Νέα
  • ΓΔ: 1418.49 +1.82%
  • Τζίρος: 66,49 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα μέτρα στήριξης: Ερχεται νέα επιταγή ακρίβειας ή food pass - Το στοίχημα της ανάπτυξης

Nέο πακέτο παροχών για τη στήριξη των νοικοκυριών από την επέλαση της ακρίβειας, παρά την προσγείωση του ΑΕΠ στο 2,8% το Γ΄τρίμηνο του έτους σχεδιάζει για τους πρώτους μήνες του 2023 η κυβέρνηση.

Τα μέτρα ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ θα χρηματοδοτηθούν από την φορολόγηση των κερδών των διυλιστηρίων και δεν αποκλείεται να τα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού.

Oπως έχει γράψει η «Η», με τα σημερινά δεδομένα δύο μέτρα φαίνεται να κλειδώνουν:

  1. H ενίσχυση των νοικοκυριών μέσω μιας νέας επιταγής ακρίβειας ή ενός food pass και 
  2. Η παράταση στην επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης.

Συγκεκριμένα:

  1. Η επιδότηση πετρελαίου θέρμανσης με 25 λεπτά ανά λίτρο θα παραταθεί και στους πρώτους μήνες του 2023. Με την κρατική επιδότηση η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης διατηρείται πολύ κοντά στα περυσινά επίπεδα.
  2. Η χορήγησης μιας νέας επιταγής ακρίβειας στο πρώτο τρίμηνο του έτους προβάλλει ως το επικρατέστερο σενάριο αυτή τη στιγμή καθώς θα προσφέρει μια σημαντική ανάσα στα νοικοκυριά που δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα. Εναλλακτικά μπορεί να δοθεί ένα food pass για αγορές από τα σούπερ μάρκετ στα πρότυπα του fuell pass.

►Διαβάστε και: Γιατί πάτησε «φρένο» η ανάπτυξη - Υποχώρηση της κατανάλωσης και προσγείωση του ΑΕΠ στο 2,8%

Φρένο στην ανάπτυξη - κλειδί το 4ο τρίμηνο

Η κατακόρυφη αύξηση στις τιμές της ενέργειας σε ένα τρίμηνο - φωτιά όπου οι τιμές σε ρεύμα και φυσικό αέριο εκτοξεύθηκαν και η επακόλουθη διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος επέδρασαν αρνητικά στην ανάπτυξη της οικονομίας το Γ΄τρίμηνο.

Πλέον κλειδί σχετικά με το πού θα κάτσει η μπίλια της ανάπτυξης, είναι πώς θα διαμορφωθεί η πορεία της οικονομίας στο 4ο τρίμηνο.

Ο εφιάλτης της ενεργειακής κρίσης είναι εδώ, ακλόνητος και το τελευταίο διάστημα έχει προκαλέσει νέο συναγερμό στο οικονομικό επιτελείο καθώς οι τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα είναι σταθερά πάνω από τα 330 ευρώ η μεγαβατώρα όπως και οι τιμές στο φυσικό αέρα προσεγγίζουν τα 140 ευρώ η μεγαβατώρα.

Εδώ - παρά μια μικρή αποκλιμάκωση - είναι και ο πληθωρισμός που εκτινάσσει την αξία των εισαγωγών όχι μόνο στην ενέργεια και τα καύσιμα, αλλά και τα τρόφιμα και τις υπηρεσίες.

Χρήματα
Πηγή: Pexels

►Διαβάστε και: Ιδιωτικό χρέος: Συναγερμός για την αύξησή του - Πιέσεις για στήριξη σε 70.000 ευάλωτους

Στοίχημα η ετήσια ανάπτυξη 5,6%

Συνολικά στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου, το ΑΕΠ παρουσιάζει μέση ετήσια αύξηση 5,9% και για να επιτευχθεί ο στόχος του προϋπολογισμού για ετήσια ανάπτυξη 5,6%, θα πρέπει το δ΄ τρίμηνο του 2022, το ΑΕΠ να τρέξει με ετήσιο ρυθμό 4,5%.

Πόσο εύκολο είναι να καταγραφεί ένα τέτοιο ποσοστό ανάπτυξης, από τη στιγμή που και κατά το τρέχον τρίμηνο παραμένουν οι ενεργειακές επιδοτήσεις για νοικοκυριά και επιχειρήσεις;

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας υποστηρίζει στη δήλωσή του ότι το ΑΕΠ το 2023 αναμένεται να υπερβεί τα 224 δις. ευρώ, υψηλότερο κατά 45 δις. ευρώ σε σχέση με το 2018. Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι μπορεί να υπάρξει αναθεώρηση επί τα βελτίω όταν θα υπάρχει εικόνα για τα έσοδα του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης.

►Διαβάστε και: Τέλος χρόνου για 12 φορολογικές υποχρεώσεις - Αδειάζει η κλεψύδρα στις 31/12 - Οδηγός

Φορολογικά έσοδα

Πιο καλά νέα φαίνεται να έρχονται από το μέτωπο των φορολογικών εσόδων  για τον μήνα Νοέμβριο που πρόκειται να ανακοινωθούν την προσεχή εβδομάδα και θα δείξουν αν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για κινήσεις στήριξης των εισοδημάτων.

Tο ένα πεδίο είναι η εικόνα για τα έσοδα στο 11μηνο, ειδικά στο πεδίο είσπραξης φόρων. Σύμφωνα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου Θα βοηθήσει σε συνδυασμό με τον απολογισμό της τουριστικής σεζόν να διαπιστωθεί εάν  υπάρχει υπέρβαση στόχων.

Γιατί μπορεί όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη τα τουριστικά έσοδα να έχουν επανέλθει στα επίπεδα του 2019, αλλά τα στοιχεία του ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου έδειξαν ότι η συμβολή του τουρισμού ήταν μικρότερη του αναμενομένου.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ