Νέα
  • ΓΔ: 897.01 -1.47%
  • Τζίρος: 249,67 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Κορoνοχρέη: Στα σκαριά η νέα ρύθμιση οφειλών - Ποιες είναι οι ασφαλιστικές δικλείδες

Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

Στις ανακοινώσεις του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα θα παρατήρησε κάποιος πως δεν υπήρχε η παραμικρή αναφορά στο πάγωμα πληρωμής των οφειλών προς την Εφορία.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες το θέμα των οφειλών είναι ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα, αλλά θεωρούν ότι υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος, ώστε να ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις.

Και αυτό εν μέρει είναι σωστό, διότι για τα χρέη του γεννήθηκαν μέσα στην περίοδο της πανδημίας είναι ακόμη παγωμένα και η ημερομηνία πληρωμής είναι η 30η Απριλίου, δηλαδή υπάρχουν 2,5 μήνες γεμάτοι μέχρι τότε.

Το χρονοδιάγραμμα και η ρευστότητα

Βέβαια ουδείς πιστεύει ότι το χρονοδιάγραμμα αυτό θα τηρηθεί, αφού αφενός είναι αδύνατο μέχρι τότε να έχουν λυθεί τα προβλήματα από την πανδημία και να έχει επιστρέψει η κανονικότητα στην οικονομία και αφετέρου, ακόμη και αυτό το απίθανο σενάριο να έχει υπάρχει, είναι αδύνατο οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες να έχουν στην διάθεσή τους, την απαραίτητα ρευστότητα ώστε να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Τα σενάρια που υπάρχουν στο τραπέζι για την εξόφληση των χρεών που γεννήθηκαν στην περίοδο της πανδημίας είναι αρκετά. Στο υπουργείο Οικονομικών, θέλουν από την μία αφενός να διευκολύνουν τους φορολογούμενους, επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να στείλουν ένα μήνυμα γενικής ασυλίας.

Κατά συνέπεια οι όποιες αποφάσεις θα είναι στοχευμένες και θα κινείται στην λογική προστασίας της κουλτούρας των πληρωμών. Εκείνο που φοβίζει τους αρμόδιους, είναι να επωφεληθούν των ειδικών συνθηκών κάποιοι που ενώ έχουν την δυνατότητα να πληρώσουν δεν το πράττουν.

Θετικοί οι δανειστές 

Το θέμα έχει τεθεί υπόψη των δανειστών και θα συζητηθεί εκ νέου στην διάρκεια των επομένων επισκέψεων στην ελληνική πρωτεύουσα, είτε εικονικά μέσω τηλεδιάσκεψης, είτε δια ζώσης εάν οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Η πρώτη αντίδραση, όταν τους τέθηκε το θέμα, δεν ήταν αρνητική, αλλά ζήτησαν να υπάρξουν προϋποθέσεις και μάλιστα αυστηρές, ώστε να αφορά αποκλειστικά και μόνο τους πληττόμενους και κανέναν άλλον.

Παράταση και μετά οι αποφάσεις 

Οι πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι σε πρώτη φάση, θα δοθεί παράταση δύο μηνών, έως το τέλος Ιουνίου της προθεσμίας για την πληρωμή φόρων και ασφαλιστικών εισφορών και στο μεσοδιάστημα θα ληφθούν οι όποιες αποφάσεις, οι οποίοι θα κινούνται στους παρακάτω άξονες:

  • Το μέτρο της ρύθμισης των οφειλών που γεννήθηκαν στην περίοδο του κορονοϊού, θα αφορά αποκλειστικά και μόνο εκείνους που αποδεδειγμένα έχουν πληγεί και ταυτόχρονα αδυνατούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. θα μπουν δηλαδή ασφαλιστικές δικλείδες (μείωση τζίρου, ύψος περιουσίας, ύψος καταθέσεων κ.λπ.).
  • Θα είναι σε ικανό αριθμό δόσεων, που δεν θα προκαλεί συνθήκες ασφυξίας στους φορολογούμενους
  • Θα λαμβάνεται υπόψη και το ύψος της στήριξης που έχει λάβει η κάθε επιχείρηση ή ο κάθε επαγγελματίας από τα πακέτα που έχουν δοθεί.

Και εν κατακλείδι, η ρύθμιση θα είναι μεν γενναία, μπορεί σε 120 δόσεις, ωστόσο δεν θα είναι για όλους και το μήνυμα αυτό θέλουν να το περάσουν με κάθε τρόπο προς πάσα κατεύθυνση από το υπουργείο Οικονομικών.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ