Νέα
  • ΓΔ: 910.29 +0.68%
  • Τζίρος: 80,82 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Πετρέλαιο: Πιο διαλλακτική η Ρωσία για το πλαφόν στα 65-70 δολάρια

Πιο διαλλακτική στάση κρατά η Ρωσία σχετικά με το πλαφόν που θέλει να επιβάλει η G7 στην τιμή που πουλά το πετρέλαιό της καθώς το προτεινόμενο εύρος τιμών μεταξύ 65 και 70 δολαρίων είναι υψηλό.

Η Ρωσία είχε δηλώσει αρχικά ότι δεν θα πουλούσε πετρέλαιο σε καμία χώρα που θα υπέγραφε τη συμφωνία για το πλαφόν, αλλά σήμερα άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να αλλάξει στάση.  

Θα αναλύσουμε τα δεδομένα λέει ο Πεσκόφ

«Βλέποντας τα νούμερα αυτά, πρέπει να τα αναλύσουμε όλα πριν διαμορφώσουμε τη θέση μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, προσθέτοντας: «Είναι δύσκολο να προβλέψουμε τώρα ποια επίπτωση θα έχει αυτό στις αγορές ενέργειας».

Πτώση της τιμής του πετρελαίου

Η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε σήμερα 0,7% με τους traders να θεωρούν ότι το ρωσικό πετρέλαιο θα συνεχίσει να ρέει με το πλαφόν στα παραπάνω επίπεδα καθώς η τιμή του είναι κοντά στα επίπεδα που πουλά σήμερα η Μόσχα.

Διπλωμάτες της ΕΕ εκφράζουν αισιοδοξία ότι μπορεί να επιτευχθεί σήμερα συμφωνία για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου παρά τις μεγάλες διαφορές μεταξύ των χωρών της, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Οι εκπρόσωποι των χωρών – μελών θα συνεχίσουν σήμερα το βράδυ τις συζητήσεις στις Βρυξέλλες για το θέμα αυτό καθώς χθες δεν κατέληξαν σε συμφωνία, η οποία πρέπει να εγκριθεί από όλες τις χώρες της ΕΕ.

Οι θέσεις της Ελλάδας, Γερμανίας και Πολωνίας

Η Πολωνία απέρριψε την πρόταση της Κομισιόν για ένα πλαφόν στα 65 δολάρια το βαρέλι ως πολύ ήπια για τη Μόσχα, ενώ η Ελλάδα, η οποία έχει τον μεγαλύτερο ναυτιλιακό κλάδο, δεν θέλει τιμή χαμηλότερη από 70 δολάρια.

«Αναζητούμε τρόπους για το πώς αυτό μπορεί να έχει αποτέλεσμα και να βρούμε μία κοινή βάση, ώστε να μπορεί να εφαρμοστεί με έναν ιδανικά πραγματικό και αποτελεσματικό τρόπο, αποφεύγοντας ταυτόχρονα αυτό να οδηγήσει σε μεγάλα μειονεκτήματα για τις χώρες της ΕΕ», δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος, Ολαφ Σολτς χθες βράδυ. «Από την πλευρά μου, όμως, θέλω να πω ότι είναι αρκετά βέβαιος πως (η συμφωνία) θα γίνει σύντομα», πρόσθεσε.

Υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος από το στρατόπεδο των υποστηρικτών του πλαφόν εξέφρασε επίσης εμπιστοσύνη ότι οι κυβερνήσεις της ΕΕ θα συμφωνήσουν σε μία τιμή και ότι η σχετική συμφωνία θα υπάρξει πολύ πριν την καταλητική προθεσμία της 5ης Δεκεμβρίου, όταν θα αρχίσει να ισχύει το εμπάργκο της ΕΕ στις εισαγωγές ρωσικού αργού με πλοία.

Ο ίδιος αξιωματούχος σημείωσε ότι η τιμή που συζητείται – περί τα 65 δολάρια το βαρέλι – συνάδει με τα κριτήρια που έχουν συμφωνηθεί από τις χώρες που θέλουν το πλαφόν, προσθέτοντας ότι η τιμή του πλαφόν θα μπορεί να προσαρμόζεται εφόσον κριθεί αναγκαίο.

Στα 65 δολάρια πωλείται σήμερα το ρωσικό αργό

«Το ρωσικό πετρέλαιο πωλείται σήμερα με σημαντική έκπτωση σε σχέση με το μπρεντ, περί τα 65 δολάρια το βαρέλι», δήλωσε στέλεχος του ινστιτούτου Bruegel στις Βρυξέλλες. «Εφόσον το πλαφόν της G7 για το ρωσικό πετρέλαιο καθοριστεί σε ένα παραπλήσιο επίπεδο, δεν θα έβλαπτε πολύ τη Ρωσία», πρόσθεσε.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ