Νέα
  • ΓΔ: 907.06 -1.17%
  • Τζίρος: 40,86 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Λέιν (ΕΚΤ): Σημαντικές αυξήσεις μισθών τα επόμενα 2-3 χρόνια στην Ευρωζώνη

Πηγή: ΑΠΕ

Οι αυξήσεις των μισθών μπορεί να συνεχισθούν τα επόμενα 2-3 χρόνια για να καλυφθούν οι απώλειες από το πληθωριστικό σοκ, αλλά αυτό δεν σηματοδοτεί μία μακροχρόνια στροφή στον τρόπο καθορισμού τους, σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Φίλιπ Λέιν.

«Η σταδιακή και αποκεντρωμένη φύση καθορισμού των μισθών σημαίνει ότι μπορεί να χρειασθούν αρκετά χρόνια για να προσαρμοσθούν πλήρως στο σοκ των όρων εμπορίου και στην έκπληξη του πληθωρισμού», αναφέρει ο Λέιν σε άρθρο του στο blog της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό.

«Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και όταν οι παράγοντες της ενέργειας και της πανδημίας εκλείψουν από τους πληθωριστικούς δείκτες, οι αυξήσεις των μισθών θα είναι ένας βασικός μοχλός για την αύξηση των τιμών τα επόμενα χρόνια», πρόσθεσε.

Ωστόσο, ο Λέιν υποβάθμισε τη σημασία των αυξήσεων αυτών. «Μόλις επιτευχθεί το επίπεδο ισορροπίας των πραγματικών μισθών μετά τη σταδιακή αύξησή τους, θα μπορούμε να αναμένουμε ότι οι ονομαστικοί μισθοί θα αυξάνονται σύμφωνα με το άθροισμα της αύξησης της παραγωγικότητας της εργασίας και τον στόχο για τον πληθωρισμό 2%», είπε.

Αυξήσεις μισθών 3,8% φέτος και 3,5% το 2023 στις συλλογικές διαπραγματεύσεις

Οι αυξήσεις των μισθών, με βάση τις συλλογικές διαπραγματεύσεις που έχουν γίνει φέτος στην Ευρωζώνη, ανήλθαν στο 3,8% για το 2022 και στο 3,5% για το 2023. Οι αυξήσεις στην πραγματικότητα είναι μεγαλύτερες καθώς οι επιχειρήσεις προσφέρουν σε αρκετές περιπτώσεις υψηλότερους μισθούς καθώς η αγορά εργασίας είναι σφιχτή.

Η ΕΚΤ έχει εστιάσει την προσοχή της στις αυξήσεις μισθών καθώς φοβάται ένα σπιράλ αυξήσεων μισθών και τιμών που θα ήταν δύσκολο να σπάσει και θα ανάγκαζε την κεντρική τράπεζα να διατηρήσει τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα για μεγάλο διάστημα.

Αν και δεν υπάρχουν τέτοιες ενδείξεις έως τώρα, ορισμένοι αξιωματούχοι της ΕΚΤ, όπως η Ιζαμπελ Σνάμπελ, έχουν ταχθεί υπέρ μίας επιθετικής αύξησης των επιτοκίων.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ