Νέα
  • ΓΔ: 1033.44 +0.36%
  • Τζίρος: 102,37 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Τελεσίγραφο Σταϊκούρα στις τράπεζες: Αλλάξτε τα επιτόκια στο επόμενο 10ήμερο

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας / Πηγή: Eurokinissi
Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας / Πηγή: Eurokinissi

Περιθώριο 10 ημερών έδωσε στις τράπεζες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, προκειμένου να προχωρήσουν σε αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων και σε μείωση των επιτοκίων των νέων δανείων.

O υπουργός χαρακτήρισε απαράδεκτο ότι το μέσο επιτόκιο των νέων δανείων τον Οκτώβριο αυξήθηκε στο 4,86%.

«Το μέσο επιτόκιο των νέων καταθέσεων παρέμεινε σταθερό στο 0,05%. Το μέσο επιτόκιο των νέων δανείων τον Οκτώβριο αυξήθηκε κατά 0,26% στο 4,86%, απαράδεκτο. Θα πρέπει να κάνουν αύξηση επιτοκίων καταθέσεων άμεσα και σημαντικά, και να μειώσουν το επιτόκιο στα νέα δάνεια», δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

Πρόσθεσε  ότι οι επικεφαλής των τραπεζών, με του οποίους συναντήθηκε, είπαν ότι θα κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση «Επιδιώκουμε αυτό να γίνει άμεσα και γενναία, όχι αύξηση 0,01%. Σε 10 μέρες έχουμε ξανά συνάντηση. Για μένα αυτά εξαντλούνται σε διάστημα 10 ημερών. Υπάρχουν τραπεζικά ιδρύματα στην Ελλάδα, όχι οι συστημικές τράπεζες, με πολύ υψηλότερο επιτόκιο καταθέσεων».

Πολύ υψηλές οι προμήθειες

Ενα δεύτερο πολύ σημαντικό κεφάλαιο αφορά στις τραπεζικές προμήθειες, είπε ο υπουργός. «Οι τράπεζες χρεώνουν πολύ τους Ελληνες πολίτες και δεν τους αποδίδουν αυτά που πρέπει. Ζήτησα να αξιολογήσουν εντός 10 ημερών 12 συγκεκριμένες προμήθειες», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «η πολιτεία ζητά από τις τράπεζες να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων».

«Η κυβέρνηση έχει κάνει αρκετά για να στηρίξει το τραπεζικό σύστημα, όχι τους τραπεζίτες, αλλά τους Έλληνες δανειολήπτες και καταθέτες. Εξυγιάναμε το ενεργητικό των τραπεζών και υπέστρεψαν 45 δισ. ευρώ καταθέσεις στις τράπεζες την τελευταία τριετία εξαιτίας της πολιτικής της κυβέρνησης», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας.

Πρόοδος στον εξωδικαστικό μηχανισμό

Σημείωσε, επίσης, ότι υπάρχει σημαντική πρόοδος αναφορικά με τον εξωδικαστικό μηχανισμό. Οπως είπε, έχουν μειωθεί τα επιτόκια του εξωδικαστικού, ενώ όλα τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο γίνονται δεκτά στον μηχανισμό.

Πρόσθεσε ότι συζητείται με τους διαχειριστές δανείων και τις τράπεζες να αξιολογηθεί η δυνατότητα και ενήμεροι δανειολήπτες να μπορούν να μπουν στον μηχανισμό.

Όσον αφορά στα «κόκκινα δάνεια» είπε ότι αναμένει πρόταση από τις τράπεζες σε δυο εβδομάδες σχετικά με τους ευάλωτους ενήμερους δανειολήπτες και ότι οι όποιες ρυθμίσεις θα πρέπει να είναι χωρίς δημοσιονομικό κόστος και να σέβονται τους ευρωπαϊκούς εποπτικούς κανόνες. «Θέλουμε πρόταση που το κόστος να το επωμιστούν οι τράπεζες», ανέφερε.

Τέλος, για την ενεργειακή κρίση επανέλαβε ότι υπάρχει στον προϋπολογισμό πρόσθετο αποθεματικό ύψους 1 δισ. ευρώ το 2023 για την κάλυψη του ενεργειακού κόστους.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ