του προτεινόμενου πλαφόν κρίνεται, πάντως, σαν «πολύ υψηλότερο από το ρωσικό κόστος παραγωγής» πετρελαίου  και επίσης υψηλότερο από αυτό που είχε προτείνει προηγουμένως η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν, το οποίο ήταν περίπου 60 δολάρια ανά βαρέλι.

Τέλος, θετική επίπτωση αναμένεται να υπάρξει στην αγορά αναφορικά με τον πληθωρισμό, τόσο η πορεία των τιμών στο φυσικό αέριο, όσο και στο ρεύμα, που σε μέσα επίπεδα οι τιμές είναι σαφώς χαμηλότερες από αυτές του Οκτωβρίου.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ