Νέα

IIF: Προβλέπει ύφεση 2% στην Ευρωζώνη το 2023 - Στα χαμηλά του 2009 η παγκόσμια ανάπτυξη

IIF

Στα χαμηλά επίπεδα του 2009, μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση, θα κινηθεί η παγκόσμια οικονομία το 2023, καθώς υπάρχει κίνδυνος ο πόλεμος στην Ουκρανία να γίνει μόνιμος, προβλέπει το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF).

Η παγκόσμια ανάπτυξη αναμένεται να επιβραδυνθεί στο 1,2%, ανέφεραν οικονομολόγοι του Ινστιτούτου και αν ληφθεί υπόψη το αποτέλεσμα βάσης θα είναι το ίδιο αδύναμη με το 2009.

Πρόβλεψη για πόλεμο και το 2024

«Η ένταση του επερχόμενου πλήγματος στο παγκόσμιο ΑΕΠ θα εξαρτηθεί κυρίως από την πορεία του πολέμου στην Ουκρανία… Το βασικό σενάριό μας είναι ότι οι εχθροπραξίες θα συνεχισθούν το 2024, δεδομένου ότι η σύγκρουση είναι υπαρξιακή για τον Πούτιν», αναφέρει το IIF.

Η μεγαλύτερη επιβράδυνση προβλέπεται στην Ευρώπη, η οποία επηρεάζεται περισσότερο από τον πόλεμο, σύμφωνα με το Ινστιτούτο.

Συγκεκριμένα, προβλέπει συρρίκνωση της οικονομίας της Ευρωζώνης κατά 2% λόγω μεγάλης μείωσης της καταναλωτικής και επιχειρηματικής εμπιστοσύνης.

Για τις ΗΠΑ, το IIF αναμένει αύξηση του ΑΕΠ κατά 1%, ενώ ο μεγαλύτερος μοχλός ανάπτυξης το 2023 θα είναι η Κίνα.

Για το δημόσιο χρέος, το Ινστιτούτο σημειώνει ότι μειώνεται αλλά οι δαπάνες για τόκους θα αυξηθούν.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ