Νέα
  • ΓΔ: 1471.63 -0.65%
  • Τζίρος: 85,86 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ερχονται σημαντικές μειώσεις στις τιμές των καυσίμων - Πού θα φτάσουν βενζίνη και diesel

Καλά νέα για τους καταναλωτές, αφού μέσα στις επόμενες ημέρες έρχονται σημαντικές μειώσεις στις τιμές των καυσίμων, απόρροια της μεγάλης πτώσης που έχει σημειώσει η τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές που βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα του 2022.

Η πτώση αυτή φτάνει μέχρι και τα 10 δολάρια το βαρέλι, σε λίγες μόνο ημέρες, ενώ και σε συνδυασμό με την διατήρηση της ισοτιμίας του ευρώ έναντι του δολαρίου στα υψηλά 6μηνου, φέρνει προ των θυρών μεγάλες μειώσεις.

Βέβαια μένει να το δούμε και στην πράξη, αφού στο παρελθόν έχουν διαψευσθεί οι προσδοκίες. Κάποιοι αναλυτές σημειώνουν ότι μία δίκαιη τιμή σήμερα, θα ήταν για την βενζίνη κάτω από το 1,7 ευρώ το λίτρο και για diesel κίνησης κάτω από το 1,5 ευρώ το λίτρο.

►Διαβάστε και: Ενέργεια: Πόσο σπάταλες είναι οι βιομηχανίες της ΕΕ σε ορυκτά καύσιμα

Οι πρώτες μειώσεις

Ωστόσο αναφέρουν ότι κάτι τέτοιο πολύ δύσκολα θα συμβεί με τις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί στην αλυσίδα των καυσίμων.

Σε πρώτη φάση όλα δείχνουν ότι οι τιμές το αργότερο μέχρι την Δευτέρα θα καταγράψουν πτώση της τάξεως των 10 λεπτών το λίτρο. Όλα αυτά βέβαια υπό την αίρεση ότι δεν θα υπάρξουν νέες επί τα χείρω ανατροπές.

Ήδη οι πρώτες μειώσεις έχουν αρχίσει να φαίνονται από σήμερα το πρωί στην βενζίνη και το πετρέλαιο, στα πρατήρια της Αττικής και αναμένεται να κορυφωθούν τις επόμενες ημέρες. Όσοι γνωρίζουν την αγορά εκτιμούν ότι στις αρχές της προσεχούς εβδομάδος θα υπάρξουν πρατήρια που θα πωλούν την αμόλυβδη των 95 οκτανίων κάτω από το 1,8 ευρώ το λίτρο και το diesel κίνησης κάτω από το 1,7 ευρώ το λίτρο.

Μάλιστα σημειώνουν ότι η πτώση το diesel θα είναι ταχύτερη, ενώ και για το πετρέλαιο θέρμανσης, όλες οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι θα υποχωρήσει κάτω από το 1,1 ευρώ το λίτρο, ίσως και σε χαμηλότερα επίπεδα.

►Διαβάστε και: Πετρέλαιο: Στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο η τιμή του Brent - Κάτω από τα 80$

Νέα βουτιά για το Brent υπό τον φόβο της ύφεσης 

Σήμερα το Brent βρέθηκε στα 79 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικάνικο αργό ήταν στην περιοχή των 73 δολαρίων το βαρέλι.  

Την ίδια στιγμή στα χρηματιστήρια επικρατεί έντονη επιφυλακτικότητα, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν πως τα καλά μακροοικονομικά στοιχεία των τελευταίων ημερών θα οδηγήσουν τη Fed σε νέες μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων προκειμένου να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ.

Σημειώνεται ότι η αγορά αναμένει από τη Fed να προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης στη διήμερη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου αντί για 75 μονάδες που είχε αποφασίσει στις τέσσερις προηγούμενες συνεδριάσεις.

Χθες ο επικεφαλής της JP Morgan Τζέρεμι Ντάιμον προειδοποίησε ότι ο πληθωρισμός μπορεί να οδηγήσει την αμερικανική οικονομία σε ύφεση την επόμενη χρονιά. Οι καταναλωτές «τρώνε» από τις αποταμιεύσεις τους από τη στήριξη που έλαβαν από τα κυβερνητικά προγράμματα κατά τη διάρκεια της πανδημίας και αυτές θα τελειώσουν το 2023, τόνισε.

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ