Νέα
 • ΓΔ: 1422.75 -0.14%
 • Τζίρος: 80,80 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Εορταστικό και «καλάθι του Αγιου Βασίλη»: Τα προϊόντα που περιλαμβάνουν - Πότε κάνουν πρεμιέρα

Πηγή: Eurokinissi

Τα προϊόντα που θα περιλαμβάνουν το εορταστικό καλάθι και το καλάθι του Άγιου Βασίλη με τα παιχνίδια, τα οποία θα τεθούν σε ισχύ από τις 14 Δεκεμβρίου και μέχρι τις πρώτες ημέρες του νέου έτους, ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.

Όπως ενημέρωσε, το εορταστικό καλάθι θα ισχύσει από τις 14 Ιανουαρίου μέχρι τις 4 Ιανουαρίου και θα περιλαμβάνει:

 • γαλοπούλα,
 • μοσχάρι,
 • τσουρέκι,
 • βασιλόπιτα
 • σοκολάτα

Η έκπληξη είναι ότι δεν περιλαμβάνει τα παραδοσιακά γλυκά των Χριστουγέννων, κουραμπιέδες και μελομακάρονα. Όπως εξήγησε ο υπουργός Ανάπτυξης: «Είχε γίνει μεγάλη συζήτηση για το να θα περιλάβουμε κουραμπιέδες και μελομακάρονα. Με δική μου απόφαση δεν θα τα συμπεριλάβουμε για να μην έχουμε αθέμιτο ανταγωνισμό με ζαχαροπλαστεία και φούρνους».

►Διαβάστε επίσης: Jumbo, Μουστάκας, Ζαχαριάς στο... παιχνίδι για το καλάθι του Αη Βασίλη

Δέκα κατηγορίες στο «καλάθι του Άγιου Βασίλη»

Παράλληλα ανακοίνωσε ότι «επειδή δεν θέλουμε να δώσουμε σήμα ότι όλα πρέπει να δίνονται από τα σούπερ μάρκετ αποφασίσαμε με τον σύνδεσμο ελληνικών παιχνιδιών και φτιάξαμε το καλάθι του Άγιου Βασίλη».

Το καλάθι αυτό που θα περιλαμβάνει παιχνίδια θα κάνει πρεμιέρα στις 14 Δεκεμβρίου και έως τις 11 Ιανουαρίου.  Όλα τα καταστήματα παιχνδιών θα φτιάξουν το δικό τους καλάθι με 10 κατηγορίες:

 1. επιτραπέζια παζλ,
 2. παιχνίδια κούκλες και άλλα αξεσουάρ
 3. βρεφικά παιχνίδια,
 4. φιγούρες δράσης,
 5. παιχνίδια κατασκευών με τουβλάκια,
 6. αθλητικά παιχνίδια μπάλες κτλ.,
 7. λούτρινα παιχνίδια,
 8. μουσικά παιχνίδια,
 9. τηλεκατευθυνόμενα,
 10. ηλεκτρικά παιχνίδια

Τουλάχιστον 1 προϊόν πρέπει να έχουν οι αλυσίδες αλλά όπως είπε ο υπουργός δήλωσαν ότι θα έχουν περισσότερα.

Θα παρακολουθείται η εξέλιξη του καλαθιού κάθε Τετάρτη και θα υπάρχει ειδικό πεδίο στο e-Καταναλωτής και για τις αλυσίδες που συμμετέχουν και για τα είδη παιχνιδιών.

«Κι εκεί θα γίνεται έλεγχος για το περιθώριο κέρδους» σημείωσε ο υπουργός.

Σχετικά με την επιβολή προστίμων σε κάποιες αλυσίδες σούπερ μάρκετ που διαπιστώθηκε αισχροκέρδεια σε κάποια προϊόντα του καλαθιού ο υπουργός είπε ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ελέγχου καθώς αναμένονται οι εξηγήσεις των επιχειρηματιών και εφόσον επιβληθεί πρόστιμο, ο ίδιος θα ανακοινώσει σε ποια προϊόντα ήταν αδικαιολόγητα αυξημένες οι τιμές για να το γνωρίζει ο καταναλωτής.

Σε ό,τι αφορά στο καλάθι του νοικοκυριού ο υπουργός σημείωσε ότι, για 6η εβδομάδα λειτουργίας του, η μέση αξία καλαθιού είναι μειωμένη κατά 30% σε σχέση με την πρώτη εβδομάδα «και αν υπολογιστεί ότι ο πληθωρισμός ήταν στο 10% τότε η μείωση φτάνει στο 40%». Ο υπουργός σημείωσε ακόμη ότι πλέον, στα 2/3 των αλυσίδων το κόστος του καλαθιού κάτω από τα 100 ευρώ

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ