Νέα
 • ΓΔ: 1424.04 +0.16%
 • Τζίρος: 184,77 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αντικειμενικές αξίες: Τροπολογία ανοίγει το δρόμο για μειώσεις - Από πότε θα ισχύσουν

Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

Toν δρόμο για μειώσεις  υψηλών αντικειμενικών τιμών σε δήμους της χώρας που οι τιμές εκτοξεύθηκαν τον Ιούνιο του 2021, παρέχει η δυνατότητα για επαναξιολόγηση τους που δίνει το Υπουργείο Οικονομικών, με τροπολογία που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή.

Η διαδικασία επανελέγχου των αντικειμενικών αξιών ακινήτων σε πολλούς δήμους της χώρας είναι πιθανό να οδηγήσει σε  μειώσεις στις περιπτώσεις που καταγράφηκαν υπερβολικές τιμές στον προσδιορισμό των αξιών.

Με την τροπολογία αποσαφηνίζεται το τοπίο καθώς οι Δήμοι, θα έχουν χρονικό περιθώριο από τις 10 Δεκεμβρίου ως τις 20 Ιανουαρίου 2023 για να υποβάλουν τις προτάσεις τους.

Οι νέες τιμές θα ισχύσουν από τον χρόνο έκδοσης της απόφασης και μετά, δηλαδή δεν θα γίνουν αναδρομικές διορθώσεις από τον χρόνο αρχικής ισχύος των αντικειμενικών τιμών, την 1η Ιανουαρίου 2022.

Ποιες περιοχές μπαίνουν στο μικροσκόπιο

Οι προτάσεις τους προς την αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου Οικονομικών για τις μειώσεις των τιμών των αντικειμενικών τιμών, θα πρέπει να είναι τεκμηριωμένες, και να συνοδεύονται από αποδεικτικά στοιχεία, τα οποία  θα  αποδεικνύουν για ποιους λόγους πρέπει να μειωθούν οι τιμές.

Από τους πρώτους δήμους που εκτιμάται ότι θα υποβάλουν γνώμη για αλλαγή των  αντικειμενικών  αξιών αναμένεται να είναι αρκετοί δήμοι της Αττικής όπου καταγράφηκαν μεγάλες αυξήσεις όπως

 • το Χαιδάρι,
 • η Δάφνη,
 • το Μαρούσι,
 • το Χαλάνδρι,
 • το Καματερό,
 • ο Αγιος Δημήτριος,
 • η Αγία Βαρβάρα αλλά και δήμοι όπως
 • της Αστυπάλαιας όπου οι τιμές ζώνης αυξήθηκαν ως 230%,
 • του Ναυπλίου όπου η αύξηση άγγιξε το 70%,
 • της Κέρκυρας
 • του Λαγκαδά Θεσσαλονίκης,
 • της Λήμνου αλλά και
 • δήμων της Εύβοιας όπου καταγράφονται μεγάλες επιβαρύνσεις για τους δημότες.

Οι στοιχειοθετημένες γνώμες που θα καταθέσουν οι δήμοι θα τεθούν υπόψη της αρμόδιας Επιτροπής του υπουργείου Οικονομικών.

Η Επιτροπή, ύστερα από πρόσβαση στη βάση δεδομένων του προηγούμενου εδαφίου, εξετάζει τις γνώμες χωρίς προηγούμενη εισήγηση του Αυτοτελούς Τμήματος Εκτιμήσεων και Προσδιορισμού Αξιών Ακινήτων, και εισηγείται στον Υπουργό Οικονομικών τις ζώνες για τον καθορισμό των τιμών εκκίνησης των οποίων πιθανολογείται ισχυρά η ανάγκη επανάληψης της διαδικασίας.

Ο υπουργός Οικονομικών θα εκδώσει απόφαση για αλλαγή αντικειμενικών αξιών, χωρίς πάντως να δεσμεύεται εκ των προτέρων ότι θα υιοθετήσει τις εισηγήσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Τι λέει αιτιολογική έκθεση

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει τη συγκεκριμένη τροπολογία,ο καθορισμός τιμών εκκίνησης των περιοχών, που είναι ενταγμένες στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού φορολογητέας αξίας ακινήτων, επηρεάζει τη φορολογική μεταχείριση των ιδιοκτητών ακινήτων στις περιοχές αυτές, διότι οι τιμές εκκίνησης λαμβάνονται υπόψη για τον προσδιορισμό της φορολογητέας αξίας των ακινήτων που μεταβιβάζονται ή αποκτώνται με οποιαδήποτε αιτία.

Επιπλέον, η αξία της περιουσίας, όπως διαμορφώνεται βάσει αυτών, αποτελεί προϋπόθεση χορήγησης διάφορων κοινωνικών παροχών από το κράτος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα αφενός να επιβαρύνονται οι ιδιοκτήτες με υπέρμετρη φορολογία και αφετέρου να στερούνται ενισχύσεων και παροχών, που υπό κανονικές συνθήκες δικαιούνται.

Η θέση της ΠΟΜΙΔΑ

H Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων  έχει αποστείλει  επιστολή στον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Δημήτρη Παπαστεργίου και τον Δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη ζητώντας   να σταθούν έμπρακτα στο πλευρό των πολιτών που αδικούνται.

Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ,οι Δήμοι της χώρας είχαν κληθεί και το 2021 να καταθέσουν την προβλεπόμενη «γνώμη» τους επί των τιμών ζώνης των περιοχών τους στο Υπουργείο Οικονομικών, αλλά μόνο το 10% εξ αυτών είχε ανταποκριθεί.

Στη συνέχεια, το ΥΠΟΙΚ σε μεγάλο αριθμό ζωνών, ιδιαίτερα στην Αττική και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας, καθόρισε σημαντικά αυξημένες τιμές ζώνης, που δεν δικαιολογούνταν από την ύπαρξη ελαχίστων δικαιοπραξιών με υψηλά τιμήματα.  

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ