Νέα
  • ΓΔ: 1033.44 +0.36%
  • Τζίρος: 102,37 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Πετρέλαιο: Ο ΟΠΕΚ αναμένεται να διατηρήσει σταθερή την παραγωγή του

Πηγή: AP

Aμετάβλητη θα αφήσει πιθανόν την παραγωγή του ο ΟΠΕΚ+ στη σημερινή συνεδρίαση των χωρών – μελών του, εν μέσω αναταραχής στην παγκόσμια αγορά λόγω της αβεβαιότητας για τη ζήτηση από την πλευρά της Κίνας και για την προσφορά από την πλευρά της Ρωσίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg και του Reuters, ο Οργανισμός των Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών αναμένεται να διατηρήσει τα επίπεδα παραγωγής, όπως αυτά ισχύουν από τον Νοέμβριο μετά τη μείωσή τους κατά συνολικά 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα, θέλοντας να εκτιμήσει τον αντίκτυπο της μείωσης αυτής.

Οι προοπτικές της αγοράς έχουν μεγάλο βαθμό αβεβαιότητας καθώς το εμπάργκο της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο ρωσικό πετρέλαιο θα ισχύσει από τη Δευτέρα, ενώ η Κίνα αρχίζει να μειώνει τα μέτρα για τον κορονοϊό που είχαν μειώσει την οικονομική δραστηριότητα και τη ζήτηση πετρελαίου από τη χώρα.

Με τηλεδιάσκεψη η σύνοδος 

Η απόφαση για τη διεξαγωγή της συνόδου με τηλεδιάσκεψη αντί δια ζώσης στα κεντρικά του ΟΠΕΚ στη Βιέννη, ενίσχυσε τις προσδοκίες ότι οι χώρες – μέλη του θα διατηρήσουν τις σημερινές ποσοστώσεις παραγωγής.

Ωστόσο, σημειώνει το Bloomberg, εκφράζει και μία επιφύλαξη καθώς ο Σαουδάραβας υπουργός Πετρελαίου, Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν, έχει τη φήμη ανθρώπου που κάνει εκπλήξεις την τελευταία στιγμή.

Χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων στην Κίνα

Η Σαγκάη χαλάρωσε κάποια περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό, μετά από αντίστοιχες κινήσεις που έκαναν άλλες μεγάλες κινεζικές πόλεις. Η ζήτηση από την Κίνα είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες που σταθμίζει ο ΟΠΕΚ+ κατά τον καθορισμό της πολιτικής του.

Ο Ιρακινός υπουργός Πετρελαίου, Αμπντούλ Γκάνι, δήλωσε ότι πρόθεση του ΟΠΕΚ είναι να επιτύχει σταθερότητα των τιμών και εξισορρόπηση των αγορών πετρελαίου. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι χώρες της ομάδας δεσμεύονται στα σημερινά επίπεδα παραγωγής έως το τέλος του 2023.

Η κρατική ενεργειακή εταιρεία του Κουβέιτ ανέφερε ότι οι πελάτες της είναι απρόθυμοι να αυξήσουν τις εισαγωγές πετρελαίου το επόμενο έτος, στέλνοντας μήνυμα ότι η κατανάλωση πιέζεται από την εξασθένιση της παγκόσμιας οικονομίας.

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ