Νέα
  • ΓΔ: 1033.02 -0.04%
  • Τζίρος: 87,34 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Φυσικό αέριο: «Εκπτώσεις» στο πλαφόν από την Ε.Ε. που προτείνει τώρα 220 ευρώ

Το κτίριο τηε Κομισιόν στις Βρυξέλλες / Πηγή: AP
Το κτίριο της Κομισιόν στις Βρυξέλλες / Πηγή: AP

Την επιβολή πλαφόν 220 ευρώ ανά μεγαβατώρα στην τιμή του φυσικού αερίου προβλέπει η τελευταία πρόταση της τσεχικής προεδρίας, την οποία συζήτησαν σήμερα οι χώρες της ΕΕ, εν όψει της νέας συνόδου των υπουργών Ενέργειας σε μία εβδομάδα.

Στην τελευταία υπουργική σύνοδο, η Κομισιόν παρουσίασε μία πρόταση για πλαφόν στα 270 ευρώ, η οποία απορρίφθηκε από το μπλοκ των 15 χωρών της ΕΕ – όπου πρωτοστατούν η Ελλάδα, το Βέλγιο, η Ιταλία και η Πολωνία – και χαρακτηρίσθηκε ως κοροϊδία από κάποιες από αυτές.

Το πρόβλημα είναι να πεισθούν οι χώρες που αντιτάσσονται σε κάθε μορφής πλαφόν, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, οι οποίες φοβούνται ότι αυτό μπορεί να δυσχεράνει την εξασφάλιση προμηθειών.

Τι προβλέπει η πρότασης της Τσεχίας

Η συμβιβαστική πρόταση της Τσεχίας προβλέπει την επιβολή πλαφόν, αν οι τιμές για τα συμβόλαια παράδοσης φυσικού αερίου τον επόμενο μήνα στο χρηματιστήριο του Αμστερνταμ (TTF) υπερβούν τα 220 ευρώ επί πέντε ημέρες, σύμφωνα με το Reuters.  

Επιπλέον, η τιμή του TTF θα πρέπει να είναι 35 ευρώ υψηλότερη από μία τιμή αναφοράς για το LNG, με βάση μία σειρά υφιστάμενων δεικτών, προκειμένου να ενεργοποιηθεί το πλαφόν.

Απέχει από την επιδίωξη της Ελλάδας

Σημειωτέον ότι η πρόταση της Κομισιόν εκτός από το υψηλότερο πλαφόν προέβλεπε και άλλες περιοριστικές προϋποθέσεις για την ενεργοποίησή του, όπως τη διατήρηση των τιμών πάνω από τα 270 ευρώ για δύο εβδομάδες, οι οποίες καθιστούσαν ουσιαστικά αδύνατη την εφαρμογή του.

Ωστόσο, το πλαφόν που προβλέπει η τσεχική πρόταση είναι υψηλότερο από το επίπεδο των 150-200 ευρώ που είχε δηλώσει ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ότι είναι ρεαλιστικό.

Παραμένουν οι αντιθέσεις 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι θέσεις των χωρών δεν έχουν αλλάξει και προέβλεπαν και νέα σύνοδο στις 19 Δεκεμβρίου μετά από αυτή της ερχόμενης Τρίτης.  

Οι εκπρόσωποι των χωρών της ΕΕ θα συζητήσουν το σχέδιο της τελευταίας πρότασης αύριο σε μία προσπάθεια να έρθουν πιο κοντά σε μία συμφωνία.

Η τιμή TTF για τα συμβόλαια παράδοσης Ιανουαρίου κυμαινόταν σήμερα περί τα 134 ευρώ.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ